Oficial! Probele de evaluare a competenţelor de la bacalaureat 2023, echivalate cu mediile din liceu. Când vor avea loc probele scrise de la Bacalaureat și Evaluarea Națională (VIDEO)

Ministrul Educației, Ligia Deca. Foto: facebook/Guvernul RomânieiÎn ședință de Guvern va fi adoptat astăzi proiectul de ordonanță de urgență pentru ce vizează evaluarea de la finalul clasei a VI-a, bacalaureatul și examenul de titularizare. 

Ministrul Educației, Ligia Deca a precizat în debutul ședinței de Guvern că vor fi echivalate probele de competențe de la bacalaureat cu medii din liceu, iar proba practică din cadrul examenului de titularizare va fi eliminată. De asemenea va fi anulată evaluarea elevilor de clasa a VI-a. 

De asemenea, ministrul a menționat că Ministerul Educației adaptează noul calendar, în funcție de evoluția situației. 

„Vom rămâne cu probele scrise la Bacalaureat în termenul stabilit încă din timpul anului școlar“ - a menționat ministrul Ligia Deca.

„Pentru a proteja interesele legitime ale elevilor, Ministerul Educației a inițiat proiectul de ordonanță de urgență pentru instituirea unor măsuri privind buna funcționare a sistemului de învățământ în anul școlar 2022 - 2023, în ceea ce privește organizarea examenului național de bacalaureat, a evaluării elevilor prin două probe transdisciplinare: limbă și comunicare, matematică și științe, la finalul clasei a VI-a și a concursului național de ocupare a posturilor didactice de predare din învățământul preuniversitar“ - au precizat reprezentanții Ministerului Educației.


În contextul protestului personalului din învățământul preuniversitar, proiectul de act normativ prevede următoarele:
  • La examenul național de bacalaureat, pentru anul şcolar 2022 - 2023, probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă pentru elevii care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităţilor naţionale, probele de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională studiată pe parcursul învăţământului liceal şi probele de evaluare a competenţelor digitale se echivalează/se recunosc conform metodologiei aprobate prin ordin al ministrului educaţiei, în termen de 7 zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă.
  • În anul școlar 2022 - 2023, evaluarea elevilor prin două probe transdisciplinare: limbă și comunicare, matematică și științe, la finalul clasei a VI-a, nu se  organizează. 
  • Concursul pentru angajarea personalului didactic de predare (titularizare) în învățământul preuniversitar, în sesiunea 2023, constă într-o probă scrisă pe baza programelor specifice aprobate de Ministerul Educaţiei.

Guvernul României adoptă prezenta ordonanţă de urgenţă.

Art. 1 La examenul național de bacalaureat, pentru anul şcolar 2022 - 2023, probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă pentru elevii care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităţilor naţionale, probele de evaluare a competenţelor lingvistice întro limbă de circulaţie internaţională studiată pe parcursul învăţământului liceal şi probele de evaluare a competenţelor digitale se echivalează/se recunosc conform metodologiei aprobate prin ordin al ministrului educaţiei, în termen de 7 zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă.

Art. 2 Prin derogare de la prevederile art. 74 alin.(4) din Legea educației naționale nr.1/2011, cu modificările și completările ulterioare, în anul școlar 2022-2023, evaluarea elevilor prin două probe transdisciplinare: limbă și comunicare, matematică și științe, la finalul clasei a VI-a, nu se organizează.

Art. 3 Prin derogare de la prevederile art. 254 alin. (8) lit. a) din Legea educației naționale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, concursul pentru angajarea personalului didactic de predare cu contract individual de muncă prevăzut la art. 254 alin. (3) și la art. 89 alin. (1) din Legea nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, în sesiunea 2023, constă într-o probă scrisă pe baza programelor specifice aprobate de Ministerul Educaţiei.

Echivalarea competențelor lingvistice de comunicare în limba română / limba maternă

Nivelul de competență lingvistică de comunicare orală în limba română/în limba maternă la examenul național de bacalaureat 2023 se stabilește în urma echivalării cu media aritmetică, fără rotunjire, a mediilor anuale obținute de candidat pe parcursul învățământului liceal, la disciplina limba și literatura română/limba și literatura maternă.

Prin recunoașterea și echivalarea rezultatelor obținute la disciplina limba și literatura română/limba și literatura maternă, în clasele IX-XII, candidaților la examenul național de bacalaureat 2023 li se acordă următoarele niveluri de competență lingvistică de comunicare orală în limba română/în limba maternă:

- nivelul “utilizator mediu” pentru media cuprinsă între 5 și 6.99;
- nivelul “utilizator avansat” pentru media cuprinsă între 7 și 8.49;
- nivelul “utilizator experimentat” pentru media cuprinsă între 8.50 și 10;


Echivalarea competențelor lingvistice într-o limbă străină

Nivelul de competență lingvistică într-o limbă de circulație internațională din cadrul probei C la examenul național de bacalaureat 2023 se stabilește prin echivalarea nivelului de competență lingvistică cu media aritmetică, fără rotunjire, a mediilor anuale obținute de candidat pe parcursul învățământului liceal, la limba modernă de circulație internațională aleasă pentru susținerea probei.

Media aritmetică a mediilor anuale obținute de candidat se calculează pe baza mediilor anuale la limba modernă de circulație internațională din anii școlari în care candidatul a studiat această disciplină, pe parcursul învățământului liceal.

