Discursul ambasadorului SUA, Mark H Gitenstein, cu prilejul cinei de Iftar

Aş vrea să îi salut pe Muftiul Cultului Musulman, pe rabinul meu, pe prietenii diplomaţi, mai ales pe prietenul nostru, ambasadorul Turciei şi în special pe ambasadorul Libanului, la a cărui reşedinţă am fost invitat la prânz de două ori şi care a oferit pitta pentru această seară. Din păcate el nu se află aici în această seară, însă a trimis un reprezentant.

Împreună cu soţia mea, Libby, vă urez bun venit la reşedinţa noastră! Acum vă aflaţi pe pământ american. Eu şi Libby încercăm să le oferim tuturor oaspeţilor noştri ocazia de a cunoaşte adevărata Americă şi valorile sale.

Istoria relaţiilor Statelor Unite ale Americii cu lumea musulmană şi religia islamică este una îndelungată şi complexă. Marocul a fost prima ţară care a recunoscut existenţa SUA, în data de 20 decembrie 1777, la mai putin de un an de la Declaraţia de Independenţă şi cu câţiva ani înainte ca britanicii să se declare înfrânţi. Cel mai vechi post diplomatic american este cel din Tanger, iar tratatul diplomatic cu Marocul este cel mai vechi.

Thomas Jefferson a organizat prima cină de Iftar la Casa Albă în urmă cu peste două sute de ani, cină la care a participat primul ambasador musulman acreditat în Statele Unite, ambasadorul Tunisiei.

Thomas Jefferson este părintele Declaraţiei Drepturilor şi al Primului Amendament din Constituţia americană, dar şi al Legii libertăţii religioase a statului Virginia, prin care libertatea religioasă a devenit una dintre valorile fundamentale ale Americii.

Libertatea religioasă a fost una dintre valorile care deosebeau America de alte ţări în secolul al XVIII-lea. Orice persoană era liberă să-şi exercite activităţile religioase fără ca statele să se amestece.

Mulţi oameni au imigrat în Statele Unite tocmai pentru că în ţările de origine nu aveau această libertate. Din acest motiv au părăsit strămoşii mei România la sfârşitul secolului al XIX-lea. Cred că mulţi musulmani au venit în America din acelaşi motiv: pentru a fi liberi să participe la ceremonii precum cea din această seară.

Aşadar, libertatea religioasă este una dintre valorile fundamentale ale Americii. Acest lucru nu înseamnă că SUA sunt o ţară laică; dimpotrivă, sunt o ţară unde religia este extrem de importantă.

Respectul faţă de toate religiile este o trăsătură a poporului american. Tocmai de aceea, rabinul meu, Sorin Rosen se află aici, iar Patriarhul României şi Arhiepiscopul Romano-Catolic au fost invitaţi. Nu ne uneşte doar respectul reciproc, ci şi originea: suntem cu toţii fiii şi fiicele lui Avraam, strămoşul originar.

Ştiu că această seară este una sfântă a Ramadanului, pentru că sărbătoriţi noaptea în care Coranul a fost revelat Profetului Mahomed. În America, prin lege, Coranul şi cei care cred că acesta reprezintă adevărul revelat se bucură de aceeaşi protecţie ca şi cei care urmează învăţăturile Torei sau pe cele ale Noului Testament.

De aceea, musulmanii sunt la fel de îndreptăţiţi să construiască o moschee în Lower Manhattan pe cât de îndreptăţiţi sunt catolicii să construiască o catedrală, ori evreii o sinagogă.

Toate cele trei religii predică pacea şi armonia între popoare. De aceea, în această seară privim cu toţii cu speranţă spre Washington şi ne rugăm ca negocierile de pace începute astăzi să fie încununate de succes.

Vreau să-i salut în mod special pe reprezentanţii Iordaniei şi ai Egiptului prezenţi aici în această seară, pentru eforturile comune ale acestor ţări în această direcţie.

Voi încheia cu o rugăciune pe care noi, evreii o rostim în fiecare săptămână de Sabat, o rugăciune al cărei mesaj îl împărtăşim, cred, cu toţii:

Dă-ne nouă pace, căci aceasta este cel mai de preţ dar al Tău, Tu, care eşti izvorul păcii; şi dă-ne nouă voinţa de a vesti acest mesaj de pace tuturor popoarelor pământului. Binecuvântează ţara noastră, ca ea să fie veşnic adăpost al păcii şi să predice pacea popoarelor. Fie ca această ţară să fie plină de mulţumire, iar casele locuitorilor săi pline de sănătate şi pace. Întăreşte legăturile de prietenie dintre toţi oamenii. Şi fie ca iubirea faţă de Tine să sfinţească fiecare casă şi fiecare inimă.

Amin!

 


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Profesorul univ. dr. habil. Andrzej Pastwa, Doctor Honoris Causa al Universității Ovidius Constanța (GALERIE FOTO)

12 Apr 2024 747

Universitatea „Ovidius” Constanța îi va decerna titlul de „Doctor Honoris Causa” lui Andrzej Pastwa, de la Universitatea de stat Silezia, din Polonia

11 Apr 2024 691

Primarul Constanței, Vergil Chițac „Paște binecuvântat și plin de lumină tuturor credincioșilor romano-catolici, reformați, unitarieni și evanghelici care sărbătoresc astăzi Învierea Domnului! ”

31 Mar 2024 540

Duminică, prima zi de Paște pentru credincioșii de rit catolic

31 Mar 2024 435

Catolicii din Constanța prăznuiesc, duminică, Paștele Monseniorul Ieronim Iacob - „Doresc credincioșilor catolici din Vicariatul Dobrogei sărbători binecuvântate!“

30 Mar 2024 717

Iohannis, mesaj de Paștele Catolic- „Să ne îndreptăm gândurile și rugăciunile către cei în suferință“

30 Mar 2024 443

ISU HarghitaMăsuri dispuse la nivelul județului, cu prilejul Sărbătorilor Pascale Catolice

29 Mar 2024 325

ISU IașiMăsuri de prevenire a incendiilor cu ocazia Paștelui Catolic

29 Mar 2024 323

ISU Giurgiu În siguranță, de Paștele Catolic

29 Mar 2024 333

S-a stins din viață profesorul Daniel Barbu, fost ministru al Culturii

18 Mar 2024 662

Un înalt oficial al Vaticanului pledează pentru posibilitatea ca preoții romano-catolici să se căsătorească

08 Jan 2024 630

Klaus Iohannis s-a întâlnit cu episcopii greco-catolici din România

29 Nov 2023 788

Tradiții pentru spor și sănătate de Sf Apostol Andrei! Fetele îşi pun sub pernă busuioc sfinţit pentru a-şi visa ursitul

29 Nov 2023 1445

Procesiune cu relicva Sf. Papă Ioan Paul al II-lea în București

18 Oct 2023 643

Istorii pierdute Constanța Comunitatea italienilor în orașul vechi și companiile navale din Piața Ovidiu

14 Jun 2023 1707