În culmea suferinţei, zgâriau pereţii cu unghiile Noi mărturii despre iadul de la Auschwitz. Cinci sportivi constănţeni au fost acolo (galerie foto)

Auschwitz este numele unui complex de lagăre de concentrare şi exterminare ale Germaniei naziste, care, începând din 1940, le-a ridicat în Polonia, ţară aflată sub ocupaţie germană la acea dată. Auschwitz este numele german al oraşului Oswiecim, situat la aproximativ 60 de kilometri vest de Cracovia, în sudul Poloniei. Lagărele de la Aushwitz au fost un element major în perpetuarea Holocaustului. Se estimează că între 1,1 şi 1,6 milioane de persoane au fost omorâte acolo, dintre care peste 90% au fost evrei. Cele trei lagăre principale au fost: Auschwitz I, Auschwitz II (Birkenau) şi Auschwitz III (Monowitz). Auschwitz I, lagărul iniţial de concentrare, folosit ca centru administrativ pentru tot complexul, a fost locul execuţiilor a aproximativ 70.000 de oameni, majoritatea prizonieri de război polonezi şi sovietici. La Auschwitz II, lagăr de exterminare, şi-au găsit sfârşitul, printre alţii, cel puţin 1,1 milioane de evrei şi 75.000 de polonezi. Auschwitz III a fost folosit ca lagăr de muncă pentru uzina Buna-Werke, aparţinând concernului IG Farben (sursa - Wikipedia).

Aflaţi de curând în Polonia, cu echipa naţională de oină a României, care a participat la un turneu, la Cyprzanow, alături de ţara gazdă şi de Germania, nouă constănţeni (cinci sportivi şi patru oficiali) au ajuns şi la Auschwitz, vizitând celebrele lagăre. Sportivii au fost Mihai Georgescu, Bogdan Lupşe, Daniel Benghea, Valeriu Spiridon (de la Frontiera Tomis Constanţa) şi Grigore Sârbescu (de la Spicu Horia). Din delegaţia tricoloră au mai făcut parte constănţeanul Nicolae Dobre, preşedintele Federaţiei Române de Oină, şi trei reprezentanţi ai clubului Spicu, Aurel Negrilă, Valentin Stanciu şi Emilian Sava. Impresia pe care Auschwitz-ul le-a lăsat-o tuturor a fost profundă. „Trebuia să vedem aceste lagăre, nu pentru că ne-ar face plăcere, ci pentru că sunt monumente ale istoriei. Am vizitat Auschwitz I şi II şi am stat patru - cinci ore. Am fost profund marcaţi, cu atât mai mult cu cât şi vremea (închisă, cu ploaie mocănească) a fost una în ton cu ororile care s-au petrecut acolo. Totul este foarte bine conservat. Te înfiori de ce vezi şi de cele pe care le relatează ghidul. Al nostru a avut o prezentare foarte bună, într-o engleză curată. Am văzut păr uman, dinţi, grămezi întregi de ochelari şi de încălţări, valize, jucării, toate rămase de la sărmanele victime. În interiorul clădirilor se văd exact condiţiile de atunci de cazare. Am văzut crematoriile, băile unde prizonierii erau gazaţi sau celebrele linii de cale ferată cu care încep filmele. A fost impresionant. Am avut o stare de repulsie, normală de altfel, faţă de tot ce s-a petrecut acolo. Sloganul ghidului a fost că tot ce se putea lua de la victime era valorificat. Spre exemplu, părul era folosit la confecţionarea hainelor soldaţilor, iar jucăriile erau recondiţionate şi trimise copiilor din Germania”, a declarat Nicolae Dobre.

Cât a durat cel mai lung apel

Căpitanul Frontierei Tomis, Mihai Georgescu, cel mai bun jucător de oină din România, considerat chiar de mulţi specialişti drept cel mai valoros oinist al ţării din toate timpurile, a mărturisit că a rămas şocat când a văzut Auschwitz şi a aflat amănunte despre cele petrecute acolo. „Eu ştiam ceva, însă una e să vezi totul pe viu şi să-şi dai seama cât au suferit acei oameni. A fost o experienţă unică. Ni s-a spus că apelurile, prin care se numărau prizonierii, se făceau din oră în oră, iar cel mai lung apel a avut 20 de ore”, a arătat Georgescu.