Pentru candidații la examenul național de bacalaureat 2023 care au studiat disciplina limba modernă pe parcursul unui singur an de liceu, media anuală obținută la această disciplină este media care stă la baza stabilirii nivelului unic de competență.

Pentru candidații la examenul național de bacalaureat 2023, absolvenți de studii liceale, care au urmat și învățământ profesional, calculul mediei aritmetice pentru stabilirea nivelului unic de competență corespunzător competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională studiată pe parcursul învățământului liceal se face exclusiv pe baza mediilor anuale obținute pe parcursul învățământului liceal, indiferent de numărul de ani corespunzător studiilor liceale.

Nivelul unic de competență se identifică, în acord cu nivelurile de la A1 la B2, prevăzute în Cadrul European Comun de Referință pentru Limbi;

Nivelul unic de competență se acordă conform următoarei grile:
- calificativul A1 pentru media cuprinsă între 5 și 5.99;
- calificativul A2 pentru media cuprinsă între 6 și 6.99;
- calificativul B1 pentru media cuprinsă între 7 și 8.49;
- calificativul B2 pentru media cuprinsă între 8.5 și 10.

Nivelul unic de competență lingvistică într-o limbă modernă de circulație internațională studiată pe parcursul învățământului liceal este înscris în certificatul de competență lingvistică într-o limbă de circulație internațională.

Candidații la examenul național de bacalaureat 2023 care au promovat, pe parcursul învățământului preuniversitar, examene cu recunoaștere internațională pentru certificareacompetențelor lingvistice în limbi străine au dreptul la recunoașterea și echivalarea rezultatelor obținute la aceste examene cu proba de evaluare a competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională studiată pe parcursul învățământului liceal - proba C din cadrul examenului de bacalaureat, conform OME nr. 5242/2022 privind organizarea și desfășurarea examenului național de bacalaureat – 2023, cu modificările și completările ulterioare.


Echivalarea competențelor digitale

Nivelul de competență digitală din cadrul probei D la examenul național de bacalaureat 2023 se stabilește calculând un punctaj de la 5 la 10 pe baza mediei aritmetice, fără rotunjire, a mediilor anuale obținute de acesta la disciplina Tehnologia Informației și a Comunicațiilor în clasele a IX-a, respectiv a X-a.

Nivelul de competență digitală se acordă conform următoarei grile:
- nivelul “utilizator începător” pentru media cuprinsă între 5 și 5.99;
- nivelul “utilizator de nivel mediu” pentru media cuprinsă între 6 și 6.99;
- nivelul “utilizator avansat” pentru media cuprinsă între 7 și 8.49;
- nivelul “utilizator experimentat” pentru media cuprinsă între 8.50 și 10;

În certificatul de atestare a competențelor digitale sunt înscrise nivelul de competență digitală, iar la rubrica “punctaj” este specificată media aritmetică pe baza căreia a fost acordat nivelul de competență.

Pentru stabilirea nivelului de competență digitală din cadrul probei D la examenul național de bacalaureat 2023 se calculează media aritmetică a mediilor anuale obținute la disciplina Tehnologia Informației și a Comunicațiilor în clasele a IX-a și a X-a, indiferent dacă această disciplină a fost studiată în cadrul învățământului liceal sau profesional.


Citește și: 

Greva din educație schimbă examenele de Bacalaureat și Titularizare! Evaluarea de la finalul clasei a VI - anulată

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ „Nu s-a abandonat absolut nimic din ceea ce s-a reglementat şi s-a promis“

04 Sep 2023 829

Sondaj de Opinie 63% dintre respondenți sunt de părere că se putea găsi mai rapid o soluție la revendicările cadrelor didactice

19 Jun 2023 1143

LIVE Principalele declarații făcute de Ligia Deca la finalul ședinței de Guvern (VIDEO)

12 Jun 2023 1183

Greva profesorilor s-a suspendat!

12 Jun 2023 1901

Premierul Nicolae Ciucă anunță o nouă ordonanţă de urgenţă cu măsuri pentru personalul din educaţie (VIDEO)

11 Jun 2023 1184

Greva din Educație continuă și luni! Ce răspuns au oferit Guvernului sindicaliștii la ultima ofertă primită

11 Jun 2023 1074

O nouă rundă de consultări între Guvern și sindicaliștii din Educație. Ce ofertă le-a fost făcută profesorilor pentru a se renunța la grevă

11 Jun 2023 992

Editorial Anul școlar 2022-2023, marcat de schimbări, de la început până la final. Fără semestre, fără teze și o grevă de amploare

10 Jun 2023 1550

Mii de sindicaliști din educație participă astăzi la un protest de amploare în București (GALERIE FOTO+VIDEO)

09 Jun 2023 1186

Mama unui elev a cerut instanței să declare ilegală greva din învățământ. Ce decizie au dat magistrații

09 Jun 2023 1269

Președintele PSD „Trebuie să ne gândim la copii şi să închidem anul şcolar“

07 Jun 2023 1200

Acord Politic al liderilor Coaliției de guvernare pentru asumarea garanțiilor solicitate de sindicate privind majorările salariale

07 Jun 2023 961

Anunț important al Ministerului Educației! Câte note pot avea elevii pentru a se putea încheia situația școlara

07 Jun 2023 1119

Sindicaliști Greva din educație se poate încheia în momentul în care Guvernul vine cu o soluţie care să fie acceptată

07 Jun 2023 975

„Nu ne mai certați, nu ne mai trimiteți la clase!“ Greva din învățământ continuă! Cadrele didactice nu renunță la acțiunea de protest

05 Jun 2023 1090