Stiri calde

LIVE TEXT Varianta digitală a volumului „Istoria Dobrogei“ şi a revistei „Analele Dobrogei“, lansată de ZIUA de Constanţa, la Pontica 51 (galerie foto + video)

Cotidianul ZIUA de Constanţa continuă acțiunile inițiate pentru restituirea istoriei Dobrogei şi a personalităţilor sale marcante. 

De data asta, ZIUA de Constanţa eternizează memoria istoricului muzeografului, arheologului, profesorului universitar, rectorului şi omului cetăţii, ctitorului Adrian V. Rădulescu, readucându-l pe agenda celei mai importante manifestări pe care Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa (MINAC) o organizează anual, la iniţiativa aceluiaşi Adrian V. Rădulescu.

Aşadar, astăzi, 3 octombrie 2018, la MINAC, se inaugurează oficial, în sala care poartă numele celui omagiat, lucrările celei de-a 51-a Sesiuni ştiinţifice PONTICA, la care au confirmat participarea peste 140 de invitaţi din ţară şi din străinătate. Gazda evenimentului este dr. Sorin Marcel Colesniuc, directorul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța.

În Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța Revista lansează şi „Analele Dobrogei“ - serie veche, izvor de aur pentru cunoașterea istoriei locale. 

În Biblioteca Virtuală a site-ului ZIUA de Constanța, la secţiunea dedicată lui Adrian Rădulescu - Ctitorul, se pot găsi informații referitoare la evocări despre acesta, cartea Istoria Dobrogei, scrisă de Adrian Rădulescu şi de Ion Bitoleanu, precum şi un album cu fotografii foarte valoroase care îl înfăţişează pe marele istoric Adrian Rădulescu în diferite ipostaze.

Programul integral al manifestărilor din cadrul celei de-a 51-a ediţii a Sesiunii ştiinţifice PONTICA îl puteţi consulta în secţiunea documente.
În debutul evenimentului, Doina Peltea, cursantă specializarea Canto în cadrul Centrului Cultural „Teodor Burada“,  interpretează Imnul României.  La rândul său, baritonul Iulian Bratu interpretează Imnul Dobrogei, compus de regretatul compozitor Dumitru Lupu.

La eveniment sunt prezenți invitați de seamă: profesori universitari, istorici, muzeografi.  De asemenea sunt prezenți și reprezentanții autorităților publice locale: Decebal Făgădău - Primarul Municipiului Constanța, Horia Țuțuianu - președintele Consiliului Județean Constanța. Printre invitați se mai numără Dănuț Jugănaru - directorul CCINA Constanța, rectorul universității Ovidius Sorin Rugină, rectorul onorific al universității Ovidius Adrian Bavaru, fostul rector al universității ovidius Victor Ciupină. 

UPDATE. ora 11.20

Sesiunea Științifică Internațională PONTICA, Ediția 51, ISTORIE ȘI ARHEOLOGIE ÎN SPAȚIUL VEST-PONTIC, este organizată de Muzeul de Istorie Națională și Arheologie în parteneriat cu Facultatea de Istorie și Științe Politice, Universitatea “Ovidius” Constanța, cu sprijinul Consiliului Județean Constanța. 

La această ediție există și o secțiune specială numită 140 DE ANI DE ISTORIE ȘI ARHEOLOGIE ÎN DOBROGEA, realizată în parteneriat cu Facultatea de Istorie și Științe Politice din cadrul Universității “Ovidius” Constanța.

Sorin Marcel Colesniuc, directorul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța vorbește despre Centenarul Marii Uniri, 140 de ani de la Unirea Dobrogei cu România, Ctitorul Adrian Rădulescu și Digitalizarea Analelor Dobrogei. 

"Proiectul privind digitalizarea analelor Dobrogei este realizat de cotidianul ZIUA de Constanța" a menționat Sorin Marcel Colesniuc.

La rândul său, președintele CJC, Horia Țuțuianu, a menționat că Adrian Rădulescu a lăsat o moștenire neprețuită pentru dobrogeni.

"ZIUA de Constanța a demonstrat, prin proiectele sale, importanța presei în viața culturală. Felicit echipa cotidianului pentru proiectele sale" a transmis Horia Țuțuianu.

