Stiri calde

Clip animat anti-dezinformare, lansat de un grup de experţi în securitate internaţională, business şi IT din România (video)

Un grup de experţi în securitate internaţională, business şi IT din România - Intel4Patriam, a lansat online un clip animat anti-dezinformare, demersul făcând parte dintr-un proiect mai amplu pe această temă, informează Agerpres.ro

În fimuleţul de 15 minute sunt prezentate metodele de dezinformare şi scopurile lor. În a doua jumătate a clipului, o profesoară, "Captain Romania", vorbeşte elevilor, în clasă, despre combaterea dezinformării.

Clipul a fost realizat prin colaborarea între tineri din diaspora, studenţi şi persoane din lumea artistică.

"Campanie Împotriva Dezinformării - Captain Romania predă gândirea critică" este un videoclip care urmăreşte educarea populaţiei cu scopul de a promova gândirea critică şi citirea cu atenţie a ştirilor.

"În contextul alegerilor europarlamentare care se apropie şi a alegerilor prezidenţiale de anul viitor, scena socială din România va fi asaltată de ştiri false menite să dezinformeze populaţia, cu scopul de a câştiga teren politic, a diviza societatea şi a produce confuzie. Dezinformarea reprezintă unul dintre cele mai des utilizate instrumente din cadrul războiului hibrid, propagarea dezinformării prin social media poate avea consecinţe grave pe termen scurt şi lung. Fenomenul Brexit şi alegerile prezidenţiale din SUA din anul 2016 sunt două exemple majore de scenarii în care dezinformarea bine instrumentată pe canale de social media, provoacă modificarea status quo-ului la nivel naţional cu efecte regionale şi globale majore. România stă pe patru mari piloni care vor continua să asigure dezvoltarea ţării: stat de drept şi continuarea luptei împotriva corupţiei, stat membru UE, stat membru NATO şi continuarea susţinerii curentului atlanticist", arată experţii.


În acest context, Intel4Patriam îşi propune să creeze "un scut împotriva dezinformării" împreună cu cetăţenii români.

"Cel mai important element al scutului este educaţia, iar prin acest scut dorim să promovăm gândirea critică şi punerea sub semnul întrebării a informaţiilor care vin din surse nesigure", precizează aceştia.


Totodată, ei îi îndeamnă pe români să folosească hashtag-ul #CaptainRomania în toate postările care dezinformează pe social media, pentru a-i alerta pe ceilalţi utilizatori de conţinutul manipulator şi pentru a-i ajuta pe membrii Intel4Patriam să dezvolte o bază de date cu site-uri şi pagini de social media în care nu se poate avea încredere. Aceasta, adaugă experţii, va sta la dispoziţia utilizatorilor, pentru a putea verifica veridicitatea surselor de informaţii.

Agerpres.ro
Sursa foto+video: Intel4Patriam
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Le-a rezolvat pe toate. Primăria Constanţa cumpără o aplicaţie soft pentru locurile de veci

19 Aug 2019 624

Cum poţi transmite locaţia prin aplicaţiile de pe telefonul mobil, cu sau fără acces la internet

05 Aug 2019 4732

„Sesizări Constanța“, o aplicație gratuită pentru locuitorii orașului care vor să reclame administrației locale situațiile cu care se confruntă

01 Jun 2019 917

Constănțenii au la dispoziție o aplicație gratuită pentru a reclama diverse situații cu care se confruntă în municipiul Constanța

30 May 2019 639

O firmă din Târgovişte va asigura mentenanţa aplicaţiei de salarizare a Consiliului Judeţean Constanţa (document)

04 Apr 2019 548

Premieră la Constanța. Abonamentele RATC pot fi achitate cu telefonul mobil prin SMS sau prin aplicația mobilPay Wallet (galerie foto)

26 Mar 2019 1592

O societate din Craiova furnizează o aplicaţie Direcţiei Locale de Evidenţă Persoane Constanţa

25 Mar 2019 542

Primăria Constanța vrea să gestioneze online locurile de parcare din municipiu

23 Mar 2019 1429

Atenție la aplicațiile false pe care le puteți descărca pe telefonul mobil. Tineri din Constanța păcăliți cu o aplicație falsă (galerie foto)

22 Mar 2019 694

Aplicație lansată de RAR pentru a se consulta istoricul unui autoturism. Cum poate fi accesată și ce informații sunt oferite (galerie foto)

21 Mar 2019 1820

Lansare în Marea Britanie Aplicație mobilă pentru cererile de reședință după Brexit. Ce trebuie să facă românii din Regatul Unit

21 Jan 2019 595

O nouă serie de viitori soldați și gradați profesionișt s-a alăturat Forțelor Navale Române (galerie foto)

18 Dec 2018 732

Școala de Aplicație a Forțelor Navale „Viceamiral Constantin Bălescu” la ceas aniversar. S-au împlinit 122 de ani de la înființare

01 Nov 2018 651

Șoferii din Constanța pot folosi aplicația gratuită TPARK pentru a plăti parcările și alte servicii similare

29 Oct 2018 4800

ANR a atribuit un contract firmei Knowledge Design Unit SRL. Ce va face societatea (document)

05 Sep 2018 770