Stiri calde

Modalitate „paralelă” de titularizare a cadrelor didactice, incriminată de președintele Iohannis. CCR discută astăzi sesizarea de neconstituționalitateCurtea Constituţionale a României
discută miercuri sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis asupra Legii pentru modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale numărul 1/2011, a Legii pentru modificarea articolului 16 din Legea educaţiei naţionale numărul 1/2011 şi a Legii pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul educaţiei, informează Administraţia Prezidenţială.

Şeful statului a primit cele trei legi spre promulgare pe 19 mai.

Preşedintele Iohannis solicită CCR să constate că cele trei legi sunt neconstituţionale.
 
Considerăm că atât prin modul în care au fost adoptate, cât şi prin conţinutul normativ, cele trei legi contravin normelor şi principiilor constituţionale, arată preşedintele în sesizarea transmisă preşedintelui CCR, Valer Dorneanu.

Potrivit lui Iohannis, cele trei acte normative contravin art. 1 alin. (5) din Constituţie. El adaugă că acestea modifică şi/sau completează Legea nr. 1/2011, ca act normativ de bază, între acestea existând o conexiune, atât de conţinut, cât şi sub aspectul procedurii parlamentare de adoptare.

Conform şefului statului, toate aceste trei legi deduse controlului de constituţionalitate vizează prevederi care au acelaşi obiect, modificarea şi/sau completarea Legii nr. 1/2011, şi au fost adoptate de Parlament după o procedură care nu asigură sistematizarea, unificarea şi coordonarea legislaţiei, ceea ce contravine principiului securităţii raporturilor juridice, negarantând astfel claritatea şi previzibilitatea actelor normative.

În opinia sa, dispoziţiile Legii pentru modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011 încalcă prevederile art. 1 alin. (5), precum şi pe cele ale art. 16 din Constituţie.

Iohannis indică faptul că acest act normativ modifică unele dintre condiţiile pe care cadrele didactice angajate cu contract individual de muncă trebuie să le îndeplinească pentru a fi repartizate de inspectoratul şcolar, dacă postul didactic/catedra este vacant/vacantă.

Şeful statului susţine că prevederile din noua lege continuă să perpetueze o modalitate "paralelă" de accedere la calitatea de titular în învăţământul preuniversitar, contrară derulării în condiţii optime a procesului de învăţământ în cadrul unui sistem naţional predictibil şi funcţional, aspect ce este de natură să conducă la denaturarea regimului juridic al instituţiei titularizării, astfel cum este aceasta reglementată prin Legea nr. 1/2011 şi, prin aceasta, să genereze discriminări în interiorul sistemului.

El mai arată că, potrivit reglementării introduse în legea transmisă la promulgare şi dedusă controlului de constituţionalitate, cadrele didactice urmează să ocupe posturile vacante prin repartizarea realizată de inspectoratul şcolar în şedinţă publică, fără a mai fi menţionate nici durata pentru care este realizată această repartizare, cu privire la categoria din care va face parte cadrul didactic respectiv ulterior repartizării - personal didactic angajat cu contract de muncă pe durată determinată sau nedeterminată - şi nici eventuala titularizare a respectivului cadru didactic pe post.

Şeful statului semnalează şi lipsa de unitate legislativă.
"Dispoziţiile referitoare la ocuparea posturilor vacante prin repartizarea realizată de inspectoratul şcolar sunt şi în contradicţie cu prevederile art. 254 alin. (3) din Legea nr. 1/2011, potrivit cărora: 'Concursul pentru ocuparea posturilor didactice/catedrelor din învăţământul preuniversitar de stat cu personal didactic de predare încadrat cu contract individual de muncă pe perioadă nedeterminată sau perioadă determinată se organizează conform art. 89 alin. (1)'. Totodată, din analiza comparativă a alin. (2) şi alin. (21), ale art. 2541, constatăm că, dacă alin. (21) introdus prin legea dedusă controlului de constituţionalitate prevede detaşarea pe o perioadă de 4 ani într-un interval de 10 ani, în forma legii aflate în vigoare alin. (2) al art. 2541 prevede că detaşarea se face pe o perioadă de cel puţin 5 ani şcolari consecutivi. Aşadar, prin noul text introdus la art. unic pct. 3 din legea criticată se instituie o nouă condiţie, contradictorie faţă de cea aflată în legea în vigoare. Astfel de dispoziţii contrare creează neclarităţi şi dificultăţi în aplicare, fiind contrare exigenţelor de calitate a legii, stabilite de art. 1 alin. (5) din Constituţia României", afirmă Iohannis.

El susţine faptul că legea pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul educaţiei încalcă prevederile art. 1 alin. (5) din Constituţie.

