Stiri calde

MApN Gabriel Oprea a primit gradul de general de brigadă îndeplinind 2 din cele 3 condiţii prevăzute în Statutul cadrelor militare

Gabriel Oprea a devenit general de brigadă îndeplinind două din cele trei condiţii prevăzute în Statutul cadrelor militare, respectiv cele privind funcţia avută şi studiile absolvite, anunţă Ministerul Apărării Naţionale (MApN). În legătură cu a treia condiţie, ca ofiţerul să fi avut calificativul "Foarte bun" în ultimul an de activitate, MApN arată că, la data analizării în comisia de selecţie, Oprea nu avea întocmită o astfel de apreciere de serviciu, precizând însă că, la acordarea gradului, au fost respectate reglementările aplicabile în anul 2001.

Ministerul Apărării Naţionale anunţă, luni, că decizia de acordare a gradului de general de brigadă colonelului Gabriel Oprea s-a făcut cu respectarea reglementărilor în materie din 2001 şi a procedurilor interne ale ministerului.

Comisia care analizat îndeplinirea condiţiilor legale pentru acordarea gradului de general de brigadă colonelului Gabriel Oprea a constatat că au fost îndeplinite două din cele trei condiţii prevăzute la articolul 1081 din Statutul cadrelor militare, cele privind funcţia avută şi studiile absolvite, arată MApN.

"În ceea ce priveşte îndeplinirea celei de-a treia condiţii din acelaşi articol, cea referitoare la aprecierea cu cel puţin calificativul «Foarte bun» în ultimul an de activitate, comisia a constatat că, de la data rechemării în activitate, 15 februarie 2001, la data analizării în comisia de selecţie, ofiţerul nu avea întocmită o astfel de apreciere de serviciu, aceasta fiindu-i întocmită la data de 24.01.2002, în conformitate cu prevederile legale în vigoare la acea dată", potrivit MApN.

Reprezentanţii Ministerului Apărării arată că Statutul cadrelor militare nu precizează dacă sintagma "calificativul «Foarte bun» în ultimul an de activitate" se referă strict la activitatea din anul precedent anului înaintării în grad sau dintr-un ultim an de activitate, indiferent care ar fi acesta.

"În anul 2000, domnul Gabriel Oprea avea calitatea de cadru militar în rezervă şi nu i s-a întocmit o apreciere de serviciu, ultima apreciere a sa în calitatea de militar activ datând din anul 1992, când a fost apreciat cu calificativul «Foarte bun». Totodată, comisia a constatat că legiuitorul nu a precizat în Statutul cadrelor militare dacă sintagma "calificativul «Foarte bun» în ultimul an de activitate" se referă strict la activitatea din anul precedent anului înaintării în grad sau dintr-un ultim an de activitate, indiferent care ar fi acesta", precizează MApN.

Comisia de selecţie a MApN pentru funcţiile de general/amiral a hotărât, în data de 8 noiembrie 2001, să se supună aprobării ministrului nominalizarea a 17 colonei/comandori, cărora să li se acorde gradul de general de brigadă/similar, potrivit Ministerului Apărării.

"Din referatul de aprobare, semnat de ministrul Apărării Naţionale, rezultă acordul Colegiului MApN pentru toţi cei 17 ofiţeri propuşi. Acesta a fost transmis Preşedintelui României printr-o scrisoare din 14 noiembrie 2001", mai arată MApN conform news.ro, care aminteşte că în 29 noiembrie 2001, preşedintele României a emis un decret prin care, alături de alţi 16 ofiţeri, i s-a acordat gradul de general de brigadă şi colonelului Gabriel Oprea.

Comisia care a verificat modul în care Gabriel Oprea a fost înaintat la gradul de general de brigadă a fost constituită la începutul lunii octombrie.

"Ca urmare a sesizărilor şi solicitărilor de informaţii venite din partea jurnaliştilor privitoare la îndeplinirea condiţiilor legale pentru înaintarea de la gradul de colonel la cel de general de brigadă a generalului (r.) Gabriel Oprea, ministrul Apărării Naţionale a dispus constituirea, la nivelul MApN, a unei comisii care să analizeze aspectele semnalate. Rezultatele acestei analize vor fi comunicate cu promptitudine către mass-media şi opinia publică", a anunţat, în 4 octombrie, Ministerul Apărării.

Gabriel Oprea este general cu patru stele în rezervă din octombrie 2009, când a fost înaintat în grad prin decret al preşedintelui Traian Băsescu. Anterior, în 1 decembrie 2008, Oprea fusese înaintat în gradul de general-locotenent în rezervă.

Sursa foto: rfi.ro

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ce anunț a făcut președintele UNPR, la Mamaia

02 Mar 2019 1041

Moment important în dosarul morţii tânărului poliţist Bogdan Gigină

28 Dec 2018 1134

Gabriel Oprea, acuzat de ucidere din culpă Moartea poliţistului Bogdan Gigină, pe masa judecătoarei Iosefina Pârvu. Mâine, un nou termen

18 Dec 2018 766

Ce spune fostul vicepremier Gabriel Oprea despre dosarul în care a fost trimis în judecată în legătură cu moartea poliţistului Bogdan Gigină

07 Nov 2018 303

Gabriel Oprea și președintele Ion Răducanu, prezenţi la Reuniunea Regională a organizațiilor UNPR

18 Oct 2018 432

Reacţia Sindicatelor din Poliţie după ce Gabriel Oprea ar fi devenit membru de sindicat

03 Sep 2018 554

Decizie definitivă a Instanței Supreme. Ce a stabilit instanța în dosarul morții polițistului Gigină. Declarația fostului ministru Gabriel Oprea

02 Sep 2018 979

Gabriel Oprea, prezent la Parchetul General

23 Aug 2018 443

Serviciul de Stare Civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 10 iulie 2018

12 Jul 2018 785

Fostul vicepremier Gabriel Oprea revine în politică. Intenționează să relanseze UNPR

23 Jun 2018 1128

Dosarul privind moartea polițistului Bogdan Gigină trimis la Judecătoria Sectorului 1

08 Jun 2018 727

Rodica Aida Popa, de la Înalta Curte, a formulat cerere de abţinere în dosarul morţii poliţistului Bogdan Gigină

29 May 2018 2032

Misiune îndeplinită. Bomba de aviație descoperită în județul Tulcea a fost distrusă (galerie foto)

18 May 2018 1065

Gabriel Oprea, acuzat de ucidere din culpă S-a stabilit cine va judeca dosarul morţii poliţistului Bogdan Cosmin Gigină

10 May 2018 593

Precedentul, creat la Constanţa! Gabriel Oprea, fostul viceprim-ministru pentru Securitate Naţională, la judecată pentru ucidere din culpă (documente)

03 May 2018 1110