Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, tradiţii, obiceiuri, superstiţii

În fiecare an, la 21 mai, creştin-ortodocşii îi prăznuiesc pe Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena. Pentru constănţeni sărbătoarea este mai importantă, deoarece Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena sunt ocrotitorii oraşului.

Împăratul Constantin i-a ajutat pe creştini sa intre în legalitate, iar împărăteasa Elena, mama sa, a găsit crucea pe care a fost răstignit Iisus. Împăratul Constantin se închină zeilor romani aşa cum făceau toţi ai lui, până când, înaintea unei bătălii, i s-a arătat pe cer, ziua, în amiaza mare, semnul crucii şi a văzut, scris cu litere de foc, „prin acest semn vei învinge”. Noaptea, împăratul l-a visat pe Iisus Hristos care-l indemna să facă un steag cu semnul crucii pe el şi aşa va deveni învingător. După ce a câştigat bătălia cu Maxentiu, prin inspiraţie divină, împăratul Constantin i-a apreciat altfel pe creştini, al căror semn era crucea sfântă. Devenit stăpân al Romei, Constantin a dat un decret de încetare a prigonirii creştinilor. În lucrările sale, Constantin a fost susţinut de mama sa, împărăteasa Elena, pe care o trimite la Ierusalim să găsească sfânta cruce pe care a fost răstignit Iisus. Şi, cu credinţă, aceasta o găseşte. Elena moare în anul 327 şi zece ani mai târziu, în 337, moare şi împăratul Constantin. În calendarul popular, 21 mai este nu numai sărbătoarea Sfinţilor împăraţi, ci şi ziua de Constantin Graur sau Constandinu Puilor, moment în care se crede că păsările cerului îşi învaţă puii să zboare.

Păstorii hotărăsc cine le va fi baci

Demult se credea ca, dacă cineva lucra în aceasta zi, recolta câmpului ii va fi distrusă de foc sau de păguboasele păsări zburătoare. De asemenea, de ziua Sfinţilor Împăraţi  nu se lucra pentru ca ulii sa nu fure din ograda gospodarului. Sărbătoarea Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena marca sfârşitul perioadei de însămânţare a ovăzului, meiului şi porumbului. Exista credinţa ca cine mai seamănă după această zi riscă să i se usuce recolta. Ziua Sfinţilor Împăraţi este şi momentul în care păstorii hotărăsc cine le va fi baci, unde vor fi amplasate stânele şi cine va fi angajat să le păzească pe timpul păşunatului. Pentru a fi apăraţi de farmece, blesteme, vrăjitorii şi diavoli, la ţară oamenii făceau un foc şi stăteau în jurul lui. Prin fumul focului erau trecute şi oile, ca să fie ferite de rele în perioada cât stăteau la stână. De asemenea, prin sate se făcea gălăgie mare pentru că vrăjitoarele care încercau să fure sporul laptelui, să fie izgonite. Ţinând seama că o nouă generaţie ameninţă recoltele, era interzis să se muncească în această zi. Prin odihna de la muncile câmpului, se credea că recoltele nu vor fi mâncate de păsări. Ziua de Constandinu Puilor era ultima zi în care se mai semănau porumbul, ovăzul şi meiul. În popor se spune că tot ce se seamănă după această zi, se usucă. Se măsoară şi se înseamnă pe răboj laptele de la oile fiecăruia. Pentru apărarea de forţele malefice, ţăranii stăteau în jurul unui foc. Prin fumul de la acest foc erau trecute şi oile, „ca să fie ferite de rele”, pe timpul cât vor sta singure, la stână.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Arhiepiscopia Tomisului așteaptă mii de credincioși, în noaptea de Înviere (VIDEO)

30 Apr 2024 365

LIVE-VIDEO Pastorala de Paște a Arhiepiscopului Tomisului, ÎPS Teodosie „Sărbătoarea Religioasă este comuniunea lui Dumnezeu cu oamenii, a Pământului cu Cerul, a îngerilor cu oamenii” (FOTO)

30 Apr 2024 826

Eveniment cultural-filantropic organizat la biserica „Sfinții Patru Martiri de la Niculițel” din Constanța

20 Apr 2024 505

Arhiepiscopia Tomisului a recuperat controlul asupra paginii de Facebook a Radio Dobrogea

02 Mar 2024 764

Surse! ÎPS Teodosie, așteptat la DNA Constanța, marți, 16 ianuarie 2024 (VIDEO)

15 Jan 2024 1127

Cine este procurorul de la DNA care îl cercetează pe arhiepiscopul Tomisului, pentru cumpărare de influență

06 Dec 2023 10129

UPDATE. Ce spune Teodosie despre dosarul de la DNA Oficial! DNA îl cercetează pe arhiepiscopul Tomisului, pentru cumpărare de influență

05 Dec 2023 1838

UPDATE. Investigație Recorder.ro IPS Teodosie, la masa discuțiilor cu un „afacerist“! Transcript (VIDEO)

22 Nov 2023 2520

Arhiepiscopia Tomisului Mesajul pentru credincioși al Înaltpreasfințitului Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, la începutul Postului Nașterii Domnului (VIDEO)

15 Nov 2023 886

In memoriam George Văsii, arhitectul născut la Constanța și atras de religie

10 Sep 2023 1369

Arhiepiscopia Tomisului are un nou purtător de cuvânt

03 Aug 2023 5015

Programul Arhiepiscopul Tomisului în perioada următoare

03 Aug 2023 1695

Aneta Badiu, conexiuni cu IPS Teodosie, Tel Aviv și Chișinău (DOCUMENTE)

02 Aug 2023 5437

Incident în timpul slujbei săvârșite de ÎPS Teodosie. Ce s-a întâmplat la Catedrala Arhiepiscopală din Constanța (VIDEO)

26 Jun 2023 5601

Precizări ale Primăriei Constanța în legătură cu amenda primită de Arhiepiscopia Tomisului

07 Feb 2023 1123