UPDATE. ora 11.35

Primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău, a menționat că presa, mediul academic, societatea culturală și-au dat mâna.

"Mă bucur că ZIUA de Constanța a contibuit la acest eveniment cultural. Fiecare dintre dvs și-a dăruit o parte din suflet. Sper ca această ediție a Pontica să rămână un reper pentu viitor" a transmis primarul Decebal Făgădău.

Directorul cotidianului ZIUA de Constanța, Claudia Tanislav, prezintă celor prezenți la eveniment proiectul realizat în memoria lui Adrian Rădulescu.

"Vă invit la un moment de reculegere în memoria lui Adrian Rădulescu", i-a îndemnat pe cei prezenți Claudia Tanislav.

"Demersul jurnalistic este simplu. Dorim să transpunem, în online, patrimoniul moștenit. Iată, lansăm ediția digitalizată a revistei Analele Dobrogei, serie veche 1920-1938 (varianta electronică). De asemenea, vineri, de Ziua Educației vom participa la un alt moment festiv: Școală din comuna Dorobanțu (județul Călărași), localitatea unde s-a născut Adrian Rădulescu, va primi numele lui" a subliniat directorul cotidianului ZIUA de Constanța, Claudia Tanislav.


UPDATE: ora 11.45
 
Reprezentantul Consiliul Județean Constanța, Marian Bănică, inspector superior, Direcţia Generală de Proiecte, vorbește despre  „Istoria unui succes neprogramat. Accesarea fondurilor europene pentru patrimoniul cultural județean constanțean 2016 – 2018“. 

”Mulțumesc colegilor de la Muzeul de Istorie, pentru contribuția adusă la dezvoltarea proiectelor privind patrimoniul cultural" a menționat Marian Bănică. 

Profesorul Ioan Opriș a ținut să spună că Dobrogea a dat României embleme, simboluri, gânditori.
 

"A dat un nume. A dat un monument triumfal, a dat simbolurile vieții creștine, a dat șanse de ieșire în lume României mai mici, dinainte de unire, și României mari după unire. Dobrogea a generat României venituri uriașe. Dobrogea a dat nu doar identitate, ci și capacitate de a se reprezenta mai departe. Noi toți ne regăsim aici, cu debite fără de propria noastră viață. Adrian Rădulescu a fost unul dintre fii Dobrogei. Unul dintre cei mai buni. Suntem cu obligația mai multor reverențe față de Adrian Rădulescu. Nu odată l- am întâlnit la monumentele Dobrogei. Feciorul popei de la Dorobanțu a venit la Constanța cu educația de acasă. A venit și s-a afirmat aici și a devenit dobrogean prin esență. Adrian Rădulescu nu a fost numai un istoric, a fost om al cetății. El s-a dăruit. A avut puterea de a convinge, prin argumente, prin șarm. Cred că avem de învățat de la el. Azi este rândul lui. Fac o reverență lui Adrian Rădulescu și familei lui. Este un gest mic pentru un om atât de mare" a menționat Ioan Opriș.

UPDATE: ora 12.05

Urmează prezentarea filmului documentar „Adrian V. Rădulescu-ctitorul“, o producție Imago Studio, finanțat de cotidianul ZIUA de Constanța, cu sprijinul MINAC.


Citește și: 

#AdrianV.Rădulescu În deschiderea Pontica 51, ZIUA de Constanța lansează varianta digitală a volumului „Istoria Dobrogei“ și a revistei „Analele Dobrogei“ - serie veche (document) 

La Sesiunea științifică Pontica 51, ZIUA de Constanța lansează Primul film documentar dedicat unui istoric de marcă - „Adrian V. Rădulescu - ctitorul“

În Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța Revista lansează „Analele Dobrogei“ - izvor de aur pentru cunoașterea istoriei locale

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Răsfăț culinar și cultural la 140 de ani de Dobrogea! La ce evenimente sunt invitați constănțenii

16 Nov 2018 109

Sub egida Societății de Științe Istorice din România, Filiala Constanța La școlile din Siminoc și 23 August - sărbătorirea Zilei Dobrogei (galerie foto)

