Stiri calde

UPDATE. LIVE.Au început manifestările dedicate Zilei Marinei Române! Peste 10.000 de oameni s-au strâns pe faleza Comandamentului Naval. Vedeta este Fregata „Regele Ferdinand” (galerie foto+video)

Au început manifestările dedicate Zilei Marinei Române. Peste  2.000 de persoane s-au strâns deja pe faleza Comandamentului Forţelor Navale şi continuă să vină în valuri către locul în care peste puţin ţin vor începe festivităţile. Numărul spectatorilor a crescut vertiginos în dooar o oră până la aproximativ 12.000. Clădirea comandamentului a fost îmbrăcat într-un mesh alb, imaculat,special pentru evenimentul de astăzi.
Sunt filtre de control în zonele special amenajate pentru spectatori. Faţă de anul trecut, măsurile de securitate au fost sporite pentru a fi evitate orice evenimente neplăcute. Pentru cei care nu pot ajunge la manifestări din diverse motive, vom lasa imaginile să vă introducă în atmosfera de la locul evenimentului.
Chiar în acest moment, crainicii  evenimentului prezintă flota, iar zona dedicată oficialilor a început să fie animată. La festivătţi este aşteptat şi preşedintele Româniniei, Klaus Iohannis. În aceste momente, are loc o defilare a ţinutelor de epocă. Pe faleză au ajuns şi militarii condusi de fanfară
Conform Statului Major al Forţelor Navale Române, la evenimentele de astăzi participă mii de marinari militari, zeci de nave şi numeroase aparate militare de zbor. Astăzi va avea loc un adevărat spectacol naval. Ziua Marinei Române a fost organizată pentru prima dată în anul 1902, la Constanţa, la data de 15 august, cu prilejul sărbătoririi Adormirii Maicii Domnului, protectoarea marinarilor, iar în anul 2009 această zi a fost declarată sărbătoare naţională. 

UPDATE: În 5 minute pe la poarta 7 a portului Constanţa va intra coloana oficială a președintelui Iohannis. În port totul este blocat. Colaona va ajunge la sediul Administraţiei Porturilor Constanţa unde va fi întâmpinată de director APC, de  Dan Nicoale Tivilichi. 
UPDATE 1: Primii oficiali ai judeţului au ajuns la locul ostilităţilor dedicate Zilei Marinei. Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Daniel Learciu, consilerul judeţean, Florin Goidea dar şi Ovidiu Cupşea, directorul Ceronav.
UPDATE2: Un nou pluton de oficiali au ajuns în dreptul zonei dedicate oficialităţilor. Primarul Constanţei, Decebal Făgădău, viceprimarul, Costin Răsăuţeanu, muftiul Cultului Musulman din România, Iusuf Muurat, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, prefectul Dan Jeaca, Horia Ţuţuianu, senatorul Nicolae Moga, şeful Poliţiei Locale, cms.sef Tudorel Dogaru, ambasadorul SUA, Hans Klemm dar şi ministrul afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu. 
UPDATE3: Preşedintele Klaus Iohanis a ajuns la evenimentele dedicate Zilei Marinei. Şeful statului este însoţit de soţia sa, Carmen. Conform protocolului, preşedintele a fost întâmpinat de la ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor în momentul în care a coborât din maşina oficială. Preşedintele a dat onorul Gărzii de Onoare.
 
Conform programului ceremoniilor, după intonarea imnului naţional, discursurile oficialităţilor şi o ceremonie religioasă, va începe spectacolul naval. Oamenii vor putea vedea cu acest prilej nava-şcoală Mircea, cele trei remorchere ale Forţelor Navale, iar evenimentul va continua cu lansarea unor scafandri de la bordul unui elicopter şi cu o secvenţă de luptă împotriva aviaţiei inamice, executată de toate navele din dispozitivul de pe mare.Scenariul va continua apoi cu o procedură standard de căutare şi de atac a unui submarin inamic, realizată de două elicoptere Puma Naval, un avion de cercetare P 8 Poseidon (SUA), corveta "Contraamiral Eustaţiu Sebastian" şi de trei ambarcaţiuni rapide. După descoperirea submarinului inamic, acesta va fi atacat din aer şi de pe mare.
Un alt moment va fi legat de combaterea migraţiei ilegale pe mare, urmând să fie realizat de nave şi ambarcaţiuni ale Ministerului Afacerilor Interne şi ale Agenţiei Române de Salvare a Vieţii pe Mare.
În încheiere, în jurul orei 12.30, toate navele participante vor saluta audienţa printr-o paradă navală, iar Garda de Onoare şi detaşamentele de militari din Forţele Navale Române, împreună cu militari din Italia, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii şi din Ucraina, care participă în premieră la sărbătorirea Zilei Marinei Române, vor defila pe faleza din faţa Comandamentului Flotei.
Aproximativ 250 de jandarmi de la Gruparea Mobilă Constanţa, în cooperare cu Poliţia Judeţeană Constanţa, Serviciul Poliţiei Rutiere, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa, Garda de Coastă şi Poliţia Locală, vor asigura ordinea publică la sărbătorirea Zilei Marinei.

