Stiri calde

ANSVSA răspunde în urma crizei de pestă porcină din România "Autoritățile statului au informat din timp toți operatorii din industria de profil"

 
Crescătorii de porci, operatorii din industria de profil, asociațiile de vânători și pescari, gestionarii fondurilor de vânătoare și instituțiile cu atribuții în prevenirea și gestionarea Pestei Porcine Africane au fost informați și avertizați în permanență asupra riscurilor și efectelor acestui virus, transmite Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor..

Urmare a evoluției pestei porcine africane în Ucraina și Republica Moldova și a apropierii focarelor de granița cu România, respectiv sfârșitul anului 2015 și începutul anului 2016, până în prezent, ANSVSA a transmis în teritoriu 67 de note de serviciu și a organizat, în toată țara, 530 de informări și instruiri cu crescătorii de suine din sectorul comercial și necomercial, medicii veterinari de liberă practică, responsabilii fondurilor de vânătoare, ai asociațiilor de vânători și ai direcțiilor silvice.

Potrivit ANSVSA, la aceste informări și instruiri au participat din partea companiilor și asociațiilor de profil, de regulă, medici veterinari cărora le-au fost prezentate riscurile răspândirii pestei porcine africane, măsurile care trebuie respectate și implementate pentru controlul și combaterea virusului. Prin urmare, operatorii din industria de profil și crescătorii de porci au avut la dispoziție, în mod nediscriminatoriu, toate informațiile necesare pentru a fi în măsură să-și ia propriile decizii de management.

Fermele și crescătorii de porci, operatorii din industria cărnii, asociațiile de vânători, medicii veterinari de liberă practică au avut și informațiile necesare și instrucțiunile de combatere a pestei porcine africane la timp, așa încât deciziile pe care le-au luat în privința măsurilor de sacrificare, prevenire și combatere a răspândirii virusului au fost în deplină cunoștință de cauză.

"Drept dovadă a participării reprezentanților companiilor de profil la aceste instruiri atașăm procesele verbale ale tuturor întâlnirilor organizate de către ANSVSA, pe fiecare județ, fapt confirmat de semnăturilor reprezentanților legali ai companiilor din domeniu și care au participat la instructaje. Aceste documente demonstrează fără echivoc faptul că autoritățile statului au informat din timp, corect și nediscriminatoriu toți operatorii din industria de profil asupra riscurilor pestei porcine africane și a măsurilor pentru controlul și combaterea răspândirii virusului", precizează ANSVSA.

În județul Tulcea, au fost organizate 24 de astfel de ședințe de informare în perioada 2016-2018, din care 12 în cursul acestui an, la care au participat inclusiv medicii veterinari ai fermelor de porci în care, ulterior, a pătruns virusul pestei porcine africane.
În plus față de organizarea acestor instructaje, ANSVSA a derulat o intensă campanie de informare publică referitoare la efectele și combaterea răspândirii acestui virus prin anunțuri, comunicate și informări de presă, precum și prin  postarea mai multor materiale de informare publică în sediile DSVSA județene, primării, aeroporturi, porturi maritime, piețe.

Procesele verbale încheiate în fiecare județ, în cadrul informărilor realizate de ANSVSA, ce conțin semnăturile tuturor participanților, pot fi consultate la adresa: http://www.ansvsa.ro/sanatate-bunastare-si-nutritie-animala/sanatatea-animalelor/instruiri-ppa/

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Prezența bacteriei Listeria, depistată în probele de somon afumat, provenite de la două unități de procesare a peștelui

16 Feb 2019 507

S-a încheiat misiunea experților europeni, privind stabilirea zonelor de restricție impuse de evoluția pestei porcine africane

14 Feb 2019 252

Mii de focare de pestă procină, confirmate la nivel național. Câte focare sunt în prezent în județul Constanța

01 Feb 2019 637

Anunț important de la ASVSA. Are legătură cu firma care distribuie carne și care este anchetată în Polonia

01 Feb 2019 285

ANSVSA organizează o licitaţie pentru vaccinarea antirabică a vulpilor în toată România (document)

29 Jan 2019 269

Noi controale ANSVSA la început de an. Ce s-a constatat

16 Jan 2019 289

Controale ANSVSA în sectorul produselor alimentare de origine nonanimală. Ce s-a constatat

10 Jan 2019 526

Ați tăiat porcul de Ignat? Focare de pestă porcină, în prag de Crăciun. Care este situația în județul Constanța

20 Dec 2018 928

Recomandări A.N.S.V.S.A. privind transportul produselor alimentare, respectiv al cărnii și produselor din carne

14 Dec 2018 400

Primii bani de la Uniunea Europeană, viraţi către ANSVSA pentru combaterea pestei porcine

13 Dec 2018 448

Controale ANSVSA în sectorul produselor alimentare de origine nonanimală în noiembrie 2018. Ce s-a constatat la Constanța

05 Dec 2018 453

Controale în perioada sărbătorilor de iarnă, demarate de ANSVSA

04 Dec 2018 386

Activitatea Sanitară-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, în perioada sărbătorilor de iarnă

03 Dec 2018 292

Președintele ANSVSA, la workshop-ul “Biosecuritatea în contextul evoluției Pestei Porcine Africane”

22 Nov 2018 813

Evoluţia focarelor de pestă procină africană. Consiliul Științific al ANSVSA convocat pentru analizarea situației epidemiologice

21 Nov 2018 759