Stiri calde

Participarea ministrului delegat pentru Afaceri Europene la „Semestrul European 2018”

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a participat marți, 10 iulie 2018, la a doua ediție a dezbaterii cu tema „Semestrul European 2018: Recomandări specifice de țară și măsuri naționale de răspuns“, organizată de Ministerul Afacerilor Externe în parteneriat cu Institutul European din România.

În cadrul intervenției sale, oficialul a evidențiat faptul că Semestrul European constituie un proces continuu de coordonare a politicilor economice ale statelor membre, context în care organizarea cât mai multor dezbateri pe subiecte europene, cu angrenarea unei arii largi a părților interesate, reprezintă o prioritate asumată a echipei pe care o coordonează.
România recunoaște importanța Semestrului European, iar un dialog coerent și constructiv cu actorii relevanți este esențial pentru fundamentarea acțiunilor Guvernului României. În acest sens, am prioritizat încă de la preluarea mandatului transparentizarea și consolidarea procesului de consultare la nivel național, prin intermediul dezbaterilor publice organizate și a formatelor tehnice de lucru care reunesc reprezentanții partenerilor sociali și ai administrației publice centrale, a declarat ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu.

Semestrul European va continua să ocupe un rol central în guvernanța economică, formând obiectul unui proces intens de reflecție la nivelul Comisiei Europene, care pune accent pe consolidarea acestuia, inclusiv în perspectiva viitorului cadru financiar multianual al Uniunii Europene.
Misiunea noastră este să stimulăm instituțiile naționale să profite de avantajele participării în acest proces de reflecție, România fiind un partener activ în cadrul Semestrului European, a subliniat ministrul delegat pentru Afaceri Europene.
Evenimentul găzduit de sala „Grigore Gafencu“ a Ministerului Afacerilor Externe a beneficiat de prezența viceprim-ministrului Viorel Ștefan, a președintelui Comisiei pentru Afaceri Europene din Senatul României, Gabriela Crețu, a directorului general al Serviciului de Sprijin pentru Reforme Structurale din Comisia Europeană, Maarten Verwey, precum și a numeroși reprezentanți ai administrației publice centrale și locale, ai Comisiei Europene, ai sindicatelor, patronatelor, mediului academic și asociativ și ai mass-media.

Despre „Semestrul European”

Semestrul European, introdus în anul 2010, reprezintă procesul de coordonare anuală a politicilor economice și fiscal-bugetare ale statelor membre UE, fiind articulat în jurul următoarelor obiective: finanțe publice solide, sprijinirea reformelor structurale și stimularea investițiilor.

Pe parcursul Semestrului European, Comisia Europeană se află în dialog permanent cu autoritățile din statele membre, pentru a monitoriza modul de implementare a acestor politici.

Comisia analizează în detaliu Programele de Stabilitate sau de Convergență, respectiv Programele Naționale de Reformă, evaluează corelarea politicilor naționale cu obiectivele și prioritățile convenite la nivelul Uniunii Europene, emite recomandări în scopul orientării acestor politici pentru un interval de 12–18 luni și urmărește implementarea lor, inclusiv în ceea ce privește corectarea dezechilibrelor macroeconomice înregistrate.

În acest an, României i-au fost adresate trei recomandări specifice, care vizează aspecte privind politica fiscal-bugetară, dialogul social și guvernarea participativă, protecția socială, educația, sănătatea, eficiența guvernării, investițiile în infrastructura mare, achizițiile publice și guvernanța corporativă a întreprinderilor publice.

Recomandările sunt actualizate în fiecare an, spre a reflecta progresele înregistrate și contextul în schimbare. 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Atenționare de călătorie în Grecia. Sunt restricții de circulație pe mai multe autostrăzi

21 Mar 2019 335

Atenționare de călătorie Regatul Țărilor de Jos. Este anunțată grevă a personalului din transportul public

17 Mar 2019 275

Atenționare de călătorie în Franța. Vor fin perturbări ale activității în domeniile vamal și transporturi

14 Mar 2019 230

MAE salută alegerea României ca Vicepreședinte al Consiliului Executiv al OIAC

14 Mar 2019 289

Atenționare de călătorie în Republica Elenă. Cod portocaliu de furtuni puternice

12 Mar 2019 482

Atenționare de călătorie în Bulgaria. A fost emis cod galben de ploaie, ninsoare și vânt puternic

12 Mar 2019 490

Atenţionare de călătorie în Croația. Au fost emise coduri portocaliu și roșu de vânt puternic

12 Mar 2019 414

MAE Atenţionare de călătorie. Actualizări OMS privind vaccinarea obligatorie împotriva polio-virusurilor

06 Mar 2019 675

Sindicatul Liber al Navigatorilor, precizări despre cei trei marinari răpiți de pirați. Cum s-a întâmplat totul (galerie foto)

04 Mar 2019 1041

Teodor Meleşcanu, despre incidentul din Togo "Nu ştim dacă a fost o acţiune de piraterie "

04 Mar 2019 833

George Ciamba, prezent la cea de-a patra ediție a Forumului Economic de la Delphi

01 Mar 2019 531

Rubrica “Alegeri europarlamentare 2019” a fost activată pe pagina de internet a Ministerului Afacerilor Externe

26 Feb 2019 393

Protocol de colaborare între Ministerul Afacerilor Externe și Uniunea Consulilor Onorifici din România

26 Feb 2019 430

MAE Alegerile parlamentare din Republica Moldova s-au derulat cu respectarea prevederilor legale și standardelor democratice

25 Feb 2019 347

Atenționare de călătorie în Croația. Au fost emise coduri portocaliu și roșu de vânt puternic

22 Feb 2019 429