Moartea vine la 27 de grade

Şi Bogdan Lupşe, un alt jucător de bază de la Frontiera Tomis, a avut o experienţă care îi va rămâne în memorie. „Am rămas impresionat de modul în care au trăit acei oameni la Auschwitz, de felul cum erau hrăniţi, torturaţi şi ucişi. Gazarea se făcea de multe ori pe bază de granule, care erau puse într-o cutie, iar când temperatura din cameră ajungea la 27 de grade Celsius, se degaja gazul letal. Moartea intervenea în 30 de minute - o oră. Pe pereţii camerelor de gazare se văd şi acum urme de la unghiile celor în agonie, care, în culmea suferinţei, zgâriau pereţii. Înainte de a fi ucişi, erau tunşi zero.   Am văzut şi un obiect de tortură format din două ţepuşe înfipte în pământ în x, cu un cârlig, unde prizonierii erau legaţi, atârnând, fără a atinge pământul. Erau ţinuţi aşa peste o zi, până nu-şi mai puteau folosi mâinile, iar acesta era un motiv pentru a fi omorâţi, pretextându-se că nu mai puteau munci”, a povestit Bogdan Lupşe.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

LIVE VIDEO+TEXT Ședință CLM Constanța. Aleșii locali au aprobat vânzarea mai multor terenuri și documentații tehnico-economice pentru viitoare investiții (DOCUMENTE+VIDEO)

26 Apr 2024 632

Ședința CLM Constanța Aprobarea PUZ-ului pentru teritoriul delimitat de bd. Alexandru Lăpuşneanu, str. Farului și str. Salcâmilor. pe ordinea de zi (DOCUMENT)

24 Apr 2024 488

Ședință CLM Constanța Prelungirea valabilităţii planului urbanistic de detaliu, în atenția consilierilor (DOCUMENT)

24 Apr 2024 427

Noi proiecte incluse pe ordinea de zi a ședinței Consiliul Local! Printre acestea, stabilirea preţului energiei termice și subvenția acordată populației după data de 1 aprilie 2024

24 Apr 2024 324

Cum să te relaxezi și să-ți încarci bateriile online după o zi lungă la muncă

24 Apr 2024 347

Aplicațiile Temu și Shein - metoda prin care păcălesc utilizatorii. ANPC atenționează

23 Apr 2024 712

Ședință CLM Constanța Mai multe terenuri din Constanța, în atenția consilierilor (DOCUMENT)

23 Apr 2024 452

Ședință CLM Constanța Situația unor terenuri din municipiul Constanța, în atenția consilierilor locali. Unde sunt situate(DOCUMENT)

23 Apr 2024 407

Ședință CLM Constanța Organizarea şi funcţionarea aparatului de specialitate al primarului municipiului Constanţa, în atenția consilierilor locali (DOCUMENT)

23 Apr 2024 388

Ședință CL Consilierii locali analizează casarea și valorificarea unor mijloace fixe ce aparțin municipiului Constanța (DOCUMENT)

22 Apr 2024 475

Ședință Consiliu Local Constanța Proiect de hotărâre privind aprobarea sistării stării de indiviziune cu sultă asupra unui imobil teren de pe strada Avram Iancu (DOCUMENT)

22 Apr 2024 467

Ședință CL Chițac cere revocarea dreptului de administrare al Administrației Fondului Imobiliar SRL asupra pistei de roleri și skateri din Parcul Tăbăcărie (DOCUMENT)

22 Apr 2024 519

Un imobil din zona Complex Perla din Mamaia va trece în domeniul public al municipiului Constanța? Consilierii locali decid în ședința de CL (DOCUMENT)

22 Apr 2024 513

Consiliul Local Constanța votează PUZ-ul pentru construirea parcării supraetajate de la Casa de Cultură (DOCUMENT)

22 Apr 2024 718

Ședință CLM Constanța Protocol pentru organizarea Festivalului Naţional de Muzică Uşoară „Mamaia” şi a Festivalului Naţional al Cantecului şi Dansului Popular „Mamaia”

22 Apr 2024 362