Klaus Iohannis menţionează că prin această lege se creează o dublă reglementare a condiţiilor necesare înfiinţării unor grupe, clase sau unităţi de învăţământ preuniversitar cu predare în limbile minorităţilor naţionale atât prin raportare la cadrul general, respectiv la art. 19 alin. (3), care reglementează cerinţele minime pentru organizarea unităţilor de învăţământ preuniversitar în funcţie de necesităţile locale la cererea părinţilor sau tutorilor legali, cât şi prin raportare la art. 45, care se referă la organizarea învăţământului pentru persoanele aparţinând minorităţilor naţionale.

Preşedintele arată că în ceea ce priveşte obţinerea avizului ministrului Educaţiei Naţionale pentru organizarea unităţilor prevederile sunt neclare şi de natură să genereze un regim juridic diferenţiat între instituţii de acelaşi tip. Astfel, indică Iohannis, se introduce un criteriu suplimentar pentru unităţile de învăţământ preuniversitar înfiinţate la solicitarea părinţilor/tutorilor legali - obţinerea avizului ministrului Educaţiei.

Şeful statului subliniază că prevederea conform căreia pentru unităţile de învăţământ cu personalitate juridică care au luat fiinţă în urma divizării sau fuziunii drepturile şi obligaţiile, inclusiv cele referitoare la autorizaţiile de funcţionare provizorie/acreditare, se transferă către unităţile/unitatea cu personalitate juridică rezultată este neclară şi insuficientă, de natură să creeze impredictibilitate şi, pe cale de consecinţă, contravine art. 1 alin. (5) din Constituţie, putând genera abuzuri în aplicarea normei în ceea ce priveşte autorizaţiile de funcţionare provizorii/acreditare care urmează a fi transferate către unităţile/unitatea cu personalitate juridică rezultată, cu repercusiuni asupra calităţii procesului educaţional.

El semnalează că obiectul Legii pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul educaţiei, în varianta iniţiatorului, se limita doar la modificarea şi completarea art. 99 din Legea nr. 1/2011, însă în forma adoptată de Parlament şi transmisă la promulgare vizează, prin art. II, şi modificări asupra Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 75/2005 privind asigurarea calităţii educaţiei referitoare la transferul obligaţiilor, drepturilor şi autorizaţiilor de funcţionare provizorie/acreditare către unităţile de învăţământ cu personalitate juridică care au luat fiinţă în urma divizării sau fuziunii.

Iohannis susţine şi că legea pentru modificarea art. 16 din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011 încalcă prevederile art. 1 alin. (5) din Constituţie.

El menţionează că modificarea adusă art. 16 alin. (1) nu este corelată cu dispoziţiile art. 24 alin. (1) din Legea nr. 1/2011 care au următorul conţinut: "Învăţământul general obligatoriu este format din învăţământul primar, învăţământul secundar inferior şi primii 2 ani ai învăţământului secundar superior".

Şeful statului indică faptul că un alt aspect care afectează cerinţele privind calitatea legii îl reprezintă lipsa de consecvenţă în utilizarea de către legiuitor a unor termeni atunci când defineşte etapele educaţionale obligatorii, folosind atât termenul "ani", cât şi cel de "grupe" în cazul educaţiei preşcolare.

Sursa: Agerpres

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Şcoala Gimnazială nr. 16 va avea un nou director. Ce spune Gabriela Bucovală, inspector şcolar general al ISJ Constanţa

28 Jul 2018 4864

Peste 70% dintre candidați au promovat examenul de definitivat la Constanța. De astăzi se pot depune contestații

24 Jul 2018 875

Doi profesori din Constanţa, cu nota 10 la examenul de titularizare

18 Jul 2018 7718

Constanța. Rezultatele examenului de titularizare au fost afișate. Peste 80% dintre candidați au obținut note peste 5

17 Jul 2018 1108

Astăzi se afişează rezultatele examenului de titularizare 2018 Cel puţin nota 7 pentru ca un profesor să poată deveni titular

17 Jul 2018 1609

Titularizare 2018. Aproape 1.000 de profesori constănţeni, în examen

11 Jul 2018 2331

Emoții pentru viitoarele cadre didactice. Mâine vor susține proba scrisă din cadrul examenului de titularizare

10 Jul 2018 789

Încep înscrierile pentru examenul de titularizare ISJ Constanţa a scos la concurs peste 2.000 de posturi

19 Apr 2018 2262

Au fost publicate rezultatele finale ale examenului de titularizare. Lista profesorilor din Constanţa cu medii mai mari de 9,00

26 Jul 2017 3927

Revista presei locale

19 Jul 2017 1115

77,85 % dintre candidaţii din judeţul Constanţa, cu note peste 5 la titularizare. Patru profesori - cu nota 10

18 Jul 2017 2238

36 de candidați eliminați la examenul de titularizare la nivel național. Nu vor putea ocupa un post în învățământ în anul școlar 2017-2018

13 Jul 2017 1657

Emoții pentru profesori. Intră în examen pentru un loc la catedră

11 Jul 2017 1389

Boxer la CS Farul Constanţa Ştefan Marcu a devenit campion naţional şi va evolua la Europene (galerie foto)

20 Feb 2017 2734

După contestaţii, 15 profesori din Constanţa au reuşit să promoveze examenul de titularizare

04 Aug 2016 1994

După contestații, rata de promovare la concursul de titularizare este de 86,63%

03 Aug 2016 1183

Rezultatele finale, publicate mâine 96 de profesori din Constanţa vor să-şi schimbe nota la titularizare!

