Stiri calde

Asociația Elevilor din Constanța a depus o acțiune îndreptată împotriva MENCȘ la Curtea de Apel

 
Asociația Elevilor din Constanța (AEC) a depus, ieri, la Curtea de Apel Constanța, Secția a II-a civilă, de contencios administrativ și fiscal, o acțiune îndreptată împotriva Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice (MENCȘ), cu scopul obligării MENCȘ la demararea procedurii de achiziție publică, în vederea asigurării manualelor școlare gratuite pentru elevii din clasele a XI-a și a XII-a.
 
Acțiunea a fost înregistrată la instanță și face obiectul dosarului nr. 85/36/2016.
 
Legea educației naționale prevede, la art. 69 alin. (4), faptul că „Elevii şi profesorii din învăţământul de stat şi din învăţământul obligatoriu particular acreditat/autorizat beneficiază de manuale şcolare gratuite“.
 
„Până la începutul acestui an școlar, Ministerul Educației a refuzat să recunoască dreptul elevilor din ciclul liceal superior la manuale școlare gratuite, interpretând în mod tendențios legea educației. La sfârșitul lunii august 2015, în urma demersurilor Asociației Elevilor din Constanța, în parteneriat cu Consiliul Național al Elevilor, ministerul educației a admis faptul că încalcă legea și ca o soluție de compromis, motivând faptul că începerea cursurilor era la două săptămâni distanță, a alocat suma de 55 lei/elev, pentru o decontare ulterioară parțială a manualelor. Acest fapt nu a rezolvat problema, suma fiind prea mică pentru asigurarea manualelor, iar procedura de decontare stufoasă, dovadă că numărul elevilor care și-au decontat parțial manualele a fost unul mic“, spun reprezentanţii AEC.
 
La începutul lunii ianuarie, Asociația Elevilor din Constanța a notificat MENCȘ cu privire la această problemă și a solicitat demararea procedurii de achiziție publică, pentru ca în luna septembrie elevii din clasele a XI-a și a XII-a să beneficieze de manuale.
 
„Răspuns oficial al ministerului educației a fost că până în anul școlar 2019-2020, când ar urma să intre în vigoare noile programe pentru clasa a XI-a, nu va respecta legea și nu va acorda manuale elevilor din ciclul liceal superior. Răspunsul ministerului reprezintă o declarație de încălcare a legii, motiv pentru care AEC a considerat necesar să ceară concursul instanței, în vederea rezolvării problemei“, mai punctează reprezentanţii AEC.
 
„Asociația Elevilor din Constanța își manifestă speranța că decizia Curții de Apel Constanța va fi în favoarea elevilor și a legii, iar începând cu anul școlar următorul legea va fi respectată, iar elevii din ciclul liceal superior vor beneficia de manuale gratuite“, au mai adăugat reprezentanţii AEC.
 
„Așa cum am anunțat la sfârșitul lunii ianuarie, în conferința de presă, unul din obiectivele principale ale AEC în anul 2016 este obținerea de manuale școlare gratuite pentru elevii din clasele a XI-a și a XII-a. Impactul bugetar al acestei măsuri este de aproximativ 80 de milioane lei, o sumă mică pentru respectarea legii și a dreptului la învățământ gratuit, consacrat de art. 32, alin. (4) din Constituția României. Solicităm Guvernului României alocarea sumei necesare demarării licitației din fondul de rezervă aflat la dispoziția prim-ministrului și ministerului educației demararea de urgență a procedurii. Este o batjocură la adresa elevilor să nu beneficiem nici măcar de suportul de curs, un minim necesar pentru un sistem de învățamânt care se pretinde a fi de calitate. AEC va rămâne un apărător al legii și a statului de drept, precum și al drepturilor și intereselor legitime ale elevilor“, a declarat Constantin Alexandru Manda, președintele Asociației Elevilor din Constanța.
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Decizia Tribunalului Constanţa, atacată cu recurs Asociaţia Elevilor din Constanţa continuă demersurile pentru respectarea drepturilor elevilor

05 Apr 2019 870

Deputatul Stelian Ion se alătură Asociației Elevilor din Constanța şi cere retragere OUG care elimină acordarea facilităţilor de transport

02 Apr 2019 769

Asociația Elevilor din Constanța va continua demersurile pentru respectarea drepturilor elevilor

20 Feb 2019 573

Magistrații s-au pronunțat în dosarul în care Asociaţia Elevilor din Constanţa s-a îndreptat împotriva CJC. Sunt vizate facilitățile pentru transport

20 Feb 2019 626

AEC solicită consilierilor să dea dovadă de responsabilitate și să fie prezenți la ședința de Consiliu Județean!

07 Feb 2019 553

LIVE. Elevii constănţeni protestează la Consiliul Judeţean Constanţa. Iată motivele (galerie foto)

30 Jan 2019 2634

AEC îi solicită lui Ţuţuianu un proiect de hotărâre privind acordarea reducerilor la transportul judeţean pentru elevi

26 Jan 2019 688

UPDATE Asociația Elevilor din Constanța, discuții cu reprezentanții CJC pe tema acordării reducerilor elevilor la transportul județean

09 Jan 2019 744

Decebal Făgădău - „Plătim 15.000 de burse. Din semestrul II al anului viitor, analizez să creştem cuantumul acestora“

01 Nov 2018 1116

AEC şi CJC merg în instanţă Subvenţia la transportul judeţean pentru elevi şi studenţi, tranşată abia în 2019! Va crește abandonul şcolar?

29 Sep 2018 1500

Asociaţia Elevilor din Constanţa a depus plângeri împotriva autorităţilor locale

15 Aug 2018 845

Aleşii PNL solicită executivului CJC susţinerea proiectului privind subvenţionarea transportului judeţean pentru elevi şi studenţi! (documente)

27 Jul 2018 1226

Federația Tinerilor din Constanța trage un semnal Ziua Constanței sărbătorită în stil nord-coreean

19 May 2018 1333

Camere de luat vederi sau paznici în şcoli? Cum vede primarul Făgădău rezolvată problema siguranţei elevilor?

16 Feb 2018 2695

„Nu profesorii trebuie să asigure paza unităţilor de învăţământ!“

13 Feb 2018 5269