Un nou proiect de lege Mazăre se bazează pe „cuvântul de onoare“ al lui Ponta pentru a prelua acţiunile Portului Constanţa

Radu Mazăre, primarul Constanţei, a declarat, ieri, la finalul şedinţei Consiliului Local, că există şanse ca municipalitatea să recupereze pachetul de 20% din acţiunile Portului Constanţa, pe care l-a pierdut în urma deciziei CCR, care a decis că legea prin care acest pachet a fost preluat în 2008 e neconstituţională. „Este o chestiune destul de alambicată în lege. E o chestiune de nuanţă foarte delicată. Ghinionul ne-a văzut după şase ani“, a menţionat edilul-şef.

În această ordine de idei, primarul a anunţat că, în zilele ce urmează, se va întâlni cu parlamentarii pentru a avea o discuţie pe marginea acestui subiect. „O să mă întâlnesc cu toţi parlamentarii ca să avem o linie clară, legea să fie depusă şi să nu depăşim perioada de 45 de zile şi s-o facem, sigur, în acord şi cu el (n.r. cu Victor Ponta), că acum e şef de partid“, a mai spus Radu Mazăre, precizând că în noul proiect de lege nu Consiliul Local va fi administratorul acţiunilor, ci Primăria Constanţa.
Totodată, primarul a subliniat faptul că, în cazul în care ACL va da preşedintele, administraţia publică locală din Constanţa va trebui să uite nu doar de noul pachet de 13% din acţiunile Portului, la care râvneşte de mai bine de doi ani, ci şi de recuperarea pachetului de 20%, pierdut la finalul săptămânii trecute.

Radu Mazăre a lăsat însă de înţeles că, în cazul în care noul preşedinte va fi Victor Ponta, municipalitatea constănţeană va fi fericita câştigătoare a „lozului cel mare“, şi anume un pachet de 33% din acţiunile Portului.
Întrebat ce garanţii are că acest lucru va deveni realitate, chiar şi în eventualitatea în care Ponta va fi preşedinte, Mazăre a mărturisit: „Cuvântul de onoare al lui (n.r. al lui Victor Ponta). Şi promisiunea lui. Măcar ăsta a spus că vrea şi ne-a şi ajutat. A spus că după alegeri mai trece 13% (n.r. din pachetul de acţiuni, la administraţia locală)“, a afirmat primarul municipiului Constanţa.
În ce fel s-a concretizat însă ajutorul lui Ponta, menţionat ieri de Mazăre, e greu de înţeles, căci niciunul dintre miniştrii Transporturilor din mandatul de premier al lui Victor Ponta, nici măcar social-democratul Dan Şova, nu a dat undă verde transferului noului pachet de 13% din acţiunile Portului de la Ministerul Transporturilor la municipalitatea constănţeană.

Nu mai puţin important, primarul a specificat faptul că, în discuţia pe care o va avea cu primul ministru, va clarifica dacă noul proiect de lege va face referire la preluarea a doar 20% sau a 33% din acţiunile Portului: „O să am o discuţie să vedem dacă în reformularea legii o să trecem 20 sau 33%. Dacă mă întrebaţi pe mine, probabil că 33% o să trecem. Zilele astea (n.r. o să discutăm)“.

„Legile în România le face Parlamentul, nu directorul CNAPCM“

De neînţeles a fost, în şedinţa Consiliului Local de ieri, faptul că social-democraţii constănţeni au dat vina, pentru pierderea pachetului de 20%, inclusiv pe liberali. Asta în condiţiile în care, în 2008, atunci când acţiunile au intrat sub „umbrela“ administraţiei locale, ministrul Transporturilor era liberalul Ludovic Orban, iar PNL nu avusese, la momentul respectiv, nicio obiecţie. Amintim în acest sens buna colaborare dintre PNL şi PSD, spre finalul de mandat al fostului premier Călin Popescu Tăriceanu.
Curios, inclusiv directorul din 2008 al Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa (CNAPMC), liberalul Constantin Matei, a fost scos „vinovat“ pentru că CCR a declarat neconstituţională legea prin care CLM a preluat pachetul de 20% din acţiuni. Aşa-numitul verdict a fost dat de consilierul PSD Valentin Pârvulescu. În replică, liberalul Constantin Matei a declarat: „Legile în România le face Parlamentul, nu directorul CNAPMC“.
Cel care a sesizat Avocatul Poporului, care, la rândul său, a sesizat Curtea Constituţională a României cu privire la neconstituţionalitatea legii din 2008, este senatorul PDL Gigi Chiru.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Tribunalul Constanța amână pentru la anul dosarul Marcelei Enache, fostul secretar al municipiului Constanța

17 Dec 2023 944

Proces pentru terenul din Piața Ovidiu Banca Națională a României cheamă la judecată Primăria Constanța

23 Jul 2023 3544

Al cui rămâne Portul Tomis? (DOCUMENTE)

10 Jan 2022 6230

Un alt teren de top din Constanţa, din retrocedări, s-a întors în proprietatea municipiului. Povestea din sala de judecată! (documente)

21 Oct 2021 5653

Inculpați, Decebal Făgădău și Marcela Enache Dosarul terenurilor din Portul Tomis, azi primul termen la Tribunal! Gabriel Mustaţă nu ar fi vrut să judece procesul!

24 Sep 2021 2741

Libertatea lui Radu Mazăre va fi decisă, peste câteva zile, de un fost judecător din Constanța!

23 Feb 2021 4716

Gabriel Mustaţă, de la Tribunalul Constanța, nu ar fi vrut să-l judece pe Decebal Făgădău

14 Jan 2021 5082

Ce s-a întâmplat cu procesul deschis de BNR împotriva beneficiarilor de top ai retrocedărilor din Portul Tomis

05 Dec 2020 2738

Procurorii DNA Constanţa i-au dat NUP lui Radu Mazăre! Şedinţă secretă la Tribunalul Constanţa

13 Oct 2017 9004

Radu Mazăre, cu Jeep-ul, surprins în Constanţa (galerie foto + video)

11 Jun 2016 3607

Radu Mazăre a ieşit la plimbare prin portul Tomis (galerie foto+video)

08 Jun 2016 4483

Alexandru Iorov, finul lui Radu Mazăre, a vrut un bloc de cinci etaje în Constanţa. Primăria l-a refuzat (document)

05 May 2016 7128

Marcela Frigioiu, omul de încredere al lui Mazăre, în continuare în conducerea Portului Constanţa

19 Jun 2015 3348

Castelul din nori s-a sfărâmat Cum au eşuat mega-proiectele echipei Mazăre-Constantinescu

12 May 2015 4510

1 mai 2014 - Ponta îi promite lui Mazăre Portul Constanţa 1 mai 2015 - Mazăre, primar suspendat, în arest preventiv

28 Apr 2015 2481