Stiri calde

Călin Popescu-Tăriceanu va fi prezent la Reuniunea preşedinţilor Conferinţei Organelor Specializate în Afaceri Comunitare şi Europene

Președintele Senatului României, dl Călin Popescu-Tăriceanu, a adresat o alocuțiune de salut în cadrul sesiunii inaugurale a Reuniunii președinților Conferinței organelor parlamentare specializate în afaceri comunitare și europene (COSAC), care are loc la București în perioada 20-21 ianuarie 2019.

Reuniunea președinților COSAC este organizată de Senatul României în seria de evenimente care au loc sub egida dimensiunii parlamentare a președinției române a Consiliului UE, România fiind reprezentată în acest format de dna senator Gabriela Crețu și dl deputat Angel Tîlvăr, președinți ai comisiilor de resort din Parlamentul României.

În alocuțiunea sa, dl Călin Popescu-Tăriceanu a apreciat că Reuniunea președinților comisiilor pentru afaceri europene din parlamentele din UE este un for de consultare colegială chemat să-și asume un rol mai important în contextul recalibrării proiectului european, astfel încât parlamentele din statele membre, ca foruri reprezentative ale suveranității popoarelor, să aibă contribuții influente la dezbaterile cu privire la viitorul Uniunii Europene.

Președintele Senatului a menționat că prioritățile președinției române a Consiliului de miniștri sunt conturate pe patru piloni principali: Europa convergenței, Europa siguranței, Europa - actor global și Europa valorilor comune. Domnia sa a trecut succint în revistă temele prioritare de pe agenda de lucru a președinției rotative, în a căror dezbatere România va urmări să garanteze o abordare echilibrată și imparțială, guvernată de principiile coeziunii și cooperării convergente și constructive.

Înaltul demnitar român a menționat că se va acorda o atenție sporită unor teme sensibile preluate de la președințiile precedente, cum ar fi: avansarea cât mai aproape de finalizare a negocierilor Cadrului financiar multianual pentru perioada 2021-2027, continuarea constructivă a dezbaterilor asupra Pachetului de mobilitate I, cu referință la piața transporturilor rutiere de marfă, dezvoltarea și întărirea Uniunii energetice, continuarea procesului Brexit, asigurarea cadrului politic și legislativ necesar armonizării pozițiilor statelor membre referitoare la gestionarea de către UE a fluxurilor migratorii și realizarea de progrese în discuțiile referitoare la modernizarea politicilor europene de azil.

Un punct special al alocuțiunii a fost evidențierea rolului important pe care România îl are la frontiera estică a UE, ca membru de facto al spațiului Schengen, președintele Senatului subliniind că aderarea țării noastre ca membru cu drepturi depline la Acordul Schengen va oferi oamenilor de afaceri români care dezvoltă parteneriate comerciale cu țări din afara UE un statut de paritate în competiția cu partenerii din Europa de Vest, precum și situația de a beneficia pe deplin de apartenența României la piața internă.   

Dl Călin-Popescu Tăriceanu a reafirmat în încheiere dorința României de a contribui la consolidarea proiectului european, prin aplicarea permanentă a principiilor coeziunii, convergenței, transparenței, solidarității, egalității și echidistanței față de toate statele membre UE.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Călin Popescu-Tăriceanu - „Suntem în orice moment dispuşi să acordăm în Parlament votul pentru remaniere”

23 Apr 2019 229

Călin Popescu-Tăriceanu, achitat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru mărturie mincinoasă

22 Apr 2019 390

Călin Popescu-Tăriceanu, întâlnire cu Tudorel Toader. Ministrul ar fi „foarte afectat” de retragerea sprijinului politic al PSD

17 Apr 2019 514

Călin Popescu Tăriceanu îl acuză pe președinte că prin referendum „fură startul pentru alegerile prezidențiale”

13 Apr 2019 348

Președintele Senatului s-a întâlnit cu Mike Pence, vicepreședintele SUA. Ce subiecte au fost analizate

10 Apr 2019 285

ALDE nu va onora invitaţia la consultări lansată de preşedintele Klaus Iohannis pe tema situaţiei din Justiţie

05 Apr 2019 469

DNA solicită rejudecarea procesului în care Călin Popescu Tăriceanu este acuzat de mărturie mincinoasă

25 Mar 2019 315

Călin Popescu-Tăriceanu, judecat marţi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în dosarul de mărturie mincinoasă

25 Mar 2019 315

Călin Popescu Tăriceanu „Temerile" unor operatori legate de OUG 114/2018 au contribuit la influenţarea cursului de schimb

13 Mar 2019 267

Călin Popescu-Tăriceanu, față în față cu secretarul general al Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei, Louise Mushikiwabo. Ce teme au fost abordate

12 Mar 2019 478

Anunțul lui Călin Popescu Tăriceanu, despre ce s-ar putea modifica la OUG 114

26 Feb 2019 546

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a amânat dosarul lui Tăriceanu

25 Feb 2019 527

Călin Popescu Tăriceanu, despre OUG pe justiţie „Nu afectează independenţa magistraţilor“

22 Feb 2019 396

Întâlnire între Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu. Care este tema discuțiilor

20 Feb 2019 462

Călin Popescu-Tăriceanu - „Preşedintele pare decis să facă tot ce poate ca să pună beţe în roate Guvernului”

07 Feb 2019 438