Artefact istoric descoperit în centrul Constanței (galerie foto)

O piatră funerară ce ar data din perioada Primului Război Mondial a fost descoperită la sfârșitul acestei săptămâni, în urma unor săpături pe strada Dacia, din  Constanța, în zona Sălii Sporturilor.
 
O fotografie cu artefactul a fost publicată pe pagina sa de Facebook de către noul consilier al primarului Decebal Făgădău, Mihai Petre.
 
Pe piatra funerară se poate descifra un mesaj specific de tipul „Aici odihnește în pace...“ urmat de o titulatură a unui viceconsul german, al cărui prenume a fost „Ernest“.
 
„M-am interesat să aflu din ce perioadă este piatra, s-o poziționez undeva în timp. Înțeleg că este din perioada Primului Război Mondial, eventual un pic după. Așteptăm însă cu toții de la arheolog și de la reprezentanții Muzeului de Istorie mai multe informații: cine a fost, perioada... De asemenea, dorim să continue lucrările acolo să vedem dacă mai există și alte vestigii, pentru că momentan, s-au oprit lucrările. Descoperirea este remarcabilă din punctul meu de vedere și trebuie conservată și tratată ca atare“, a declarat Mihai Petre, pentru ZIUA de Constanța. 

Descoperirea arheologică a fost făcută în incinta unui șantier de construcție a unui imobil, însă, după cum prevede legea, după scoaterea la suprafață a artefactului, lucrările civile au fost sistate pe șantier, urmând ca arheologii să continue săpăturile pentru a afla dacă terenul ascunde o veche necropolă sau alte vestigii cu valoare istorică.
 
De asemenea, specialiștii vor încerca să dateze exact monumentul funerar și să afle cui a aparținut. 

În același unde a fost descoperită piatra funerară se află și un puț, ce datează cel mai probabil din aceeași perioadă istorică. Acest lucru va fi stabilit însă de arheologii constănțeni. 

sursa foto: Mihai Petre

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Primăria Constanța Șase clădiri emblematice din municipiu vor fi iluminate arhitectural timp de o lună (GALERIE FOTO)

26 Apr 2024 302

Nava de pasageri Scenic Opal a ajuns la Constanța (FOTO)

15 Apr 2024 413

Istoria Dobrogei Vasile Canarache - personaj de legendă. Despre moştenirea istorică lăsată la Constanța

12 Apr 2024 3096

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța a închiriat un spațiu de depozitare. Cine îl pune la dispoziție (DOCUMENT)

09 Apr 2024 485

Primăria Murfatlar, din județul Constanța, a bătut palma cu Happy Look Star SRL, pentru lucrări de arhitectură peisagistica a parcurilor! (DOCUMENT)

05 Apr 2024 1576

Angajații din cadrul MINA Constanța, Muzeului de Artă, Muzeului de Artă Populară și Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” declanșează, azi, greva japoneză. Ce revendicări au

04 Apr 2024 580

Nava River Adagio a adus la Constanța turiști americani

03 Apr 2024 479

Manageri la raport Ce note au primit directorii instituţiilor de cultură din Constanţa? (DOCUMENTE)

03 Apr 2024 622

LIVE TEXT Vernisaj despre fotografiile lui Virgil Nicolau la MINA Constanța (FOTO+VIDEO)

25 Mar 2024 778

Muzeul Național de Istorie a României Deschiderea expoziției „Jandarmeria Română 1850 – 2020”

22 Mar 2024 423

Vernisajul expoziției „Virgil Nicolau–Fotograful Constanței și Mamaiei de altădată” va avea loc MINA Constanța

20 Mar 2024 552

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, partener al Muzeului de Istorie a Moldovei în cadrul expoziției „Lulele, imamele și tabachere. De la Kustenge la Iasbazar”

19 Mar 2024 541

MINAC închiriază imobil cu destinația de depozitare materiale arheologice și documente administrative pentru următorii 3 ani. Până când se depun ofertele?

14 Mar 2024 625

Constănțenii, invitați la expoziția „Rețeaua Memoriei - Identități, itinerarii și confluențe muzeale“, lansată de Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (GALERIE FOTO)

11 Mar 2024 743

LIVE TEXT Vernisajul expoziției „Rețeaua Memoriei - Identități, itinerarii și confluențe muzeale“, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

11 Mar 2024 659