Mâine va fi ultima zi în care România mai are acord cu FMI

 
Acordul României cu Fondul Monetar Internaţional, blocat din luna iunie a anului trecut, expiră mâine, iar o direcţie clară a evoluţiei relaţiilor dintre cele două părţi este de aşteptat să se contureze în perioada următoare.
 
Revizuirea actualei înţelegeri cu creditorii internaţionali, în valoare de patru miliarde de euro, a fost blocată începând din luna iunie 2014 şi până în prezent din cauza lipsei unui acord cu privire la planurile fiscale ale Guvernului, potrivit știripesurse.ro.
 
Autorităţile române au încercat să adopte un amplu pachet de reduceri de taxe prin noul Codului Fiscal în prima parte a acestui an.
 
Însă reprezentanţii instituţiilor financiare internaţionale dar şi Consiliul Fiscal şi Banca Naţională a României au blocat acest demers.
 
La acea vreme, oficialii români se declarau împotriva constrângerilor impuse de un acord cu instituţiile financiare internaţionale, însă recent aceştia şi-au nuanţat poziţiile.
 
La începutul lunii septembrie, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat pentru Bloomberg, că România intenţionează să demareze discuţiile cu creditorii internaţionali pentru un nou acord de asistenţă încă din acest an, astfel încât acesta să intre în vigoare în 2016. În opinia sa, acordul este necesar pentru a proteja finanţele României împotriva şocurilor de pe piaţă, potrivit aceleiași surse.
 
„România se poate descurca singură şi nu avem nevoie de finanţare de la FMI dar ar fi o idee bună să avem un tip de acord flexibil ca o măsură de siguranţă împotriva turbulenţelor de pe piaţă. Costurile de finanţare sunt foarte mici în prezent dar nu poţi şti niciodată”, a declarat ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.
 
Referitor la actualul acord, ministrul Finanţelor a spus că acesta nu este suspendat ci doar va expira la finele acestei luni, deşi reprezentanţii Comisiei Europene au declarat, în vara acestui an, că acordul cu România este deraiat.
 

„Acest lucru nu ne împiedică să încheiem un nou acord cu creditorii”, a specificat Eugen Teodorovici.
 
De asemenea, premierul Victor Ponta a declarat în mai multe rânduri, după modificarea Codului Fiscal în Parlament, că un acord cu FMI, BM şi CE are efecte pozitive, fără a implica tragere de fonduri.

 
„România nu are nevoie de niciun dolar şi niciun euro împrumut de la Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană, dar acorduri cu instituţiile internaţionale, într-o perioadă frământată pentru regiune şi pentru Europa, eu, personal, cred că sunt un lucru bun, însă decizia va fi luată la nivel politic”, a relatat Victor Ponta.
 
În același timp, reprezentantul rezident al FMI în România şi Bulgaria, Guillermo Tolosa, a spus recent că pentru încheierea unui nou acord, România trebuie să solicite instituţiei financiare internaţionale acest lucru şi apoi se va analiza tipul de acord care se poate încheia.
 
„Trebuie să primim o solicitare şi apoi vom discuta cu Guvernul toate opţiunile posibile”, a subliniat Guillermo Tolosa.
 
La capitolul nerealizări, reprezentantul FMI a amintit evoluţia reformelor structurale prevăzute în program, în special în cazul companiilor de stat.
 
Acordul în derulare cu FMI are o valoare de două miliarde de euro însă autorităţile de la Bucureşti nu au accesat fonduri până în prezent. Scopul acordului de tip preventiv a fost acela de a proteja economia românească de eventuale şocuri pe pieţele financiare.
 
Actualul acord stand-by este cel de-al 10-lea încheiat de România cu Fondul Monetar Internaţional din ultimii 23 de ani şi al treilea acord solicitat FMI, de la declanşarea crizei economice, în 2009.
 
Aranjamentul a fost încheiat în septembrie 2013 pentru 24 de luni şi urmează să expire în 26 septembrie 2015.
 
Începând din 2009 şi până în prezent România a încheiat trei acorduri consecutive de împrumut cu Fondul Monetar Internaţional şi Uniunea Europeană, care au servit ca o ancoră pentru politicile guvernamentale în domeniul bugetului, privatizării companiilor de stat şi economiei, potrivit  agerpres.ro




Sursa foto: financiarul.ro

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Studentă la Universitatea „Ovidius” Constanța Andreea Lungan, medaliată cu bronz la Concursul Studențesc de Matematică SEEMOUS

16 Apr 2024 557

Universitatea Ovidius Constanța Ședințe gratuite de pregătire pentru Bacalaureat, la Facultatea de Matematică și Informatică

05 Mar 2024 706

A cincea ediție a Sesiunii de comunicări matematice are loc la Universitatea „Ovidius” Constanța

08 Dec 2023 777

Studenți ai Universității Ovidius din Constanța au participat la cel mai important exercițiu românesc de securitate cibernetică organizat de SRI

20 Oct 2023 954

Premierul Marcel Ciolacu a avut o întâlnire cu delegația Fondului Monetar Internațional

04 Oct 2023 833

Învățământ Constanța Workshop-ul „Metode digitale de predare, testare și evaluare în matematică”, la Universitatea Ovidius din Constanța

05 Sep 2023 764

Universitatea Ovidius din Constanța, gazdă pentru cea de-a XI-a ediție a Școlii de Vară de Medii Virtuale (creatiVE)

13 Jul 2023 1101

Universitatea Ovidius din Constanța organizează prima ediție a școlii de vară CyberSecurity Ovidius Camp

27 Jun 2023 906

Universitatea Ovidius din Constanța organizează a XVI-a ediție a Concursului pentru Elevi și Studenți în Tehnologia Informației – ESTIC

22 May 2023 1439

Universitatea Ovidius din Constanța Peste 200 de studenți au participat la Târgul de cariere FMI 2023 (FOTO)

15 May 2023 1256

Vești bune de la Universitatea Ovidius din Constanța. Facultatea de Matematică și Informatică organizează ședințe gratuite de pregătire pentru Bacalaureat

17 Mar 2023 1202

Universitatea „Ovidius” Constanța Facultatea de Matematică și Informatică a organizat Sesiunea de comunicări matematice

12 Dec 2022 1905

Studenți ai Universității Ovidius din Constanța au participat la cel mai important exercițiu românesc de securitate cibernetică

12 Oct 2022 1726

Premierul Nicolae Ciucă „Fondul Monetar Internațional a revizuit pozitiv prognoza de creștere economică pentru România din acest an“

27 Sep 2022 841

Universitatea Ovidius din Constanța acordă titlul de Doctor Honoris Causa profesorului universitar doctor Vasile Berinde

20 Sep 2022 4299