UPDATE 5: În acordurile Imnului Naţional, a fost ridicat Drapelul Naţional la catargul de pe esplanada Comandamentului Flotei, iar la bordul navelor militare au fost ridicate Pavilionul, Geacul şi Marele Pavoaz. Concomitent, au fost fi trase 21 salve de tun, tradiţie care este păstrată încă din secolul al XIV-lea, de când au început să fie utilizate tunurile la bordul navelor militare.Mesajul de bun-venit va fi adresat de către viceamiralul Alexandru Mîrşu, şeful Statului Major al Forţelor Navale, urmând ca Drapelul de Luptă al structurii centrale de conducere a Marinei Militare Române să fie decorat cu Ordinul „Virtutea Maritimă” cu însemn de pace, în grad de „Ofiţer”.

UPDATE6: Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, miercuri, că toţi cei care gândesc şi simt româneşte trebuie să facă tot posibilul pentru a construi, împreună, o Românie mai bună.
"Pentru mine, întâlnirea cu dumneavoastră, aici, la Constanţa, are o încărcătură sufletească specială în această zi, în care sărbătorim Marina Română şi Adormirea Maicii Domnului (...) Evenimente precum cel de astăzi ne dovedesc puterea valorilor şi simbolurilor care ne unesc. Ce mesaj mai potrivit decât acesta în anul în care sărbătorim Centenarul României. Aniversarea a o sută de ani de la realizarea marelui ideal al unităţii naţionale trebuie să reprezinte pentru noi , toţi, un moment de reflecţie astfel încât cei care gândim şi simţim româneşte să facem tot posibilul pentru a construi împreună o României mai bună, aşa cum ne-o dorim cu toţii. Cred că tocmai acesta este spiritul în care trebuie să sărbătorim Anul Centenar", a declarat Iohannis la festivităţile prilejuite de Ziua Marinei Române.
Spectatorii sunt supăraţi că nu pot vedea şi nici auzi prea bine discursurile nici măcar din primele rândurim din cauza faptului că pe spaţiul verde stau invitaţii iar palmierii montaţi pe marginea blochează vederea.Oamenii spun că în acest an s-a exagerat şi cu controlul corporal.

UPDATE7: Din cauza emoţiilor sau poate a căldurii, unui marinar ucrainian i s-a făcut rău. Acesta este condus de colegii său către un echipaj de ambulanţă pentru îngrijiri medicale. O tânără soldat din armata americană acuză de asemnea o stare de rău.

 UPDATE 8: În acest moment s-au încheiat exerciţiile cu avioane şi elicoptere şi începe parada navală.

UPDATE 9: Cu excepţia discursului rostit în timpul evenimentelor dedicate Zilei Marinei, preşedintele Klaus Iohannis nu a dorit să facă alte declaraţii. A urat reprezentanţilor presei "la mulţi ani" şi a părăsit faleza din faţa Comandamentului împreuna cu soţia sa, Carmen.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ziua Marinei 2018 cu bune și rele (galerie foto)

16 Aug 2018 2028

Fifor la Ziua Marinei - "Săptămâna viitoare aprobăm HG pentru achiziţionarea sistemului de de lansare de rachete anti-navă"

15 Aug 2018 1540

Restricţii de circulaţie de Ziua Marinei Române. Interdicție totală a accesului pe bulevardul Regina Elisabeta

15 Aug 2018 436

Ziua Porţilor Deschise la Muzeul Naţional al Marinei Române

15 Aug 2018 380

Programul complet al manifestărilor dedicate ZIlei Marinei Române. La eveniment vparticipă și președintele României, Klaus Iohannis

15 Aug 2018 432

Ministrul Mihai Fifor participă la activitățile de la Constanța organizate de Ziua Marinei Române

14 Aug 2018 427

Preşedintele Klaus Iohannis vine la Constanța. Va participa la festivităţile prilejuite de Ziua Marinei Române

14 Aug 2018 788

Ceremonial militar la Constanța. Batalionul de Sprijin al Forțelor Navale „Ovidius” primește Drapelul de Luptă (galerie foto+video)

14 Aug 2018 1006

Imagini de la eveniment. Constanța. Marinarii militari marchează Ziua Recunoștinței. Sunt depuse coroane de flori în memoria eroilor (galerie foto)

14 Aug 2018 1201

Programul oficial la Constanţa, cu prilejul Zilei Marine Române. Tot ce trebuie să ştii

13 Aug 2018 815

Mii de marinari militari participă la activitățile de Ziua Marinei Române. Ce evenimente vor avea loc la Constanța

13 Aug 2018 1471

Ziua Marinei Române. Călușari din Olt și Argeș vor participa la manifestările organizate la Constanța

06 Aug 2018 849

LIVE. Muzica Militară a Forțelor Navale face spectacol pe faleza din fața Comandamentului Flotei din Constanța (video)

