Stiri calde

Ministrul Teodor Meleşcanu, prezent la reuniunea Consiliului Afaceri Externe de la Bruxelles


Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleşcanu, a participat luni, 18 februarie 2019, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe de la Bruxelles, în cadrul căreia au fost abordate subiecte de actualitate de pe agenda de politică externă, precum Ucraina, Siria, Cornul Africii și Venezuela.

În contextul marcării împlinirii a cinci ani de la Revoluția Demnității, miniștrii au reconfirmat sprijinul Uniunii Europene pentru eforturile de reformă ale Kievului și angajamentul pentru măsuri suplimentare în favoarea stabilității economice a Ucrainei, fiind de așteptat ca autoritățile să mențină dinamica procesului de reforme chiar și în perioada pre-electorală. În intervenția sa, ministrul afacerilor externe, Teodor Meleşcanu, a reiterat susținerea constantă acordată de România parcursului european și euro-atlantic al Ucrainei și a încurajat continuarea procesului cuprinzător de reforme necesar în vederea atingerii acestui obiectiv. Oficialul român a reconfirmat sprijinul ferm al României pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în interiorul granițelor sale recunoscute internațional, precum și condamnarea anexării ilegale a Peninsulei Crimeea. A susținut necesitatea monitorizării atente la nivelul UE a evoluțiilor din Marea Azov, cu implicaţii strategice pentru întreaga regiune a Mării Negre.

Referitor la Siria, discuțiile s-au concentrat asupra evoluțiilor recente din teren și a stadiului procesului politic. De asemenea, miniștrii afacerilor externe s-au coordonat în pregătirea celei de a treia Conferințe privind sprijinul pentru viitorul Siriei și al regiunii, eveniment care se va desfășura la Bruxelles, în perioada 13-14 martie 2019. Ministrul român al afacerilor externe a reiterat importanța cadrului ONU pentru o soluționare politică a conflictului, conform rezoluțiilor Consiliului de Securitate, cu precădere a Rezoluției 2254/2015, și a Comunicatului de la Geneva (2012), exprimând sprijin pentru eforturile noului Reprezentant Special al Secretarului General al ONU, Geir Pedersen.

La discuția referitoare la Cornul Africii, miniștrii au trecut în revistă evoluțiile înregistrate de la ultima discuție ministerială din iunie 2018, inclusiv aspectele rezultate în urma vizitei în regiune a Înaltului Reprezentant Federica Mogherini (9-10 februarie 2019).

În continuarea discuției informale Gymnich de la București (31 ianuarie-1 februarie 2019), miniștrii au avut un schimb informal de opinii privind evoluțiile din Venezuela, inclusiv în contextul lansării Grupului Internațional de Contact și al primei reuniuni ministeriale. Ministrul Teodor Meleșcanu a arătat că singura soluție viabilă pentru criza politică și umanitară cu care se confruntă țara o reprezintă reconcilierea națională, precum și demararea unor negocieri care să permită organizarea de noi alegeri, libere şi corecte, cu participarea tuturor partidelor şi în conformitate cu principiile democratice şi prevederile constituţionale.

Potrivit MAE, în aceeaşi zi, ministrul Teodor Meleșcanu a participat la un mic-dejun de lucru, organizat de ministrul danez al afacerilor externe, Anders Samuelsen, avându-l ca invitat de onoare pe ministrul ucrainean al afacerilor externe, Pavlo Klimkin. Miniștrii de externe europeni au avut astfel ocazia unui schimb informal de opinii cu privire la situația politică și de securitate din Ucraina, inclusiv din perspectiva situației din Marea Neagră după incidentul din 25 noiembrie 2018, din Marea Azov. A fost abordat cadrul general al relațiilor UE-Ucraina, precum și nevoile particulare pe care autoritățile ucrainene le apreciază ca putând fi acoperite prin sprijinul UE, în vederea avansării reformelor și consolidării rezilienței instituțiilor. În intervenția sa, ministrul Teodor Meleșcanu a reiterat sprijinul României pentru agenda europeană a Kievului, preocupare față de amenințările de securitate din regiune, necesitatea continuării reformelor și importanța desfășurării unei campanii electorale echilibrate și a unor alegeri libere, corecte și transparente, care să confere legitimitate noilor aleși.

În marja reuniunii Consiliului Afaceri Externe, ministrul român de externe a avut contacte politice bilaterale cu omologii din Republica Cehă, Cipru, Grecia, Finlanda, Italia şi Slovacia, prilej cu care au fost abordate teme bilaterale şi de pe agenda europeană de politică externă.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Atenționare de călătorie pentru Italia - condiții meteo extreme pentru această perioadă

28 Jul 2019 617

Atenţionare de călătorie Coduri roșu și portocaliu de caniculă în Italia

24 Jul 2019 635

Diaspora Iohannis a semnat, în direct, un nou decret privind votul anticipat și votul prin corespondență

23 Jul 2019 471

Doi constănțeni în Guvernul Dăncilă Moga și Mănescu preiau MAI și MAE

14 Jul 2019 2939

Atenționare de călătorie în Grecia. Există un risc ridicat de incendiu de vegetație în insula Rhodos

12 Jul 2019 472

Atenționare de călătorie în Grecia. Risc crescut de incendii în mai multe zone ale țării

30 Jun 2019 503

Ministrul Teodor Meleşcanu, la cea de-a treia ediţie a "Black Sea and Balkans Security Forum"

13 Jun 2019 410

Tragedie în Franţa. Trei români morţi şi patru grav răniţi în accident rutier. Ce spune MAE

01 Jun 2019 1826

MAE a confirmat decesul a doi cetățeni români în accidentul naval de pe râul Rin. Un alt român a fost rănit

31 May 2019 539

Teodor Meleşcanu consideră că preşedintele Iohannis este vinovat pentru problemele apărute la secţiile de vot din străinătate

29 May 2019 787

La mulţi ani, maestre Radu Ciorei!

28 May 2019 1172

Zeci de protestatari, în fața sediului MAE. Cer demisia ministrului Teodor Meleșcanu

27 May 2019 371

Ministerul Afacerilor Externe a solicitat Biroului Electoral Central prelungirea votării

26 May 2019 305

Ministrul Teodor Meleșcanu, despre prelungirea programului de votare în străinătate - „Dacă Autoritatea consideră, se pot lua măsuri foarte rapide”

26 May 2019 357

Ministerul Afacerilor Externe „Toate activitățile din secțiile de votare din diaspora se desfășoară în parametri normali”

26 May 2019 604