Stiri calde

ANSVSA, măsuri de prevenire a apariției pestei la micile rumegătoare

Primul focar de Pestă a Micilor Rumegatoare din Uniunea Europeană a fost confirmat în Bulgaria în data de 23 iunie a acestui an, urmat de confirmarea altor noi focare în 28 iunie și 9 iulie. Din data de 9 iulie și până la data prezentei nu a mai fost confirmat un alt focar de boală în Bulgaria.

Pesta micilor rumegătoare este o boală virală gravă, care nu afectează omul, dar afectează rumegătoarele mici, respectiv ovinele și caprinele. Boala se transmite în principal prin contact direct. Mortalitatea în cazul animalelelor infectate poate ajunge la 70%. În România nu evoluează această boală, având statut de țară liberă de pesta micilor rumegătoare, precizează ANSVSA printr-un comunicat de presă.

Pentru a păstra acest statut, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor ANSVSA a întreprins acțiuni de prevenire a introducerii virusului acesti boli în România:

A transmis în teritoriu note de serviciu, care s-au concretizat prin organizarea de întâlniri cu părțile implicate și interesate, întâlniri care au vizat:

-  informarea medicilor veterinari cu atribuții specifice, a operatorilor economici și a tuturor persoanelor implicate în activitatea de comerț cu rumegătoare din Bulgaria sau cu rumegătoare care tranzitează Bulgaria;
 - intensificarea acţiunilor de supraveghere pasivă, în special în judeţele din sudul ţării;
 - instruirea medicilor veterinari cu privire la recunoașterea semnelor clinice de boală în conformitate cu specificațiile Organizației Mondiale de Sănătate Animală (OIE);
 - întărirea controalelor în punctele de trecere la frontieră în ceea ce privește transporturile  de rumegătoare din Bulgaria și Turcia, având în vedere că  ultimele animalele la care s-a confirmat boala nu prezentau semne clinice, confirmarea făcându-se în baza investigațiilor de laborator.

De asemenea, specialiștii din cadrul Autorității de la nivel central s-au întâlnit cu cei din cadrul Institutului de Diagnostic și Sănătate Animală pentru a analiza situația epidemiologică din Bulgaria și pentru a stabili măsurile adecvate pentru  supravegherea și diagnosticarea acestei boli.

În data de 21 august este convocată o instruire prin videoconferință cu reprezentanții tuturor DSVSA județene pe acest subiect, urmând ca, în scurt timp să fie organizat un excercițiu de simulare pentru pesta micilor rumegătoare.

Comisia Europeană a adoptat în 04.07.2018, Decizia (EU) 2018/954 de stabilire a anumitor măsuri de protecție pentru prevenirea răspândirii pestei micilor rumegătoare în Bulgaria.
 
ESTE INTERZISĂ EXPEDIEREA/ ACHIZIȚIONAREA din BULGARIA din comunele enumerate mai jos, de rumegătoare mici și material seminal, ovule și embrioni de la rumegătoare mici și introducerea acestora pe teritoriul României:
Comunele Bolyarovo și Elhovo din regiunea YAMBOL.
Comunele Sredets, Sozopol, Primorsko, Malko Tarnovo și Tsarevo din regiunea BURGAS.Precizăm că ambele regiuni se află în apropierea graniței Bulgariei cu Turcia.
 

Pe această cale, ANSVSA solicită operatorilor economici din România implicați în activitatea de comerț cu rumegătoare să acorde maximă atenție instrucțiunilor transmise de ANSVSA prin intermediul DSVSA județene, pentru a își proteja efectivele  de rumegătoare mici de această boală.


Orice suspiciune de boală trebuie notificată în cel mai scurt timp DSVSA județene.
 
Mai multe detalii privind pesta micilor rumegătoare se pot regăsi pe site-ul instituţiei.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Noi controale ANSVSA la început de an. Ce s-a constatat

16 Jan 2019 234

Controale ANSVSA în sectorul produselor alimentare de origine nonanimală. Ce s-a constatat

10 Jan 2019 472

Ați tăiat porcul de Ignat? Focare de pestă porcină, în prag de Crăciun. Care este situația în județul Constanța

20 Dec 2018 899

Recomandări A.N.S.V.S.A. privind transportul produselor alimentare, respectiv al cărnii și produselor din carne

14 Dec 2018 370

Primii bani de la Uniunea Europeană, viraţi către ANSVSA pentru combaterea pestei porcine

13 Dec 2018 416

Controale ANSVSA în sectorul produselor alimentare de origine nonanimală în noiembrie 2018. Ce s-a constatat la Constanța

05 Dec 2018 428

Controale în perioada sărbătorilor de iarnă, demarate de ANSVSA

04 Dec 2018 364

Activitatea Sanitară-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, în perioada sărbătorilor de iarnă

03 Dec 2018 271

Președintele ANSVSA, la workshop-ul “Biosecuritatea în contextul evoluției Pestei Porcine Africane”

22 Nov 2018 747

Evoluţia focarelor de pestă procină africană. Consiliul Științific al ANSVSA convocat pentru analizarea situației epidemiologice

21 Nov 2018 555

Controale ale ANSVSA în industria agroalimentară. Ce s-a constatat la Constanţa

07 Nov 2018 374

Zeci de focare de pestă porcină confirmate până în prezent în județul Constanța. Care este situația privind evoluţia Pestei Porcine Africane la nivel național

01 Nov 2018 709

Alertă alimentară. Mai multe produse de la Carrefour, retrase de pe piață. De ce a fost luată această decizie

12 Oct 2018 449

Sute de focare de pestă porcină confirmate la nivel național. Câte focare sunt în județul Constanța

10 Oct 2018 724

Controale ale ANSVSA în industria agroalimentară. Au fost aplicate amenzi

08 Oct 2018 500