Istoria sportului constănţean / Fotbal (XXIV) Fotbaliştii care mimau accidentările erau ameninţaţi cu seringa veterinară

istorie_.jpgÎn vârstă de 86 de ani, Gogu Cojocaru este o adevărată enciclopedie sportivă. De-a lungul anilor, a strâns date, cifre şi evenimente, la multe dintre ele fiind martor sau direct implicat, şi le-a adunat în istorii ale sportului constănţean, pe discipline. Studiul său şi munca-i migăloasă s-au axat pe nouă sporturi: fotbal, hipism, karting, tenis de masă, ciclism, automobilism, bridge, motociclism şi volei. Încep cu începutul şi se opresc în jurul anilor 2000. Gogu Cojocaru a pus la dispoziţia cotidianului ZIUA de Constanţa tot materialul său documentar, astfel că, pe parcursul mai multor episoade, vă invităm să cunoaşteţi preţioase file de istorie sportivă constănţeană, aşa cum le-a pus pe hârtie, cu migală şi răbdare, fostul fotbalist în echipa de legendă a Constanţei, Locomotiva PCA, şi marcatorul primului gol al Constanţei în Divizia A. Astăzi, odată cu episodul XXIV, încheiem prezentarea istoriei fotbalului.

În anii de când se bate oficial mingea pe stadioanele Constanţei, mulţi medici de suflet s-au alăturat echipelor şi au pus umărul la evoluţia şi consolidarea fotbalului, la creşterea sa valorică. Dr. Ioan Sabău a activat în sport ca medic, conducător şi finanţator, mai întâi la clubul Victoria, a cărui echipă a reprezentat Constanţa între cele două războaie mondiale. Dr. Vasile Vasiliu a fost un apropiat al echipei Elpis, pe care a ajutat-o. Uşa sa a fost deschisă oricărui sportiv al oraşului. Dr. Costea, fost şef al Direcţiei Sanitare a oraşului, a sprijinit relansarea fotbalului după cel de-al Doilea Război Mondial.

Întrucât după anul 1945 centrul de greutate al fotbalului constănţean s-a stabilit în port, acolo au apărut şi primii medici, care s-au alăturat cu ştiinţă şi cu suflet, total dezinteresaţi material, acestui sport fără pereche. Mai întâi s-a făcut cunoscut dr. Constantin Paraschivescu, polisportiv autentic, cu o bogată cultură sportivă. A fost de un real folos echipelor portuare. L-a urmat îndeaproape dr. Nicolae Gavrilă, un împătimit care a activat mulţi ani la clubul Farul. Un prieten devotat al fotbaliştilor portuari a fost şi dr. Ion Dinescu. Nu trebuie uitaţi nici medicii Radu Anastasiu şi N. Astrinidis, care au rămas alături de echipe, sportivi şi stadioane.

Dată fiind evoluţia şi dezvoltarea sportului din Constanţa de după 1952, sub conducerea dr. Emil Zamfirescu ia fiinţă primul cabinet de medicină sportivă, care a coordonat şi a organizat asistenţa medicală multă vreme. Dr. Zamfirescu a reuşit să atragă în această activitate medici de valoare, care şi-au adus o contribuţie remarcabilă la dezvoltarea fotbalului în special şi a sportului în general: Renate Ionescu, C. Diaconescu, C. Blebea şi alţii.

Medic promovat la Naţionala României

Înfiinţarea clubului Farul a impus asistenţă medicală proprie, care să asigure şi să contribuie la realizarea performanţei. Printre primii medici ai clubului se numără dr. Ramon Valentin, un bun profesionist, cu rezultate deosebite în menţinerea sănătăţii şi a formei sportive a jucătorilor. A fost urmat de dr. I. Andreescu, medic cu înaltă calificare, promovat după câţiva ani la Naţionala României. În continuare, FC Farul a primit asistenţă medicală de la dr. Dinu, dr. Creţu şi dr. Bileca, după care, în mai multe perioade, de la dr. Gh. Dumitru, care a avut o contribuţie substanţială, din punct de vedere medical, la promovarea echipei, pentru a patra oară în prima divizie. Alţi doi medici ai Farului, pe când echipa juca în Liga 1, au fost Nicolae Gheracopol şi Liviu Muja (doctor, anterior, şi la U Craiova). La alte echipe divizionare constănţene au activat N. Dămăşaru (la Midia Năvodari), P. Ionaşcu (la Portul), A. Aurelian (la Cimentul) sau D. Varol (la Hondor).

