Conferinţă internaţională de studii baltice şi nordice, găzduită de Universitatea Ovidius

Facultatea de Istorie şi Ştiinţe Politice, din cadrul Universităţii „Ovidius” şi Asociaţia Română pentru Studii Baltice şi Nordice au organizat, în perioada 24-26 mai, a patra conferinţă internaţională de studii baltice şi nordice, intitulată „Empire-building and region-building in the Baltic, North and Black Sea Areas”.

Conferinţa s-a bucurat de o participare impresionantă, peste 90 de cercetători din România, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Statele Unite ale Americii, Germania, Finlanda, Spania, Portugalia, Turcia, Marea Britanie, Japonia, Austria, de la prestigioase universităţi şi instituţii de cercetare (Universitatea „Al. I. Cuza” din Iaşi, Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, Institutul de Istorie „N.Iorga” al Academiei Române, Universitatea „Ovidius” din Constanţa, Universitatea „Valahia” din Târgovişte, Institutul de Istorie „A. D. Xenopol” din Iaşi, universităţi din Gdansk, Kaunas, Vilnius, Izmir, Riga, Dokuz Eylul, Helsinki, Oulu, Greifswald, Turku, Viena). Au participat la conferinţă Kalervo Hovi, Ileana Căzan, Florin Anghel, Michael North, Veniamin Ciobanu, Cosmin Popa, Mioara Anton, Lucian Leuştean, Valter Ščerbinskis, Eriks Jekabsons, Michael Wedekind, Kazimierz Musial. De asemenea, au participat reprezentanţi ai corpului diplomatic, care, de altfel, în prima zi, au luat parte la masa rotundă dedicată construcţiei regionale în zona Mării Baltice.

Au fost prezenţi Excelenţa Sa Ulla Väistö, ambasador al Finlandei la Bucureşti, Excelenţa Sa Marek Szczygiel, ambasador al Poloniei la Bucureşti, Excelenţa Sa Vladimir Jarmolenko, ambasador al Lituaniei la Bucureşti, Herman Baskår, însărcinat cu afaceri al Norvegiei în România, Mihkel Metsa, însărcinat cu afaceri al Estoniei la Varşovia, Laurenţiu Lazăr, consul onorific al Norvegiei la Constanţa. Conferinţa a fost organizată pe 5 reuniuni plenare şi 13 secţiuni. În cadrul reuniunilor plenare, au conferenţiat cercetători recunoscuţi precum Marko Lehti, Marku Kangaspurro, Stefan Ewert, Michael North, Leonidas Donskis. În cadrul conferinţei s-au desfăşurat şi două ateliere de lucru, cu finanţare europeană:

„CoCreat-Enabling Creative Collaboration through Supportive Technologies” şi „PROFILES-Professional Reflection-Oriented Focus on Inquiry-based Learning and Education through Science Development of the Universities Staff Skills in order to be Able to use an E-learning System”, ambele cu participare internaţională. Conferinţa a prilejuit, de asemenea, organizarea unor şedinţe de lucru ale Asociaţiei Române de Studii Baltice şi Nordice. Cu acest prilej, Excelenţa Sa Ulla Väistö a fost aleasă, în unanimitate, preşedinte de onoare al Asociaţiei. De asemenea, au fost discutate proiecte de viitor, precum organizarea celei de-a cincea ediţii, jubiliară, şi a unei şcoli de vară dedicată studiilor de limbă şi civilizaţie baltică şi nordică. Nu în ultimul rând, în cadrul conferinţei au fost lansate mai multe volume şi reviste academice. Conferinţa s-a încheiat cu o excursie tematică la Cetatea Histria, prilej pentru participanţii din străinătate de a lua contact cu una din primele aşezări din zona Mării Negre, apărute ca urmare a colonizării greceşti.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

CERONAV a depus candidatura pentru un post în comitetul director al EDINNA

20 May 2024 254

Echipa Universității Ovidius din Constanța a cucerit titlul de vicecampioană la Campionatul Național Universitar de Volei pe Plajă (FOTO)

20 May 2024 270

A XVII-a ediție a Concursului pentru Elevi și Studenți în Tehnologia Informației – ESTIC, la Universitatea Ovidius din Constanța

20 May 2024 252

Workshop dedicat integrării studenților ucraineni în sistemul de învățământ european, la Universitatea Ovidius din Constanța

20 May 2024 243

Universitatea Ovidius Constanța a solicitat certificat de urbanism pentru o investiție. Ce răspuns a primit?

20 May 2024 317

„Redescoperind Muzeul de Artă”, acțiune dedicată studenților de la Universitatea „Ovidius” Constanța și de la UNArte București

20 May 2024 292

Farul Constanța Under-15, medalie de bronz în Liga Elitelor (GALERIE FOTO)

20 May 2024 552

In memoriam Ștefan Cucu, scriitorul și profesorul al cărui apogeu a fost atins la Constanța

19 May 2024 514

Festivalul Japonez Sakuranbo, la Universitatea Ovidius din Constanța (GALERIE FOTO)

18 May 2024 438

De Zilele Constanței Concert liric „Reverence - Medalion Mozart”, la Muzeul de Artă Populară Constanța

17 May 2024 614

Sesiune de comunicări științifice pentru studenții Facultății de Științe ale Naturii și Științe Agricole, la Universitatea Ovidius din Constanța

17 May 2024 293

Doliu la Universitatea Ovidius Constanța Mesaj de condoleanțe la trecerea în neființă a Dr. Marius Cambrea

17 May 2024 1457

Întâlnire cu Ambasadorul Irlandei în România, E.S. Brendan Ward, la Universitatea Ovidius din Constanța

17 May 2024 474

Universitatea Maritimă Constanța angajează administrator patrimoniu. Iată cerințele pe care trebuie să le îndeplinești

16 May 2024 606

Farul Constanța Under-18 a pierdut finala Cupei de Tineret, dar vrea să-și ia revanșa în finala Ligii de Tineret (GALERIE FOTO)

16 May 2024 667