Stiri calde

LIVE VIDEO-TEXT UPDATE. Asociația Constanța Restart și Universitatea Ovidius Constanța pun astăzi bazele Ovidius Park (galerie foto+video)

În câteva momente va începe acțiunea de plantare a unui număr de 200 copaci în Campusul Universității Ovidius Constanța - Facultatea de Medicină. 
 
Zona în care se vor planta cei 200 de copaci se află în fața Corpului B - Facultatea de Medicină din Campusul UOC pe un teren de aprox. 1,2 hectare.

Vă prezentăm în exclusivitate cum va arăta Ovidius Park sau Parcul cu tei.
 

„Tot parcul va fi înconjurat de 105 tei. Iar în centru va fi un stejar roșu care peste mulți ani sperăm să domine tot parcul. Va fi deschis tuturor constănțenilor dar mai ales studenților din Campus. Nu facem un spital sau 1 m de autostradă, ci un parc într-un oraș care are mare nevoie de o astfel de zona de verde. Facem un parc exclusiv cu ajutorul sponsorilor și al voluntarilor", a declarat președintele Constanța Restart, Av. Cătălin Filișan.                  

Iată programul acțiunii :
 
-Sosirea voluntarilor – ora 10,00;
-Instruirea voluntarilor cu privire la procedurile de plantare și tipurile de copaci ce vor fi plantați – 10,00 – 10,30;
-Plantarea copacilor și montarea tutorilor – 10,30 – 12,30 (un număr mare de voluntari va avea ca efect scăderea timpului necesar pentru plantarea celor 200 de copaci). 
 
Pentru fiecare copac s-au format echipe alcătuite din 3-5 voluntari care vor pregăti groapa pentru plantare (toate cele 200 de gropi sunt deja săpate ), vor adăuga pământ negru de calitate din depozitul de pământ aflat în apropiere, va uda groapa, va așeza copacul, va introduce pământul pe lângă balotul în care se află rădăcinile copacului și îl va tasa foarte bine, verificând ca arborele să fie în poziție perfect verticală. Apoi se vor monta tutorii. 
Vremea este excelentă, bună pentru plantare, cu temperaturi de 10-12 grade la sol.
 
Voluntarii plantează: tei, mesteceni, thuya, molizi, stejar roșu, prunus pisardi. 
Copacii sunt achiziționați din Pepiniera ROMSILVA Agigea, sunt perfect aclimatizați, au o înălțime de 2-4m și o grosime a tulpinii de 8-12 cm (cu excepția molizilor care au o înălțime de aprox. 4 metri).

UPDATE. ora 10.08

La ora 10.00 a inceput instructajul voluntarilor. În jur de 1.000 de persoane au ajuns, înarmate cu găleți și lopeți. Oamenii au primit informații clare cum vor trebui să acționeze pentru o plantare corectă și eficientă. Cătălin Filișan a precizat că astăzi, 23 martie 2019, ia naștere un nou parc.

De asemenea, jandarmii sunt și ei prezenți pentru asigurarea bunei desfășurări a acțiunii, dar și pentru a participa la acțiunea de plantare. 

UPDATE. ora 10.45

Jandarmii i-au ajutat pe voluntari să monteze tutorii fiecărui copac plantat. 

De asemenea din cisternele aflate la fața locului au fost distribuiți câte 50 de litri de apă pentru fiecare copac plantat. 

UPDATE: ora 11.00

În noul parc va fi instalat un sistem de irigații avansat pentru a nu se usca copacii. 

UPDATE: ora 11.10

"Am venit aici pentru a aduce un plus de oxigen. Eu cu soția și copilul am venit să plantăm un copac" - a declarat pentru ZIUA de Constanța un constănțeanm prezent la acțiunea de plantare.  

UPDATE. ora 11.17

De asemenea la eveniment participă mai multe personalități marcante ale municipiului Constanța, care au venit fără să conteze activitatea de zi cu zi. Au decis ca astazi să fie cetățeni ai Constanței dincolo de serviciul din timpul săptămânii. 

Acțiunea a durat mai bine de o oră, parcul începând să prindă contur. 

