Adevărul Ortodoxiei faţă de Catolicism Maica Domnului. Unde rătăcesc catolicii în cultul Preacuratei Fecioare? Ce sunt „profeţiile” de la Fatima?

Există un rău egal în amândouă ereziile: atunci când oamenii înjosesc Fecioara şi atunci când, dimpotrivă, ei o slăvesc peste măsura cuvenită (Sfântul Epifanie al Ciprului).

"Devoţiunea mariană a apărut în Răsăritul creştin şi s-a răspândit în Apus. Aşadar, ar putea să pară că, dacă romano-catolicii şi ortodocşii sunt uniţi în privinţa vreunui subiect, acela ar fi închinarea datorată Maicii Domnului, Maica tuturor creştinilor. Din păcate, adevărul nu este acesta. Aşa cum Biserica romano-catolică a adăugat pe Filioque la Crez şi a strâmbat dogma Treimii, aşa cum a absolutizat o părere unilaterală despre dogma mântuirii şi a dezvoltat-o într-o complexă teologie a meritului, purgatoriului şi indulgenţelor, şi întocmai cum a strâmbat unitatea întru pluralitate fundamentală a Bisericii primare prin transformarea papalităţii într-o monarhie universală, tot astfel Roma a dezvoltat învăţătura proprie despre Maica Domnului în ceva cu totul diferit faţă de învăţătura ţinută de Biserica primară.

Punctul principal al disputei îl reprezintă doctrina Imaculatei Concepţii, definită ca dogmă de Papa Pius al IX-lea în bula Ineffabilis Deus (1854). De vreme ce ortodocşii sunt adeseori acuzaţi de interpretare greşită - sau, cel puţin, răstălmăcire, voi reproduce paragraful relevant din Catholic Encyclopedia:

„În Constituţia Ineffabilis Deus din 8 decembrie 1854, Pius al IX-lea a pronunţat şi definit că Fericita Fecioară Maria, «în primul rând datorită concepţiei sale, printr-un privilegiu unic şi prin har dăruit de Dumnezeu, ţinând seama de meritele lui Iisus Hristos, Mântuitorul neamului omenesc, a fost ferită de orice întinare a păcatului originar». Subiectul acestei imunităţi faţă de păcatul originar este persoana Mariei în momentul creării sufletului său şi infuziei lui în trupul său. Termenul concepţie nu înseamnă concepţia activă sau generativă a părinţilor ei. Trupul său a fost format în pântecele mamei, iar tatăl şi-a avut rolul obişnuit în formarea acestuia. Întrebarea nu priveşte neprihănirea activităţii generative a părinţilor ei. Nici nu priveşte în mod absolut concepţia pasivă (conceptio seminis carnis, inchoata) care, conform firescului naturii, precede infuzia sufletului raţional. Persoana este cu adevărat concepută atunci când sufletul este creat şi infuzat în trup. Maria a fost ferită de orice întinare a păcatului originar din primul moment al însufleţirii sale şi graţia sanctificatoare i-a fost dăruită înainte ca păcatul să aibă vreun efect asupra sufletului ei. Esenţa formală activă a păcatului originar nu a fost îndepărtată de la sufletul său, aşa cum este înlăturat de la alţii prin botez; el a fost exclus, sufletul nu a existat concomitent cu păcatul. Starea de sfinţenie originară, inocenţa şi dreptatea au fost pogorâte asupra ei, prin care fiecare pată şi vină, toate efectele depravate, patimile şi neputinţele care legau esenţial sufletul ei de păcatul originar, au fost înlăturate. Dar ea nu a fost scutită de pedepsele temporale ale lui Adam - mâhnirea, infirmităţile trupeşti şi moartea. Imunitatea faţă de păcatul originar a fost dăruită Mariei printr-o singulară dispensă de la legea universală din aceleaşi merite ale lui Hristos, prin care alţi oameni sunt curăţaţi de păcat la botez. Maria avea nevoie de Mântuitorul răscumpărător pentru a obţine această dispensă şi pentru a fi absolvită de necesitatea şi datoria universală (debitum) de a fi supusă păcatului originar. Persoana Mariei, ca urmare a originii sale din Adam, ar fi trebuit să fie supusă păcatului, dar, fiind Noua Evă, mama Noului Adam, ea a fost, prin sfatul cel veşnic al lui Dumnezeu şi prin meritele lui Hristos, ferită de legea generală a păcatului originar. Răscumpărarea ei a fost chiar opera înţelepciunii mântuitoare a lui Hristos. El este un răscumpărător mai mare care plăteşte datoria pe care nu ar putea să o plătească cel care a căzut. Aceasta este semnificaţia termenului Imaculata Concepţie".

Citeşte mai multe pe:

 http://www.razbointrucuvant.ro/2011/09/07/adevarul-ortodoxiei-fata-de-catolicism-maica-domnului-unde-ratacesc-catolicii-in-cultul-preacuratei-fecioare-ce-sunt-profetiile-de-la-fatima/

 

 


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Petre

10 Sep, 2011 12:58

Sunt sanse mai mari sa putem ridica stavilare in mijlocul oceanului , decat sa impacam doi teologi ! Totusi , de ce statele catolice si protestante din Occident , se afla unde se afla , iar valahii ortodocsi in coada Europei ?

Articole asemanatoare

Profesorul univ. dr. habil. Andrzej Pastwa, Doctor Honoris Causa al Universității Ovidius Constanța (GALERIE FOTO)

12 Apr 2024 808

Universitatea „Ovidius” Constanța îi va decerna titlul de „Doctor Honoris Causa” lui Andrzej Pastwa, de la Universitatea de stat Silezia, din Polonia

11 Apr 2024 791

Primarul Constanței, Vergil Chițac „Paște binecuvântat și plin de lumină tuturor credincioșilor romano-catolici, reformați, unitarieni și evanghelici care sărbătoresc astăzi Învierea Domnului! ”

31 Mar 2024 571

Duminică, prima zi de Paște pentru credincioșii de rit catolic

31 Mar 2024 491

Catolicii din Constanța prăznuiesc, duminică, Paștele Monseniorul Ieronim Iacob - „Doresc credincioșilor catolici din Vicariatul Dobrogei sărbători binecuvântate!“

30 Mar 2024 755

Iohannis, mesaj de Paștele Catolic- „Să ne îndreptăm gândurile și rugăciunile către cei în suferință“

30 Mar 2024 491

ISU HarghitaMăsuri dispuse la nivelul județului, cu prilejul Sărbătorilor Pascale Catolice

29 Mar 2024 374

ISU IașiMăsuri de prevenire a incendiilor cu ocazia Paștelui Catolic

29 Mar 2024 354

ISU Giurgiu În siguranță, de Paștele Catolic

29 Mar 2024 370

S-a stins din viață profesorul Daniel Barbu, fost ministru al Culturii

18 Mar 2024 696

Un înalt oficial al Vaticanului pledează pentru posibilitatea ca preoții romano-catolici să se căsătorească

08 Jan 2024 651

Klaus Iohannis s-a întâlnit cu episcopii greco-catolici din România

29 Nov 2023 809

Tradiții pentru spor și sănătate de Sf Apostol Andrei! Fetele îşi pun sub pernă busuioc sfinţit pentru a-şi visa ursitul

29 Nov 2023 1462

Procesiune cu relicva Sf. Papă Ioan Paul al II-lea în București

18 Oct 2023 662

Istorii pierdute Constanța Comunitatea italienilor în orașul vechi și companiile navale din Piața Ovidiu

14 Jun 2023 1732