02 Aug 2016 1759

Cine ne învaţă copiii! Profesori din Constanţa, cu note sub cinci la examenul de titularizare!

28 Jul 2016 9159

S-au afişat rezultatele la titularizare Şase profesori din Constanţa au obţinut nota 10

27 Jul 2016 3290

Profesorii din Constanţa află, azi, rezultatele examenului de titularizare

27 Jul 2016 1973

Emoţii pentru profesori Mâine se afişează rezultatele examenului de titularizare

26 Jul 2016 1432

Şi profesorii copiază câteodată! Un cadru didactic din Constanţa, eliminat de la titularizare pentru fiţuici. Alţi 100 s-au retras!

21 Jul 2016 1625

Voia să fie profesor, dar a copiat! Azi, la Constanţa, a avut loc examenul de titularizare

20 Jul 2016 1268

Emoţii pentru peste 700 de profesori din Constanţa Azi, are loc proba scrisă a examenului de titularizare în trei centre

20 Jul 2016 1978

Ministerul Educaţiei dă 9 lei pe o lucrare evaluată Cum sunt plătiţi profesorii implicaţi în organizarea examenului de titularizare

18 Jul 2016 1439

Proba scrisă a Titularizării, pe 20 iulie După elevi, şi profesorii din Constanţa intră în febra examenelor

11 Jul 2016 1542

Editorial Pe 14 septembrie trebuie să sune clopoţelul. Dar oare va suna?

26 Aug 2015 1395

Trei sferturi dintre profesorii constănţeni au promovat proba scrisă a concursului de titularizare

24 Jul 2015 972

Doar 39,06% dintre profesori au devenit titulari Cine sunt fruntaşii, dar mai ales codaşii din Constanţa la titularizare

21 Jul 2015 6022

S-au publicat rezultatele la titularizare Trei profesori constănţeni au obţinut nota 10

20 Jul 2015 1807

Bătaie pe 165 de posturi Azi se publică rezultatele la examenul de titularizare

20 Jul 2015 1685

Cum a decurs examenul de titularizare la Constanța

15 Jul 2015 1199

Şi profesorii au emoţii… Peste 800 de candidaţi constănţeni susţin, azi, proba scrisă la Titularizare

15 Jul 2015 1460

Sub jumătate, promovabilitatea la examenul național de definitivare

14 Jul 2015 1062

Proba scrisă a concursului de titularizare se va desfăşura miercuri

13 Jul 2015 829

Emoții pentru peste 900 de dascăli constănțeni Pe data de 15 iulie are loc proba scrisă la Titularizare

02 Jul 2015 1274

Totul despre titularizarea din acest an Examenul, organizat de ISJ, iar subiectele, axate pe programa şcolară

31 Mar 2015 1532

Concurs pentru ocuparea posturilor vacantate pe parcursul anului școlar 2014-2015

09 Oct 2014 1378

Concurs pentru ocuparea posturilor vacantate în şcolile din Constanţa

09 Oct 2014 1002

11 candidați respinși inițial au promovat Află rata de promovare la titularizare după contestații

30 Jul 2014 1298

Nu au luat nici măcar un 5 la titularizare Ce cadre didactice din Constanţa au picat „cu brio“ examenul

28 Jul 2014 6083

Profesorii s-au intrecut in perle la titularizare. Vezi doar cateva exemple

27 Jul 2014 1312

Revista presei locale

26 Jul 2014 1250

Trei profesori din Constanţa, cu nota 10 la proba scrisă Au fost afişate notele înainte de contestaţii la examenul de titularizare

26 Jul 2014 2749

S-au afişat rezultatele Ce note au luat profesorii din Constanţa la titularizare 2014

25 Jul 2014 1797

Editorial Peştele de la cap se-mpute, iar elevul de la...

23 Jul 2014 1627

Au fost supravegheaţi video Cum copiază profesorii la examenul de titularizare

22 Jul 2014 4474

A încercat să fenteze examenul de titularizare Un profesor a fost eliminat din examen la Constanţa

21 Jul 2014 1305

Profesorii, în febra examenelor Astăzi are loc proba scrisă a examenului de titularizare

21 Jul 2014 1909

Şi profesorii calcă strâmb Un suplinitor de la Liceul Tehnologic Cobadin, prins cu fiţuici la definitivat

15 Jul 2014 2562