Stiri calde

LIVE TEXT Varianta digitală a volumului „Istoria Dobrogei“ şi a revistei „Analele Dobrogei“, lansată de ZIUA de Constanţa, la Pontica 51 (galerie foto + video)

Cotidianul ZIUA de Constanţa continuă acțiunile inițiate pentru restituirea istoriei Dobrogei şi a personalităţilor sale marcante. 

De data asta, ZIUA de Constanţa eternizează memoria istoricului muzeografului, arheologului, profesorului universitar, rectorului şi omului cetăţii, ctitorului Adrian V. Rădulescu, readucându-l pe agenda celei mai importante manifestări pe care Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa (MINAC) o organizează anual, la iniţiativa aceluiaşi Adrian V. Rădulescu.

Aşadar, astăzi, 3 octombrie 2018, la MINAC, se inaugurează oficial, în sala care poartă numele celui omagiat, lucrările celei de-a 51-a Sesiuni ştiinţifice PONTICA, la care au confirmat participarea peste 140 de invitaţi din ţară şi din străinătate. Gazda evenimentului este dr. Sorin Marcel Colesniuc, directorul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța.

În Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța Revista lansează şi „Analele Dobrogei“ - serie veche, izvor de aur pentru cunoașterea istoriei locale. 

În Biblioteca Virtuală a site-ului ZIUA de Constanța, la secţiunea dedicată lui Adrian Rădulescu - Ctitorul, se pot găsi informații referitoare la evocări despre acesta, cartea Istoria Dobrogei, scrisă de Adrian Rădulescu şi de Ion Bitoleanu, precum şi un album cu fotografii foarte valoroase care îl înfăţişează pe marele istoric Adrian Rădulescu în diferite ipostaze.

Programul integral al manifestărilor din cadrul celei de-a 51-a ediţii a Sesiunii ştiinţifice PONTICA îl puteţi consulta în secţiunea documente.
În debutul evenimentului, Doina Peltea, cursantă specializarea Canto în cadrul Centrului Cultural „Teodor Burada“,  interpretează Imnul României.  La rândul său, baritonul Iulian Bratu interpretează Imnul Dobrogei, compus de regretatul compozitor Dumitru Lupu.

La eveniment sunt prezenți invitați de seamă: profesori universitari, istorici, muzeografi.  De asemenea sunt prezenți și reprezentanții autorităților publice locale: Decebal Făgădău - Primarul Municipiului Constanța, Horia Țuțuianu - președintele Consiliului Județean Constanța. Printre invitați se mai numără Dănuț Jugănaru - directorul CCINA Constanța, rectorul universității Ovidius Sorin Rugină, rectorul onorific al universității Ovidius Adrian Bavaru, fostul rector al universității ovidius Victor Ciupină. 

UPDATE. ora 11.20

Sesiunea Științifică Internațională PONTICA, Ediția 51, ISTORIE ȘI ARHEOLOGIE ÎN SPAȚIUL VEST-PONTIC, este organizată de Muzeul de Istorie Națională și Arheologie în parteneriat cu Facultatea de Istorie și Științe Politice, Universitatea “Ovidius” Constanța, cu sprijinul Consiliului Județean Constanța. 

La această ediție există și o secțiune specială numită 140 DE ANI DE ISTORIE ȘI ARHEOLOGIE ÎN DOBROGEA, realizată în parteneriat cu Facultatea de Istorie și Științe Politice din cadrul Universității “Ovidius” Constanța.

Sorin Marcel Colesniuc, directorul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța vorbește despre Centenarul Marii Uniri, 140 de ani de la Unirea Dobrogei cu România, Ctitorul Adrian Rădulescu și Digitalizarea Analelor Dobrogei. 

"Proiectul privind digitalizarea analelor Dobrogei este realizat de cotidianul ZIUA de Constanța" a menționat Sorin Marcel Colesniuc.

La rândul său, președintele CJC, Horia Țuțuianu, a menționat că Adrian Rădulescu a lăsat o moștenire neprețuită pentru dobrogeni.

"ZIUA de Constanța a demonstrat, prin proiectele sale, importanța presei în viața culturală. Felicit echipa cotidianului pentru proiectele sale" a transmis Horia Țuțuianu.

UPDATE. ora 11.35

Primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău, a menționat că presa, mediul academic, societatea culturală și-au dat mâna.

"Mă bucur că ZIUA de Constanța a contibuit la acest eveniment cultural. Fiecare dintre dvs și-a dăruit o parte din suflet. Sper ca această ediție a Pontica să rămână un reper pentu viitor" a transmis primarul Decebal Făgădău.

Directorul cotidianului ZIUA de Constanța, Claudia Tanislav, prezintă celor prezenți la eveniment proiectul realizat în memoria lui Adrian Rădulescu.

"Vă invit la un moment de reculegere în memoria lui Adrian Rădulescu", i-a îndemnat pe cei prezenți Claudia Tanislav.

"Demersul jurnalistic este simplu. Dorim să transpunem, în online, patrimoniul moștenit. Iată, lansăm ediția digitalizată a revistei Analele Dobrogei, serie veche 1920-1938 (varianta electronică). De asemenea, vineri, de Ziua Educației vom participa la un alt moment festiv: Școală din comuna Dorobanțu (județul Călărași), localitatea unde s-a născut Adrian Rădulescu, va primi numele lui" a subliniat directorul cotidianului ZIUA de Constanța, Claudia Tanislav.


