ALUM continuă investițiile pentru a identifica soluții pentru transformarea șlamului roșu într-un produs cu uz comercial


În 2018 și 2019 ALUM a continual activitățile de cercetare privlnd tehnologiile  ecologice de depozitare a reziduurilor de bauxită și valorificarea aceetora în cadrul altor industrii, în special în agricultură. 

StudilIe  la  fața  locului au continuat la Stația  de Cercetare Agrlcolă din Albota, Pitești, județul Argeș, cu sprijinul ICPA București

Compania a investlt aproximativ  un milion de dolari, în 2018, pentru a asigura continuitatea operațională și creșterea duratai de viață a haldei 

Tulcea, 6 martie 2019 - ALUM  S.A. (BVB, segmentul ATS - AeRO: BBGA), singurul producător de alumină calcinată din România a investit, anul trecut, peste un milion de dolari în depozitarea, în condiții de siguranță, a șlamului rezultat din procesarea bauxitei. Compania își continuă programul strategic de transformare a șlamului roșu într-un produs cu uz comercial în alte industrii, dar în special pentru neutralizarea solurilor acide si pentru creșterea productivității culturilor agricole.
 
"Pe lângă programul constant de modemizare și de diversificare a producției pe care îl implementăm  la ALUM continuăm și investițiile cu impact pozitiv asupra mediului înconjurător, care ne ajută să reducem amprenta ecologică a companiei",  a declarat Gheorghe  Dobra, CEO ALUM.
 
"Anul trecut, am investit  in modernizerea haldei de șlam, dar, in acelasi timp, am continuat programul nostru strategic pentru
Identificarea soluțiilor și  oportunitatilor de a utiliza acest produs  secundar în agricultura si am obtinut rezultate foarte bune în ceea ce priveste fertilizarea cu șlam roșu a solurilor", a adăugat Gheorghe Dobra.
 
 Ca parte a planului său de protectie a mediului, ALUM continuă activitățiIe de cercetare pentru utilizarea comercială a șlamului, cu accent pe transformarea solurilor acide, creșterea producției agricole si a caIității plantelor, în cazul fertilizării solurilor cu acest produs. Programul anual este implementat de lnstitutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Pedologie, Agrochimie și Protecția Mediului (ICPA București), iar experimentele sunt efectuate în stațiuni de cercetare agricolă situate în localitatea Albota-Pitești, Județul Argeș, pe un luvisol albic, adică pe un sol acid tipic cu pH acid moderat și cu proprietăți agrochimice necorespunzdtoare din perspectiva agriculturii intensive.
 

Până în prezent, s-au folosit cantități diferite de șlam roșu combinat cu îngrșăminte organice și chimice în diferite variante experimentale privind cantitățile utilizate. Astfel, folosirea șlamului roșu pe solurile moderat acide a mărit alcalinitatea solului, acesta fiind transformat, dintr-un sol acid natural, într-unul convențional alcalin, prin creșterea conținutului proprietăților sale chimice.
 
Experimentele efectuate de către ALUM au aratat că șlamul roșu poate fi convertit într-un produs semifabricat cu utiltzare în agricultură, construcții sau metalurgie.

 
Lucrările de cercetare privind compoziția variabilă a șlamului au fost inițiate de ALUM în 2011 cu scopul de a găsi noi tehnologii pentru a transforma șIamul roșu obținut din procesul de proceeare a bauxitei într-un produs viabil comercial.

În ultimii ani au fost efectuate mai multe monitorizări, lucrări de cercetare și teste de laborator în ceea ce privește stocarea și utilizarea șlamuIui roșu de către Institute de cercetare de prestigiu din România, precum ICIM București (lnstitutul de Cercetări al Ministerului Mediului), ECOIND București, IMNR București, IPROCHIM SA București  etc.
 
ALUM implementează diverse proiecte legate de protecția mediulul, inclusiv modemizarea depozitării de șlam roșu, începută în 2009. La acea dată, halda de șlam a trecut printr-un program de modernizare tehnologic. Ulterior, ALUM a alocat 500.000 dolari anual pentru întreținerea sa, în conformitate cu reglementările de mediu.

ALUM a consolidat și a realizat închiderea ecologică parțială în zona principală a barajului. De asemenea, s-au plantat copaci, s-a realizat un sistem de colectare a apei pluviale și s-a deviat canalul de prevenire a inundațiilor.

În plus, a fost implementat un sistem de pulverizare cu apă pentru umectarea supraței șlamului roșu și prevenirea prăfuirii suprafeței acestuia și, totodată, a lost introdus un sistem de monitorizare a calității apelor subterane.

Sursa foto: agerpres.ro.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Tulcea Peste 80 de angajați ai combinatului de alumină, fără locuri de muncă

01 Apr 2024 741

Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor societății ALUM SA Tulcea, convocată în ședință. Ce se află pe ordinea de zi

28 Jun 2022 885

Ce decizii au fost luate de AGOA și AGEA societății Alum SA Tulcea

08 Apr 2022 1421

Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor societății Alum SA Tulcea, convocată în ședință ordinară. Ce se află pe ordinea de zi

25 Mar 2022 1391

Tulcea Un sfert din angajaţii Alum SA vor primi doar 75% din salariu de luna viitoare

22 Feb 2022 2491

Sindicatul Alum Tulcea protestează în fața Guvernului României. Ce nemulțumiri au sindicaliștii

18 Jan 2022 1514

Tulcea. Aproape 300 de membri ai Sindicatului Liber Alum au protestat nemulţumiţi de creşterea preţului energiei electrice

05 Jan 2022 1335

Adunările Generale Ordinare și Extraordinare a acționarilor firmei Alum SA Tulcea, convocate în ședință. Ce se află pe ordinea de zi

18 Nov 2021 1216

Alum Tulcea a anunțat un litigiu semnificativ în urma unui control efectuat, de ANAF-DGFP Galați, prin AJFP Constanța

13 Jul 2021 3564

Se prelungește mandatul de director economic al Alum SA

12 Sep 2020 1745

Alum Tulcea Au fost reconfirmaţi pe funcţii preşedintele şi vicepreşedintele Consiliului de Administraţie

13 Aug 2019 1849

BSTDB și Garanti Bank finanțeaza planul de investiții de mediu al ALUM

12 Oct 2018 1521

Tulcea. S-au împlinit 45 de ani de la punerea în funcțiune a uzinei de alumină (galerie foto)

19 Jul 2018 2448