„Motivul spicului de grâu”, tematica lunii iulie, la Muzeul de Artă Populară Constanța

În satul tradițional, la fel ca și în prezent, luna iulie este închinată prin excelență secerișului grâului, motiv pentru care, la Muzeul de Artă Populară Constanța, tematica lunii iulie este dedicată spicului de grâu.
 
Spicul de grâu, dătător de viață, se bucură de o asemenea prețuire în satul tradițional încât el este unul dintre cele mai frumoase motive decorative folosite de țăranul român în ornamentica țesăturilor, vaselor de ceramică, ouălor de Paști, dar nu numai.
 
Pentru a ilustra acest lucru, în vitrina dedicată tematicii lunii iulie au fost expuse, alături de spice de grâu, o frumoasă scoarță din păr de capră din Vlădești (Vâlcea), farfurii din lut lucrate în faimosul centru de olărit Horezu (Vâlcea), un ulcior realizat la Vama (Satu Mare), dar și ouă pictate cu motivul spicului de grâu.
 
Grâul, aliment sacru, binecuvântat de Dumnezeu, din care se face „pâinea cea de toate zilele”, colacii de nuntă, dar și coliva și colacii pentru sufletul celor adormiți, are o importanță primordială în viața țăranului român, el fiind sursă de viață. Tot din făină de grâu curat se fac și colacii care se dau în dar colindătorilor, de Crăciun. De altfel, grâul este prezent și în obiceiurile românești de Anul Nou, când se merge cu Plugul, Plugușorul sau Semănatul. Din făină de grâu curat se fac pasca, dar și prescurile, care sunt „însemnate” cu pristornicele sau păcetarele.
 
Grâul însoțește omul în toate ritualurile de trecere: la naștere, în prima scaldă a copilului, se pune grâu, la nuntă, în semn de belșug, se aruncă boabe de grâu asupra tinerilor căsătoriți, iar la înmormântare, din boabele de grâu se face coliva ritualică.
 
În satul tradițional, la seceriș participa întreaga familie, iar când holdele erau întinse se făcea clacă, cu secerători tocmiți. Ultimele spice de grâu fie erau lăsate pe câmp, nesecerate, pentru a asigura rod viitoarelor recolte (în acest caz ele se numeau „Barba Pământului”, „Barba lui Dumnezeu”, „Barba Ogorului”, „Barba Popii”) fie erau tăiate, strânse sub formă de mănunchi, snop sau împletite, purtând denumirea de „Buzdugan”, „Cruce”, „Cunună” sau „Peană”.
 
Coronița din cele mai frumoase spice de grâu era împletită de tinere fete, ajutate de femei mai în vârstă, cu experiență, în timp ce cântau cântecul cununei. Atunci când se făcea clacă, Cununa Grâului era purtată pe cap de cea mai frumoasă și mai harnică fecioară, de la lanul de grâu până la casa gospodarului care a organizat claca. Fata care purta coroana era însoțită de fete și feciori, care, în drumul lor spre casa gospodarului, era stropiți cu apă. Tot cu apă erau stropiți și de proprietarul holdelor, care aștepta întreg alaiul cu porțile larg deschise. Fetele și băieții, după ce cântau și înconjurau ritualic masa pe care erau așezate un colac și o sticlă de vin,  puneau Cununa Grâului pe masă, după care aceasta era ridicată de stăpânul casei. Cununa și boabele de grâu scuturate din spice erau folosite în toate ritualurile magice menite să aducă belșug și fertilitate oamenilor, holdelor și animalelor.

Sursă foto: Muzeul de Artă Populară Constanţa

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Muzeul de Artă Populară Constanța amână concursul pentru supraveghetor muzeu

17 Sep 2020 753

Atmosferă de sărbătoare la Muzeul de Artă Populară. Se cântă din fluier și se lucrează la roata olarului (galerie foto + video)

14 Aug 2017 2923

Muzeul de Artă Populară va fi restaurat (document)

16 Mar 2017 1390

Municipalitatea reia achiziţia de servicii pentru restaurarea Muzeului de Artă Populară

23 Feb 2017 2018

Muzeul de Artă Populară Constanța Manifestare culturală weekendul acesta

11 Aug 2016 1728

Avocata Laura Diaconu, artist pasionat Prima expoziţie cu o colecţie particulară la Muzeul de Artă Populară Constanţa (galerie foto)

09 May 2016 5384

În atenţia publicului iubitor de frumos! Muzeul de Artă Populară Constanţa organizează evenimentul „Olăritul - tradiţie şi contemporaneitate”

21 Jul 2015 1501

În sezonul estival Muzeul de Artă Populară găzduieşte expoziţia „Cămaşa românească“

04 Jun 2015 1996

Expoziţia „Cămaşa românească“, deschisă la Muzeul de Artă Populară, în Constanţa

03 Jun 2015 1847

Muzeul de Artă Populară Constanţa caută un economist

09 Nov 2014 1455

Muzeele din Peninsulă - atunci şi acum Parfumul vechii Cetăţi a Tomisului, acoperit de mirosul de maidan (galerie foto)

10 Mar 2014 3810

Meşterii populari din ţară şi-au dat întâlnire la Constanţa

21 Aug 2013 1893

Expoziţie de ştergare dobrogene, la Muzeul de Artă Populară Constanţa

08 Mar 2013 2610

Cum arătau vestitorii primăverii moşilor-strămoşilor noştri Mărţişoare de acum două secole la Muzeul de Artă Populară din Constanţa (galerie foto)

27 Feb 2013 4341

Maria Magiru, recomandată la conducerea Muzeului de Artă Populară Constanţa şi pentru perioada 2013-2017

10 Dec 2012 3379