„Îţi dau un hap care te va aranja definitiv!"

Cum astăzi toate echipele au obligaţia de a asigura la jocuri asistenţă medicală calificată, problema în campionatele locale şi judeţene a fost rezolvată prin participarea asistenţilor sanitari. Poate că primul asistent care s-a angajat în această activitate a fost Gh. Mihalache, un om deosebit şi cu o bună pregătire medicală, conducător şi ctitor al echipei PCA, din anul 1930 până la pensionare. După război, au activat, printre alţii, Tia Constantinescu, N. Zănogeanu, Victor Florea (la Voinţa), Stoica Dobre, Negrilă şi doamna Mocanu (la Ovidiu). Stoica Dobre avea un remediu sigur pentru fotbaliştii care trăgeau de timp. Le spunea: „Măi, dacă nu te scoli, îţi dau un hap de rămâi aici definitiv". La Ovidiu, Negrilă avea o seringă veterinară, iar când i-o arăta jucătorului care mima accidentul, acesta se ridica şi fugea de rupea pământul.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

„Cu 2MAI puțini“, acțiune în memoria tinerilor pieriți în tragedia de la 2 Mai, în Vama Veche

02 May 2024 485

LIVE VIDEO+TEXT Ședință CLM Constanța. Aleșii locali au aprobat vânzarea mai multor terenuri și documentații tehnico-economice pentru viitoare investiții (DOCUMENTE+VIDEO)

26 Apr 2024 862

Ședința CLM Constanța Aprobarea PUZ-ului pentru teritoriul delimitat de bd. Alexandru Lăpuşneanu, str. Farului și str. Salcâmilor. pe ordinea de zi (DOCUMENT)

24 Apr 2024 551

Ședință CLM Constanța Prelungirea valabilităţii planului urbanistic de detaliu, în atenția consilierilor (DOCUMENT)

24 Apr 2024 486

Noi proiecte incluse pe ordinea de zi a ședinței Consiliul Local! Printre acestea, stabilirea preţului energiei termice și subvenția acordată populației după data de 1 aprilie 2024

24 Apr 2024 370

Cum să te relaxezi și să-ți încarci bateriile online după o zi lungă la muncă

24 Apr 2024 451

Aplicațiile Temu și Shein - metoda prin care păcălesc utilizatorii. ANPC atenționează

23 Apr 2024 773

Ședință CLM Constanța Mai multe terenuri din Constanța, în atenția consilierilor (DOCUMENT)

23 Apr 2024 494

Ședință CLM Constanța Situația unor terenuri din municipiul Constanța, în atenția consilierilor locali. Unde sunt situate(DOCUMENT)

23 Apr 2024 452

Ședință CLM Constanța Organizarea şi funcţionarea aparatului de specialitate al primarului municipiului Constanţa, în atenția consilierilor locali (DOCUMENT)

23 Apr 2024 433

Ședință CL Consilierii locali analizează casarea și valorificarea unor mijloace fixe ce aparțin municipiului Constanța (DOCUMENT)

22 Apr 2024 520

Ședință Consiliu Local Constanța Proiect de hotărâre privind aprobarea sistării stării de indiviziune cu sultă asupra unui imobil teren de pe strada Avram Iancu (DOCUMENT)

22 Apr 2024 510

Ședință CL Chițac cere revocarea dreptului de administrare al Administrației Fondului Imobiliar SRL asupra pistei de roleri și skateri din Parcul Tăbăcărie (DOCUMENT)

22 Apr 2024 551

Un imobil din zona Complex Perla din Mamaia va trece în domeniul public al municipiului Constanța? Consilierii locali decid în ședința de CL (DOCUMENT)

22 Apr 2024 554

Consiliul Local Constanța votează PUZ-ul pentru construirea parcării supraetajate de la Casa de Cultură (DOCUMENT)

22 Apr 2024 770