UPDATE: ora 11.45
 
Reprezentantul Consiliul Județean Constanța, Marian Bănică, inspector superior, Direcţia Generală de Proiecte, vorbește despre  „Istoria unui succes neprogramat. Accesarea fondurilor europene pentru patrimoniul cultural județean constanțean 2016 – 2018“. 

”Mulțumesc colegilor de la Muzeul de Istorie, pentru contribuția adusă la dezvoltarea proiectelor privind patrimoniul cultural" a menționat Marian Bănică. 

Profesorul Ioan Opriș a ținut să spună că Dobrogea a dat României embleme, simboluri, gânditori.
 

"A dat un nume. A dat un monument triumfal, a dat simbolurile vieții creștine, a dat șanse de ieșire în lume României mai mici, dinainte de unire, și României mari după unire. Dobrogea a generat României venituri uriașe. Dobrogea a dat nu doar identitate, ci și capacitate de a se reprezenta mai departe. Noi toți ne regăsim aici, cu debite fără de propria noastră viață. Adrian Rădulescu a fost unul dintre fii Dobrogei. Unul dintre cei mai buni. Suntem cu obligația mai multor reverențe față de Adrian Rădulescu. Nu odată l- am întâlnit la monumentele Dobrogei. Feciorul popei de la Dorobanțu a venit la Constanța cu educația de acasă. A venit și s-a afirmat aici și a devenit dobrogean prin esență. Adrian Rădulescu nu a fost numai un istoric, a fost om al cetății. El s-a dăruit. A avut puterea de a convinge, prin argumente, prin șarm. Cred că avem de învățat de la el. Azi este rândul lui. Fac o reverență lui Adrian Rădulescu și familei lui. Este un gest mic pentru un om atât de mare" a menționat Ioan Opriș.

UPDATE: ora 12.05

Urmează prezentarea filmului documentar „Adrian V. Rădulescu-ctitorul“, o producție Imago Studio, finanțat de cotidianul ZIUA de Constanța, cu sprijinul MINAC.


Citește și: 

#AdrianV.Rădulescu În deschiderea Pontica 51, ZIUA de Constanța lansează varianta digitală a volumului „Istoria Dobrogei“ și a revistei „Analele Dobrogei“ - serie veche (document) 

La Sesiunea științifică Pontica 51, ZIUA de Constanța lansează Primul film documentar dedicat unui istoric de marcă - „Adrian V. Rădulescu - ctitorul“

În Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța Revista lansează „Analele Dobrogei“ - izvor de aur pentru cunoașterea istoriei locale

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#citeşteDobrogea In Memoriam Enache Puiu, la 91 de ani de la naştere

18 Apr 2019 505

LIVE VIDEO-TEXT Documentarul „Adrian V. Rădulescu – ctitorul”, proiectat la Academia Navală „Mircea cel Bătrân”. Participă personalități de prim rang ale Marinei Române (galerie foto+video)

16 Apr 2019 875

#AdrianV.Rădulescu-ctitorul Vizionare specială a documentarului „Adrian V. Rădulescu - ctitorul“, la sediul Academiei Navale „Mircea cel Bătrân“

13 Apr 2019 1108

#citeșteDobrogea George Sarry, de astăzi în Biblioteca virtuală ZIUA de Constanța. Unul dintre cele mai valoroase memoriale din istoria literaturii de detenţie

02 Apr 2019 790

#citeșteDobrogea Unde ești tu, Dobroge, de altădată? Ce-am avut și ce-am pierdut. Lucrări din Biblioteca virtuală ZIUA de Constanţa

01 Apr 2019 989

#citeşteDobrogea Semicentenarul „Spitalului Mare“. Interviu cu dr. Ioan Alupoaie, primul director. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

05 Mar 2019 1028

In Memoriam Kemal Hașim Karpat. Ultimul mesaj adresat dobrogenilor, prin intermediul ZIUA de Constanța (galerie foto)

22 Feb 2019 2091

#citeşteDobrogea Şi-a închinat tinereţea „Bibliografiei Dobrogei“. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

20 Feb 2019 721

#citeşteDobrogea Primul ghid, de la 1937, al exponatelor Muzeului de Arheologie Constanţa, de astăzi, în Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa (galerie foto)

19 Feb 2019 731

„Călăuza vizitatorului în Muzeul Regional al Dobrogei”, de Ioan Micu

18 Feb 2019 591

Vlad Ţepeş, „domnul Daciei“, în naraţiunile bizantine, ruseşti, italiene şi germane (IV). Relatări privind perioada 1461-1462

16 Feb 2019 1984

#scrieDobrogea Istoria culturală a Dobrogei trebuie eternizată. „A dispărut creatorul, dar îi va supraviețui creația“ (galerie foto)

15 Feb 2019 1145

Articol despre Simion Tavitian - Publicatia Ararat, nr. 22, 16-30 noiembrie 2005

15 Feb 2019 329

#citeşteDobrogea Scrisoarea domnitorului Carol către tatăl său. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

14 Feb 2019 1975

#citeşteDobrogea Raportul avocatului Scarlat Huhulescu, de la 1934, de azi, în Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

12 Feb 2019 998