Istorii pierdute Constanța Comunitatea italienilor în orașul vechi și companiile navale din Piața Ovidiu

Sursa foto: Instititul Național al Patrimoniului
  • La finele anului 1905, italienii reprezentau 1,37% din populația Constanței, iar, la finele secolului al XIX-lea, Piața Ovidiu (Piața Italiană) găzduia sediile companiilor navale Compania navală din Trieste și Compania italiană Florio & Rubattino.
  • În prezent, în Peninsula Constanța se află Parohia Romano-Catolică Sfântul Anton de Padova, ridicată în stil romanic, după planurile arhitectului Romano de Simon.
  • Orașul vechi al Constanței a fost însă o importantă casă a comunității italiene din zonă ani îndelungați.
  • Documentele vremii citate în proiect atestă pe strada Tomis nr. 15, în 1911, sediul firmei fraților Geacomato, care se ocupau de comerțul cu băuturi spirtoase, dar și cu cereale.
Sărbătoarea Crinilor, celebrată ieri, 13 iunie, la Constanța, aduce în minte istorii pierdute ale orașului vechi, din perioada în care italienii se numărau printre comunitățile Constanței de la sfârșit de secol al XIX-lea.
 
La finele anului 1905, italienii reprezentau 1,37% din populația Constanței, iar, la finele secolului al XIX-lea, Piața Ovidiu (Piața Italiană) găzduia sediile companiilor navale Compania navală din Trieste și Compania italiană Florio & Rubattino.
 
Informațiile se regăsesc în secțiunea dedicată comunității italiene în cadrul proiectului dezvoltat de Institutul Național al Patrimoniului cu sprijinul Direcției de Cultură Constanța și al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța.
 
În prezent, în Peninsula Constanța se află Parohia Romano-Catolică Sfântul Anton de Padova, ridicată în stil romanic, după planurile arhitectului Romano de Simon.
 
Orașul vechi al Constanței a fost însă o importantă casă a comunității italiene din zonă ani îndelungați.
 
Istoriile pierdute ale Constanței păstrează încă amintirea comunității italiene din oraș, în acest sens informațiile puse la dispoziție de Institutul Național al Patrimoniului arătând faptul că în secolul al XIX-lea, italienii s-au stabilit în sudul Dobrogei, mai ales în zona urbană a Constanței.
 
Dobrogea s-a unit cu țara pe 14 noiembrie 1878, însă italienii erau prezenți în orașul de la malul mări înainte de 1878, prin prisma intereselor comerciale din zonă, deservite de căile maritime și nu numai.
 
Conform sursei citate, în 1876, în Constanța existau consulate sau viceconsulate ale Marii Britanii, Franței, Austro-Ungariei, Italiei, Spaniei, Suediei, Norvegiei și Greciei.
 

În anul unirii cu țara, diplomatul italian Agostino Dogliotti era reprezentantul Consulatului Italian la Constanța, iar prezența numeroaselor reprezentanțe diplomatice în oraș dovedea, potrivit INP, interesul comercial al zonei.
 
Așa cum am afirmat anterior, Constanța antebelică adăpostea Compania navală din Trieste și Compania italiană Florio & Rubattino, care aveau sediul în Piața Ovidiu.

 
Informațiile vremii, puse cap la cap în cadrul proiectului INP, arată că din 1879 până în 1896, populația Constanței se dublase, ajungând la 10.419 locuitori (de la 5.204), iar între aceștia se numărau și cei 109 italieni stabiliți în oraș.
 
În doar patru ani, populația Constanței depășise 12.000 de locuitori, conform colonelului Marin Ionescu Dobrogianu, citat de INP, iar la sfârșitul lui 1905 în oraș se aflau 217 italieni, reprezentând 1,37% din populația de 15.777 de locuitori.
 
Peste 11 ani, în anul intrării României în Primul Război Mondial, numărul italienilor va crește la 518.
 
Documentele vremii citate în proiect atestă pe strada Tomis nr. 15, în 1911, sediul firmei fraților Geacomato, care se ocupau de comerțul cu băuturi spirtoase, dar și cu cereale.
 
De asemenea, nu este de trecut cu vederea faptul că muncitorii italieni au luat parte la lucrările de modernizare din Portul Constanța, în 1908, la stația de petrol, în atelierele de lăcătușerie, dar și în alte sectoare importante ale vieții economice și industriale în dezvoltare în vechiul oraș de la malul Mării Negre.
 
În prezent, o importantă comunitate de italieni continuă să locuiască în Dobrogea, în comuna Greci, din județul Tulcea.
 
Sursa info & foto: Institutul Național al Patrimoniului, Direcția Județeană de Cultură Constanța, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Sărbătoarea Crinilor, la Constanța! Detalii mai puțin cunoscute din istoria Bazilicii Sfântului Anton de Padova din oraș
 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Accident rutier cu victime pe DN7 C! Implicați doi cetățeni italieni

31 Oct 2023 575

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, anunță repatrierea lui Ionel Arsene după ce italienii au confirmat oficial

13 Oct 2023 704

Vizitator special pentru copiii internați în Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța (GALERIE FOTO)

01 Jun 2023 1053

MApNExercițiul „Dacian Spring 2023”

12 May 2023 552

Sesizare fără precedent, la Curtea Constituțională, în legătură cu Faleza Mării Negre și terenurile din Constanța! În ce stadiu se află dosarul

19 Apr 2023 7790

Lumea aviației prin ochii copiilor Porțile Bazei 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu s-a deschis pentru sute de copii din școlile din județul Constanţa (FOTO)

28 Mar 2023 1305

Judecătorii din Constanța explică de ce au oprit construirea unui bloc de 18 etaje în Faleză Nord – „S-a produs în mod evident o vătămare a drepturilor și intereselor“ (MOTIVARE)

27 Feb 2023 13262

Condamnarea momentului la Constanța! Sunt vizați șase cetățeni italieni

27 Jan 2023 1352

Cinci italieni trimiși în judecată de DNA! Tribunalul București a fixat un nou termen în dosar

20 Jan 2023 1000

Droguri în Mamaia! Mai mulți italieni condamnați la Constanța, într-un dosar DIICOT! Se așteaptă decizia finală

14 Jan 2023 1548

Trafic de droguri de mare risc DIICOT Constanța a trimis în judecată șase italieni. Nemulțumiri după condamnări

02 Nov 2022 1399

Mai multe rămăşiţe ale unor alpinişti, găsite după prăbuşirea gheţarului Marmolada

07 Jul 2022 975

Un gheţar s-a prăbuşit în munţii Dolomiţi din Italia. Printre răniți se află și români

04 Jul 2022 987

Șase italieni condamnați la Constanța!

04 Apr 2022 1544

Procurorii explică mecanismul! Cinci italieni trimiși în judecată de DNA pentru afaceri „penale“ cu roșii! (RECHIZITORIU)

18 Mar 2022 1252