Stiri calde

Exclusiv! Tranzacţia dintre Statul Român şi Damen s-a încheiat pentru Şantierul Naval Mangalia-2 Mai


S-a încheiat! Tranzacţia dintre statul român şi societatea olandeză Damen s-a tranşat, cele doua părţi au încheiat toate contractele pentru Şantierul Naval Mangalia - 2 Mai. În cursul zilei de luni, surse apropiate tranzacţiei dintre cele două părţi au confirmat faptul că actele au fost întocmite.

În cursul zilei de luni, de la ora 15:00, în şantierul din Mangalia va avea loc o ceremonie, organizată de olandezi.

Oficial de la Ministerul Economiei

Tranzacția referitoare la Șantierul DMHI Mangalia a fost finalizată. În urma acestei proceduri, Ministerul Economiei, prin Șantierul Naval 2 Mai Mangalia SA, devine acționar majoritar cu 51% din acțiuni, în timp ce partenerul olandez, Damen Shipyards Group, va deține 49% din acțiuni. Cu o vastă experiență în construcția de nave și în managementul șantierelor navale, dovedită inclusiv în România, la Galați, Damen va prelua controlul operațional.
Experiența și managementul olandez vor contribui la stabilizarea șantierului, fiind așteptată o recuperare durabilă și eficientă a activității. În calitate de acționar majoritar statul român va monitoriza cu atenție evoluția în Șantierul Naval, pentru a se asigura în legătură cu revitalizarea obiectivului industrial.
Ministrul Economiei, Dănuț Andrușcă, a salutat finalizarea tranzacției și a afirmat că, acum, există motive de optimism în șantier și în rândul comunității locale, care s-a aflat o perioadă mult prea îndelungată de timp într-o situație dificilă.
“Sunt bucuros să pot anunța finalizarea tranzacției pachetului de acțiuni la Șantierul din Mangalia, la exact 4 luni de când am anunțat public că împreună cu echipa din minister am rezolvat o situație de blocaj care dura de prea mult timp. Acum avem motive de optimism în ceea ce privește viitorul șantierului și revitalizarea acestuia. Am încredere că partenerul olandez va contribui la relansarea activității în șantier și la dezvoltarea acestuia. Vreau să felicit echipa de lucru din cadrul Ministerului Economiei pentru munca lor și pentru dedicarea lor și pentru tenacitatea cu care au urmărit să protejeze interesele statului român și ale angajaților din șantier”, a declarat Dănuț Andrușcă.
 
Ministrul Economiei a mai arătat că este o premieră pentru România, ca statul român să redevină acționar majoritar la un obiectiv industrial strategic care fusese anterior privatizat.
“Este pentru prima dată când statul român redevine acționar majoritar la un obiectiv privatizat. Șantierul Naval este un obiectiv strategic, iar controlul statului român este o reușită majoră. Totodată, este o dovadă a politicii economice naționale demne pe care și-a asumat-o Guvernul și este o dovadă că ne ținem de cuvânt și că realizăm ceea ce spunem că vom realiza”, a mai afirmat Ministrul Economiei.
 
Prezent în România pentru acest eveniment, dl. Frank Eggink, membru în consiliului de administrație al Damen Shipyards Group și CFO, a exprimat aprecieri față de Ministerul Economiei și față de profesionalismul echipei din minister pe durata unor negocieri complicate și a declarat: "Cu sprijinul Guvernului României, al Șantierului Naval 2 Mai, al forței de muncă experimentate și al comunității locale, Damen își propune să restabilească sănătatea financiară a șantierului, să stabilizeze ocuparea forței de muncă și să urmărească oportunități comerciale pe plan internațional care să contribuie la restabilirea nivelurilor de activitate. Între timp, Damen va facilita o tranziție lină și va păstra angajată resursa umană talentată și calificată".
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Acţionarii Şantierului Naval 2 Mai SA Mangalia, convocaţi în şedinţă

18 May 2019 532

Damen doreşte să crească numărul angajaţilor. Şantierul din Mangalia are mai multe proiecte în vizor (galerie foto)

25 Apr 2019 1373

Şantierul Damen va construi o navă de croazieră de lux. Mega Yacht va fi livrat în 2021

01 Apr 2019 1230

Şantierul Naval 2 Mai SA Mangalia are administratori provizorii noi. Cine sunt aceştia

30 Mar 2019 906

Curtea de Conturi a găsit nereguli privind gestionarea Şantierului Naval 2 Mai SA Mangalia. Despre ce sume este vorba

21 Mar 2019 2189

Când are loc următoarea şedinţă a acţionarilor Şantierului Naval 2 Mai SA Mangalia

16 Mar 2019 468

Modificări importante cu privire la acţionariatul Damen Shipyards Mangalia SA. Au fost publicate în Monitorul Oficial

07 Mar 2019 2303

Administrator nou în conducerea Şantierului Naval 2 Mai SA Mangalia

02 Mar 2019 641

Acţionarii societăţii Şantierul Naval 2 Mai, în şedinţă ordinară, pentru a numi administratorii provizorii

28 Feb 2019 439

Ce hotărâri au fost luate în şedinţa acţionarilor Damen Shipyards Mangalia SA

28 Feb 2019 799

Acţionarii Şantierului Naval 2 Mai Mangalia, convocaţi pentru alegerea administratorilor

25 Feb 2019 1131

Acţionarii Şantierului Naval 2 Mai SA, convocaţi în Adunare Generală Ordinară

26 Jan 2019 604

Modificări în conducerea Şantierului Naval 2 Mai SA. Cine sunt noii administratori

17 Jan 2019 1230

Schimbări importante Daewoo Mangalia Heavy Industries devine oficial Damen Shipyards Mangalia SA

17 Dec 2018 2067

Modificări în societatea Şantierul Naval 2 Mai SA Mangalia. Administratori noi, votaţi de Adunarea Generală

30 Nov 2018 1501