06 Aug 2018 715

Spectacole oferite de Muzica Militară a Forțelor Navale de Ziua Marinei Române. Unde vor putea fi văzute spectacolele

03 Aug 2018 1073

Manifestări de Ziua Marinei la Constanța. Tainele meseriei de hidrograf sau topograf militar împărtășite publicului

03 Aug 2018 720

Zeci de evenimente În anul Centenarului, Forţele Navale Române organizează Ziua Marinei în şapte oraşe din ţară. Programul complet

02 Aug 2018 1170

Istoria Marinei Romane - Locot. Comandor C.Chiuchi

30 Jul 2018 158

Istoria Marinei Romane - Locot. Comandor C.Chiuchi

30 Jul 2018 163

Dan Tivilichi promite că de Ziua Marinei se va circula prin Poarta 1

11 Jul 2018 976

Fanfara militară a Forțelor Navale participă la emisiunea Românii au talent. Când poate fi urmărit spectacolul la TV

23 Mar 2018 1835

#sărbătoreşteDobrogea Mesajul lui Marius Rohart, director al Muzeului Naţional al Marinei Române

18 Nov 2017 1426

Manifestări organizate de Forțele Navale Române cu ocazia Zilei Dobrogei

13 Nov 2017 958

Spectacol în aer şi pe apă de Ziua Marinei, la Constanţa Preşedintele Iohannis, ministrul Apărării, oficiali din Armată şi autorităţi locale, la grandiosul eveniment (galerie foto)

16 Aug 2017 1745

De Ziua Marinei, ministrul Carmen Dan i-a omagiat pe militarii căzuți la datorie

15 Aug 2017 1169

Mesajul transmis de președintele Klaus Iohannis cu ocazia Zilei Marinei Române. Ce le-a transmis militarilor

15 Aug 2017 1617

LIVE TEXT. Ziua Marinei Române. Mii de persoane participă la festivitățile de la Constanța. Ce evenimente vor avea loc pe faleza Comandamentului Flotei (galerie foto)

15 Aug 2017 2230

Ziua Marinei Române. Programul evenimentelor de pe faleza din faţa Comandamentului Flotei din Constanţa

14 Aug 2017 6348

Peste 1.100 de polițiști ies în stradă. Iată de ce

14 Aug 2017 1003

Ministrul Adrian Țuțuianu vine la Constanţa. Va participa la activităţile dedicate Zilei Marinei Române

14 Aug 2017 777

Activităţi organizate de Sindicatul Liber al Navigatorilor (SLN) cu prilejul Zilei Marinei Române

12 Aug 2017 834

Președintele Klaus Iohannis va participa la festivitățile de Ziua Marinei de la Constanța

11 Aug 2017 854

Ziua Marinei Cum se vor desfăşura festivităţile pe 15 august

11 Aug 2017 2867

Programul complet al festivităţilor de Ziua Marinei. Tot ce trebuie să ştii

11 Aug 2017 6978

Lumea marinarilor 15 august, ziua în care Neptun redevine pământean (galerie foto)

11 Aug 2017 6912

Muzeul Marinei Române sărbătoreşte Ziua Marinei cu porţi deschise şi o mulţime de evenimente

10 Aug 2017 2103

Pregătirile pentru festivitățile de Ziua Marinei de la Constanța sunt în toi. Vor fi restricții rutiere în zona Peninsulară

09 Aug 2017 1439

Scufundări gratuite în Marea Neagră! Află detalii! (video)

08 Aug 2017 1884

Agitaţie pe faleza Cazinoului. Pregătiri intense pentru „Ziua Marinei” (galerie foto+video)

07 Aug 2017 1377

Muzeul Marinei Române organizează la Constanţa expoziția de pictură și grafică dedicată zilei Dunării, intitulată ”Culorile Dunării”

27 Jun 2017 2131

Aniversare la Forțele Navale. Cine este sărbătoritul și câți ani face

12 Jun 2017 2997

De 1 iunie Muzeul Marinei Române poate fi vizitat gratuit de copii și adolescenți

31 May 2017 1664

Liceul Teoretic „Traian“, la ceas aniversar. De patru decenii, educă oameni şi caractere (galerie foto)

16 May 2017 2659

Bricul ”Mircea” înlocuiește temporar nava germană ”Gorch Fock”

01 May 2017 3110

Ziua Marinei Reprezentații de cinci stele ale navelor militare de pe Marea Neagră

15 Aug 2016 1843

Programul evenimentelor de astăzi dedicate Zilei Marinei Române

14 Aug 2016 3818

Ziua Porților Deschise la Brăila și Tulcea. Ce surprize pregătesc marinarii militari

12 Aug 2016 1275

Programul de Ziua Marinei conţine exerciţii militare, spectacole şi plimbări cu torţe

12 Aug 2016 1256

Restricţii în traficul constănţean de Ziua Marinei

12 Aug 2016 2458

Vezi cum marchează Constanţa Ziua Marinei

02 Aug 2016 1887

Noaptea Muzeelor Cozi imense la muzee şi la Acvariul din Constanţa (galerie foto+video)

21 May 2016 3895