Stiri calde

În cinstea Sfintei Parascheva amintim Aurelian Preda ultima înmormântare la Dervent. Când a fost prima? Cine a avut onoarea (galerie foto)

În după amiaza zilei de 2 octombrie, anul acesta, potrivit dorinței sale, la Mănăstirea Dervent a fost înmormântat interpretul de muzică populară Aurelian Ion Preda.
 
La vremea respectivă pentru că se născuseră atâtea întrebări noi am încercat să deslușim misterul, și în acest sens, l-am contactat pe preotul Eugen Tănăsescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, care ne-a explicat că interpretul „Avea o legătură duhovnicească cu Mănăstirea Dervent. A fost foarte apropiat mănâstirii şi a dorit să fie înmormântat acolo. Fiind un fiu duhovnicesc, a fost posibilă dorinţa sa”.
 
 Când a fost prima înmormântare și cine odihnește aici
 
Potrivit unui articol apărut, în revista lunară eparhială de Constanţa, TOMIS, din anul 1942, nr. 8 şi 9, ce redă Cuvântarea Preasfinţitului Episcop Gherontie al Constanţei, cu ocazia sfinţirii bisericii de la mânăstirea Dervent, preluat de poartalul mănăstirii, se arată că ”Maica Parascheva este, cea dintâi înmormântată în cimitirul Mânăstirii şi odihneşte aici, în nădejdea învierii de obşte”.
 
Și tot PSF Gherontie lămurește cine a fost maica Parasecheva.

”Aici la Dervent pe locul pe care ne aflăm în aceste momente, cu şasesprezece ani în urmă, nu erau decât două cruci de piatră, subt o modestă căsuţă de chirpici şi scândură, înfipte de nimeni nu ştie, când şi de cine, pe o ţarină, devenită proprietate particulară a unui gospodar din împrejurimi, dar cu faima de făcătoare de minuni, de vindecare de boale grele, de paralizii, de muţenie, nebunie, orbire şi alte suferinţi”.

După care continuă cu explicațiile spre clarificarea lucrurilor:

”Iubiţilor, se cuvine să arătăm acum, că prima donatoare este bătrâna văduvă Parascheva Gheorghiu, din Târgul Ostrov, care ne-a donat circa douăsprezece mii de metri pătraţi terenul pe care se găsesc Sfintele Cruci, cumpărat dela proprietarul lui, precum şi materialul lemnos şi fierăria (....).

        Bătrâna, neputincioasă şi mustrată pentru dania făcută, Parascheva Gheorghiu, a fost aruncată din casa ei dela Ostrov şi lăsată în ştirea Domnului. Atunci, Mânăstirea noastră i-a sărit în ajutor, a luat-o subt îngrijirea sa, iar eu am închinoviat-o aici, am îmbrăcat-o în negru subt numele de Parascheva monahia, dând-o sub îngrijirea unei babe şi încredinţând-o purtării de grijă a Stareţului.

        Şeapte-opt ani în şir, beata bătrână a trăit în Mânăstire şi eu o vizitam, ori de câte ori veneam în inspecţie pe aici. Totdeauna ea, plângând, mă ruga să grăbesc cu terminarea şi sfinţirea bisericii ce se clădea, fiind ultima sa dorinţă, înainte de moarte, şi eu, totdeauna, îi făgăduiam, deşi lucrările întârziau din cauza evenimentelor.
        Speram că, deşi slabă de tot, bătrâna maică va mai trăi; dar, anul trecut, (1941-NR) fără boală, fără dureri şi fără să fi bănuit cineva, căci cu două ceasuri în urmă Stareţul vorbise cu ea, cuvioasa maică Parascheva Gheorghiu şi-a dat — printr'un singur suspin şi o căscătură, ca după somn, obştescul sfârşit”.

Reamintim că interpretul de muzică populară Aurelian Ion Preda a murit marți, 27 septembrie, într-o clinică din Austria, după ce a pierdut lupta cu cancerul.

Tot aici, în cimitirul mănăstirii se mai află înmormântată familia Glăvan, probabil soț soție, unde se află și o cruce a unui mort pe front, dar și o fetiță de șapte ani, un copil care a trăit doar o zi, monhul Serafim Vasile (1928-2008).

Părintele Elefterie Mihail, cel care a primit, pe 2 februarie 1990, binecuvântarea de redeschidere a mănăstirii, a murit în același an, pe 12 mai, la vârsta de 90 de ani, fiind înmormântat în partea dreaptă a Sfântului Altar. 

Sursa foto: ZIUA de Constanta
 


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#sărbătoreșteDobrogea141 „Meritul Dobrogean“ pentru Petre Diaconu

26 Nov 2019 1324

#sărbătoreșteDobrogea141 O evocare a lui Petre Diaconu - Mărturiile părintelui Andrei, stareţul Mănăstirii Dervent

23 Nov 2019 2375

„Dobroge, vatră străbună” - spectacol folcloric la Casa de Cultură a Sindicatelor din Constanța

08 Nov 2019 2199

Au trecut trei ani Parastas la Mănăstirea Dervent. Slujbă de pomenire pentru un celebru interpret de muzică populară

21 Sep 2019 1589

Către constituirea unei hărţi martirice a poporului român (galerie foto)

10 Jul 2019 703

Părintele Efrem Bandarică, bucătarul de la Mănăstirea Dervent „Fără puterea şi harul lui Hristos, suntem paie fluturate în vânt“

22 Dec 2018 3657

Dedicat Centenarului Reîntregirii și împlinirii a 140 de ani de la unirea Dobrogei cu România Simpozionul „Clerici din Dobrogea în perioada 1916-1919“, un maraton de comunicări (galerie foto)

22 Oct 2018 1872

Episcopul Tulcii, PS Visarion, aniversat la Mănăstirea Dervent (galerie foto)

20 Oct 2018 1834

Fotoreportaj Mănăstirea Dervent, în culorile toamnei aurii

20 Oct 2018 1324

Live text Mănăstirea Dervent, gazda simpozionului "Clerici din Dobrogea în perioada 1916-1919". Eveniment, dedicat Centenarului Marii Uniri (galerie foto)

20 Oct 2018 2786

Parastas la Mănăstirea Dervent. Doi ani de la moartea unui celebru interpret de muzică populară. Despre cine este vorba

23 Sep 2018 1501

Arhiepiscopia Tomisului Se apropie Înălțarea Sfintei Cruci

12 Sep 2018 956

Ecouri la simpozionul ştiinţific internaţional de la Mănăstirea Dervent

08 Aug 2018 1509

Concluziile Simpozionului Internațional de la Dervent „Mai avem nevoie de eroi” (galerie foto)

09 Jul 2018 861

Județul Constanța Simpozion „Destine frânte pentru Țară în vatra istorică românească", la Mănăstirea Dervent (document)

04 Jul 2018 924