16 Nov 2018 234

La Mihail Kogălniceanu Noile generații ale comunității turco-tătarilor și aromânilor au cinstit Ziua Dobrogei (galerie foto)

16 Nov 2018 510

#Dobrogeaetnică Moravuri tătărești din Pervelia. Extrase din „Analele Dobrogei“. Despre sfârșitul lumii, cutremure și cina în familie (II)

16 Nov 2018 451

#Dobrogeaetnică Repere şi somităţi. Haig Acterian - povestea de dragoste desprinsă din tragediile shakespeariene

16 Nov 2018 395

#Dobrogeaetnică Moravuri tătărești din Pervelia. Extrase din „Analele Dobrogei“. Despre căsătorie, porecle și anecdote obscene (I)

15 Nov 2018 653

ZIUA de Constanţa vă prezintă „Imnul Centenar“, compus de Ovidiu Komornyik, pe versurile poetei Carmen Aldea Vlad, interpretat de vocile de aur ale muzicii uşoare

15 Nov 2018 592

Momente istorice la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân“. Simpozionul „Unitate în diversitate pe pământ“, organizat de ISJ Constanţa, de Ziua Dobrogei (galerie foto + document)

15 Nov 2018 627

Târg cu produse tradiţionale de Ziua Dobrogei, la Pavilionul Expoziţional. Ce surprize le sunt pregătite constănţenilor (galerie foto)

15 Nov 2018 883

Primarul comunei Cumpăna, ec. Mariana Gâju, mesaj pentru dobrogeni „Dumnezeu să binecuvânteze România! La mulţi ani, Dobrogea!“

15 Nov 2018 275

#Dobrogeaetnică Repere şi somităţi. Din Medgidia până la Casa Albă a Statelor Unite - Kemal Karpat, istoric, sociolog şi om de bază pe trei continente

15 Nov 2018 408

#Dobrogeaetnică Primul bibliograf al Dobrogei, Stan Greavu-Dunăre, de azi, în Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

15 Nov 2018 397

Interviu live de Ziua Dobrogei Imnul Dobrogei, festivalurile Constanței îngropate politic și soarta artistului român pe care îl plângem trei zile și apoi îl uităm (video)

15 Nov 2018 505

Târg de bunătăți la Școala Gimnazială ,,Grigore Moisil” Năvodari, cu ocazia Zilei Dobrogei (galerie foto)

14 Nov 2018 261

Seară folclorică de Ziua Dobrogei, la Sala Sporturilor din Tulcea (galerie foto)

14 Nov 2018 321

Ziua Dobrogei Mesaj transmis de Simona Halep

14 Nov 2018 335

De Ziua Dobrogei, mai mulți copaci au fost plantați la granița dintre județele Constanța și Tulcea (galerie foto)

14 Nov 2018 687

Ziua Dobrogei Ce mesaj a transmis Dorin Popescu, Președintele Asociației Casa Mării Negre/ Black Sea House Constanța

14 Nov 2018 232

“140 de ani de la Unirea dintre Dobrogea și Patria Mamă, România”, omagiați de Asociația “Dobrogea Unită”(galerie foto)

14 Nov 2018 403

Ziua Dobrogei, desfășurată la Liceul Tehnologic Poarta Albă, județul Constanța (galerie foto)

14 Nov 2018 229

Reuniune afectiv-memorială, închinată Dobrogei, la Şcoala „Ciprian Porumbescu”

14 Nov 2018 304

Ziua Dobrogei, sărbătorită la Monumentul Independenței din Tulcea (galerie foto)

14 Nov 2018 334

„Bibliografia Dobrogei - 425 a.Hr. - 1928 d.Hr.“, de S. Greavu - Dunăre

14 Nov 2018 140

Ziua Dobrogei. Senatorul PSD Constanța, Ștefan Mihu a susținut o declarație politică în ședința Senatului

14 Nov 2018 339

Ce mesaj a transmis preşedintele României, Klaus Iohannis, cu prilejul zilei Dobrogei şi al sărbătoririi a 140 de ani de la unirea Dobrogei cu România

14 Nov 2018 202

Ziua Dobrogei la Constanța. Seniorii invitați la o porție de mâncare tradițională în mai multe parcuri (galerie foto)

