#DobrogeaAcademică Vernisaj la Biblioteca Academiei Române - „Ion I.C. Brătianu – 156 de ani de la naștere“


Am învățat să prețuiesc Academia ca cel mai înalt institut de cultură națională și cel mai de seamă organ al unității neamului“, declara, în anul 1923, Ion I.C. Brătianu, cu prilejul alegerii sale ca membru de onoare al Academiei Române.

Astăzi, la aproape un secol de la primirea sa în forul intelectualilor remarcabili ai României, în Sala de expoziții „Theodor Pallady“ a Bibliotecii Academiei Române va fi vernisată expoziția „Ion I.C. Brătianu – 156 de ani de la naștere“. Vor lua cuvântul acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, acad. Răzvan Theodorescu, vicepreședinte al Academiei Române, și prof. ing. Nicolae Noica, director general al Bibliotecii Academiei Române.

Expoziția dedicată celebrului om politic și prim-ministru, care a jucat un rol fundamental în realizarea Marii Unirii de la 1918 și în dezvoltarea României moderne, reunește manuscrise, piese de arhivă și corespondență, foi volante, precum și un bogat material fotografic din colecțiile Bibliotecii Academiei Române și Muzeului Național al Literaturii Române.

Între piesele expuse se numără corespondență personală adresată tatălui și mamei în perioada studiilor la Paris, corespondență diplomatică adresată Regelui Ferdinand și unor oameni politici, memorii ale Reginei Maria, ale liberalului I.G. Duca, ale mamei sale, Pia Brătianu, și ale surorii sale, Sabina, măritată Cantacuzino.

O atenție specială este acordată documentelor de arhivă care reflectă atitudinea și poziția politicianului român în cadrul Conferinței de Pace de la Paris din 1919, cum sunt Programul Conferinței, cu semnăturile autografe ale tuturor participanților sau Notele luate de Ion Pillat la audierea lui Ion I.C. Brătianu în Comisia Afacerilor Românești, prezidată de André Tardieu, președintele Consiliului francez, cu privire la revendicările românești de la Conferința de Pace.

Ion (Ionel) I. C. Brătianu (1864-1927), lider al Partidului Național Liberal vreme de aproape două decenii, a fost o personalitate marcantă a politicii românești a secolului XX. Contribuția sa a fost definitorie în adoptarea unor direcții de acțiune care au vizat: perioada neutralității și intrarea României în război alături de Antantă, desăvârșirea statului național român, reformele agrară și electorală, redactarea constituției, afirmarea României pe plan internațional.

Expoziția va fi deschisă în perioada 22-30 octombrie 2020 și poată fi vizitată în intervalul orar 10-14, cu programare la adresa: directie@biblacad.ro, cu cel puțin o zi înainte.

Vernisajul se va desfășura cu respectarea tuturor normelor de protecție anti Covid-19 în vigoare, în sală putând fi prezente maximum 20 de persoane.


#DobrogeaAcademică
#DobrogeaAcademică, proiect ce conectează comunitatea dobrogeană la nucleul intelectualităţii româneşti


Proiectul #DobrogeaAcademică, asumat de cotidianul ZIUA de Constanţa, are ca obiectiv conectarea comunităţii dobrogene la cel mai înalt for al intelectualităţii româneşti - Academia Română.
Gândit ca un demers editorial bivalent, la care contribuie cele mai importante instituţii de educaţie şi cultură constănţene, prin #DobrogeaAcademică se doreşte, pe de o parte, readucerea în atenţia comunităţii a relaţiei Dobrogei cu Academia Română, din toate timpurile - începând cu Constantin I. Brătescu, iar pe de altă parte - un deziderat mai vechi -, porneşte de la convingerea că vor exista academicieni care vor accepta invitaţia de a conferenţia despre cel mai vechi pământ românesc atestat documentar.
Prin intermediul acestui proiect, ZIUA de Constanţa îşi propune ca dobrogenii să cunoască activitatea acestui nucleu al intelectualităţii româneşti, prin promovarea preocupărilor actuale ale Academiei Române.


Citește și:

#DobrogeaAcademică In Memoriam academicianul Constantin I. Moisil, fondatorul revistei „Arhiva Dobrogei”


 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#DobrogeaAcademică Nominalizările la Premiile Academiei Române pentru anul 2018. Ceremonia are loc astăzi

03 Dec 2020 743

# DobrogeaAcademică. 102 ani de la Unirea Bucovinei (28 noiembrie 1918) „Cel dintâiu gând al Bucovinei dezrobite se îndreaptă către Regatul României, de care întotdeauna am legat nădejdea dezrobirii noastre”

29 Nov 2020 446

#DobrogeaAcademică. Academia Română finanțează cercetarea Simpozionul Granturilor Academiei Române

27 Nov 2020 996

#DobrogeaAcademică „Antisemitismul și violența politică în România interbelică – cât și cum s-a scris și ce mai avem de făcut“

26 Nov 2020 1275

#DobrogeaAcademică In Memoriam academicianul Constantin I. Moisil, fondatorul revistei „Arhiva Dobrogei”

20 Oct 2020 500

#DobrogeaAcademică Trei decenii de la înființarea Institutului de Informatică Teoretică al Academiei Române, Filiala Iași

17 Sep 2020 663

#DobrogeaAcademică Academia Română avertizează

28 Aug 2020 1027

#DobrogeaAcademică Istoricul Adrian Rădulescu despre academicianul Ion Nestor - 115 ani de la naștere

25 Aug 2020 1856

#DobrogeaAcademică Academia Română felicită echipa de cercetători de la ELI-NP

22 Aug 2020 1787

#DobrogeaAcademică „Este greu de înțeles reducerea orelor de istorie, limbi străine, fizică, chimie și biologie în gimnaziu”

14 Aug 2020 847

#DobrogeaAcademică Academia Română lansează cel mai amplu volum dedicat COVID-19 apărut la nivel mondial

13 Aug 2020 2012

#DobrogeaAcademică România în și după pandemie. Punct de vedere al Academiei Române

06 Aug 2020 714

#DobrogeaAcademică Propunerile concrete ale Academiei Române pentru diminuarea efectelor negative ale schimbărilor climatice

04 Aug 2020 671

#DobrogeaAcademică „Educația on-line este o formă complementară educației directe, în sala de clasă”

30 Jul 2020 964

#DobrogeaAcademică Omagierea academicianului Cristofor I. Simionescu, la 100 de ani de la naștere, a prilejuit lansarea unui întreg poștal

10 Jul 2020 686