UPDATE. ora 11.30

La fața locului este și Fanfara RAJA care oferă publicului un spectacol de muzică. Fanfara a pus publicul tanar să cânte cu ei melodii autohtone. Fanfara e condusă de cunoscuta Inga Postolache. 

UPDATE. Jandarmii constănţeni solidari cu  natura

Astăzi, peste 60 de jandarmi constănţeni alături membrii ai familiilor acestora au participat la o activitate de plantare de puieţi, organizată de #Asociaţia_Constanţa_Restart împreună cu Universitatea #Ovidius Constanţa, conştientizând importanţa deosebită a protejării mediului înconjurător. 
 
Jandarmii din cadrul Inspectoratului Județean Constanța au mulţumit organizatorilor pentru invitaţie, lansând totodată  un îndemn pentru membrii comunităţii, să se alăture prin voluntariat acestor iniţiative benefice pentru ecosistem şi natură. 

Citește și: 

„Constanţa Restart“ şi UOC, parteneri pentru oraş Pe 23 martie, vor fi plantaţi 200 de copaci. Voluntarii îşi dau mâna pentru Constanţa! (video)

E vremea de plantare! Cătălin Filişan, „Constanţa Restart“ - „Nu facem o autostradă sau un spital, dar veţi vedea ce vom realiza. Ne vedem pe 23 martie. Ora 10 fix!“ (galerie foto)

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Constănţeanul supărat Asociaţia „Constanţa Restart“ denunţă actul de vandalism din parcul Tăbăcărie (galerie foto)

06 Jan 2020 3930

Copacii plantaţi în Ovidius Park din Constanţa au nevoie de apă! Dă şi tu o mână de ajutor! (galerie foto)

03 Sep 2019 1228

Trees need people - Constanţa Restart Constănțenii, invitați la acțiunea de voluntariat „Parcul Tăbăcăriei - Îngrijim ce am plantat“ (galerie foto)

17 Jul 2019 1173

Voluntarii „Constanţa Restart“, acţiune de întreţinere a copacilor plantaţi recent în Ovidius Park (galerie foto)

08 Jul 2019 1243

Constanţa Restart Copacii au nevoie de oameni. Să ajutăm arborii sufocaţi de vremea caniculară!

01 Jul 2019 2287

Copacii au nevoie de oameni! Primăria Constanța răspunde apelului și ajută copacii sufocați de vremea caniculară

09 Jun 2019 855

"Constanţa Restart" trage un semnal de alarmă către autorităţi. Copacii centenari, năpădiţi de buruieni (galerie foto)

05 May 2019 1073

Ovidius Park Constanța beneficiază de cel mai modern sistem de irigat (galerie foto)

25 Apr 2019 1107

Voluntarii "Constanţa Restart", din nou în teren. Copacii centenari au fost udaţi şi îngrijiţi! (galerie foto)

06 Apr 2019 1080

Cum va arată Ovidius Park (parcul cu tei) de la Universitatea Ovidius (video)

24 Mar 2019 1737

„Constanţa Restart“ şi UOC, parteneri pentru oraş Pe 23 martie, vor fi plantaţi 200 de copaci. Voluntarii îşi dau mâna pentru Constanţa! (video)

18 Mar 2019 4022

E vremea de plantare! Cătălin Filişan, „Constanţa Restart“ - „Nu facem o autostradă sau un spital, dar veţi vedea ce vom realiza. Ne vedem pe 23 martie. Ora 10 fix!“ (galerie foto)

11 Mar 2019 4726

Vino şi tu pe 23 martie! Voluntarii „Constanţa Restart“ au trasat zonele în care vor fi plantaţi cei 200 de copaci

04 Mar 2019 2857

Proiectul „Trees need people - Constanţa Restart“ capătă amploare Zeci de elevi, studenţi şi profesorii lor, voluntari la marea plantare

25 Feb 2019 1771

Vino şi tu! „Constanța Restart“ şi Universitatea „Ovidius“ Constanţa vor planta 200 de copaci (video)

18 Feb 2019 2206