14 Nov 2018 567

Ziua Dobrogei. Ce mesaj a transmis primarul Decebal Făgădău la împlinirea a 140 de ani de la unirea Dobrogei cu România

14 Nov 2018 238

Muzeul de Artă Populară Constanța celebrează Ziua Dobrogei prin Ziua Porților Deschise

14 Nov 2018 222

Forțele Navale Române vor sărbători Ziua Dobrogei, prin activități cu caracter militar și cultural

14 Nov 2018 347

Mai multe evenimente organizate de Asociația Dobrogea Unită, de Ziua Dobrogei

14 Nov 2018 316

140 de ani de la revenirea Dobrogei la patria mamă. Ce mesaj le transmite deputatul Robert Turcescu dobrogenilor de ziua lor

14 Nov 2018 277

#citeșteDobrogea 107 ani de la nașterea pictorului tulcean Victor Rusu Ciobanu. A fost premiat de celebre instituții internaționale

14 Nov 2018 235

#Dobrogeaetnică Repere și somități. Coloniștii germani de acum 100 de ani. Printre ei, arhitectul-șef al orașului, care a clădit Portul Constanța

14 Nov 2018 443

#citeșteDobrogea 142 de ani de la nașterea cercetătorului dobrogean Orest Tafrali. „Nici o regiune din România nu-i este comparabilă Dobrogei...“

14 Nov 2018 373

Comunităţi străine stabilite în Dobrogea şi la Medgidia. Turcii (I)

14 Nov 2018 1046

Interviu cu profesorul Stoica Lascu „Reintegrarea Dobrogei este termenul care acoperă cel mai bine și în chip real procesul istoric“ (document)

14 Nov 2018 893

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Studenții de la UMC vor afla ce îi leagă de istoricul Adrian V. Rădulescu, prin vizionarea documentarului dedicat acestuia

14 Nov 2018 343

#Dobrogeaetnică 14 noiembrie. Astăzi este despre Dobrogea, la 140 de ani de la revenirea pe harta României. „Iubiţi ţara la a cărei soartă este lipită de acum şi soarta voastră!“

14 Nov 2018 748

Constănţenii, invitaţi să guste preparate tradiționale, de Ziua Dobrogei. Iată unde se află corturile special amenajate!

13 Nov 2018 4602

Intrare libera în instituțiile din subordinea Consiliului Județean Constanța, de Ziua Dobrogei

13 Nov 2018 380

Cazinoul din Constanţa, în vreme de război. Eveniment cultural, de Ziua Dobrogei

13 Nov 2018 513

Ziua Națională a Dobrogei, omagiată de ISJ Constanța prin Simpozionul „Unitate în diversitate pe pământ dobrogean”

13 Nov 2018 526

#Dobrogeaetnica George Călinescu - „Cutare face o istorie a artei, altul o teorie, numai K.H. Zambaccian se logodește cu tabloul“

13 Nov 2018 326

Poveştile Histriei (II) Moştenirea centurionului Saturninus, veteranii romani şi tragedia lui Chrysippos

13 Nov 2018 299

#Dobrogeaetnică Ziua Dobrogei, sărbătorită la Muzeul Etnografic „Gheorghe Celea“ din Mihail Kogălniceanu

13 Nov 2018 642

#Dobrogeaetnică „Armenii nu risipeau truda lor prin baruri sau cazinouri și nici nu făceau investiții în afara țării“. Simion Tavitian, de azi, în Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

13 Nov 2018 732

Ziua Dobrogei, sărbătorită în avans de elevi și liceeni constănțeni, la Muzeul de Istorie și Arheologie Constanța

13 Nov 2018 698

Interviu live cu Carmen Aldea Vlad şi Iulian Bratu Cum s-a născut Imnul Dobrogei, o continuare firească a Simfoniei Dobrogene a lui Dragoş Alexandrescu (video)

13 Nov 2018 1353

„Armenii dobrogeni în istoria şi civilizaţia românilor“, de Simion Tavitian

12 Nov 2018 391

Eveniment cultural de poezie și muzică, la Teatrul de Stat Constanţa, de Ziua Dobrogei

12 Nov 2018 363