Politicieni condamnați pentru a da exemplu

 
Liviu Dragnea, Adrian Năstase, Cătălin Voicu. Politicieni cu greutate, care au fost condamnaţi, unii definitiv. Alţii au şi executat pedepsele. Toţi sunt legaţi de unul dintre motivele care i-au trimis pe lista condamnaţilor: fără excepţie, judecătorii au explicat că i-au pedepsit pentru a da un exemplu clasei politice. Cel mai recent caz, al fostului vicepremier Liviu Dragnea, a fost menit să tragă un semnal de alarmă privind corectitudinea alegerilor, informează Digi24.ro.

Instanţa supremă explică, în decizia prin care Liviu Dragnea a fost condamnat la închisoare cu suspendare, ca această hotărâre trebuie avuta în vedere şi de alţi lideri politici implicaţi în organizarea campaniilor electorale.

„Înalta Curte apreciază că pronunţarea soluţiei de condamnare constituie pentru inculpat (Liviu Dragnea, n.r.) un avertisment sever şi suficient cu privire la conduita pe care trebuie să o aibă orice lider politic într-o campanie electorală”, se arată în motivarea ÎCCJ.

Pe de altă parte, instanţa arată că acuzaţia DNA, potrivit căreia sistemul informatic al social-democraţilor era folosit pentru a contabiliza modul în care s-a votat, nu doar prezenţa, nu a fost dovedită şi nici măcar investigată suficient.

La rândul său, liderul social-democrat spunea, încă înainte de anunţarea deciziei instanţei, că o condamnare în cazul său ar afecta modul în care se organizează alegerile democratice.

„Există acum creat un precedent periculos pentru oricine doreşte să facă în România campanie electorală, indiferent la ce nivel, local, judeţean sau naţional. Există un precedent periculos care poate afecta în opinia mea democraţia şi libertatea partidelor politice de a îndemna oamenii să vină la vot”, declara fostul vicepremier, scrie Digi24.ro.

Cazul lui Adrian Nastase, trimis în două rânduri după gratii, a fost închis cu motivări similare. „Curtea reţine că exemplul inculpaţilor (...) trebuie să reprezinte un puternic semnal de alarmă în primul rând pentru toţi reprezentanţii clasei politice din România, în sensul că ei nu sunt mai presus de lege”, se arată în motivarea din dosarul Trofeul Calităţii.

Numai că, odată eliberat din penitenciar, Adrian Năstase a dat de înţeles că decizia judecătorilor nu a avut vreun efect asupra sa.

„Am rămas același. Încercările din ultimii ani cred că mai curând m-au întărit”, a declarat fostul premier, după eliberare.

Avertismente similare au fost transmise de judecători şi prin motivarea condamnării fostului senator Cătălin Voicu. De altfel, cazul parlamentarului a marcat o dublă premieră - primul ales adus cu mandat la DNA şi primul care a ajuns în arest în timp ce era senator. 





Sursa: Digi24.ro

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Papa Francisc i-a încurajat pe politicieni „să se oprească puţin şi să încerce să negocieze" pacea în Ucraina şi în Orientul Mijlociu

07 Apr 2024 478

Trei parlamentari din România, vizați de un grup de hackeri susținut de guvernul chinez

26 Mar 2024 612

Ucraina Dezbaterea privind livrarea de rachete Taurus către Kiev, relansată în Germania

06 Jan 2024 594

Scandal la nivel înalt în Franța! Senator acuzat că ar fi drogat o deputată pentru a o agresa sexual

17 Nov 2023 845

Dobrogea în sărbătoare 145 ani de la Reintegrarea Dobrogei la viața românească(II). Serbările dela Constanța

17 Nov 2023 1298

Editorial Drogurile, în centrul atenției. Cum se va termina?

24 Sep 2023 986

Lacul Tăbăcărie Constanța A început igienizarea canalului care traversează lacul (FOTO+VIDEO)

26 Jul 2023 1803

Lacul Tăbăcărie Constanța Canalul nimănui și epopeea igienizării (UPDATE)

26 Jul 2023 1600

Editorial Azilele groazei și controalele fictive

12 Jul 2023 1597

Când prezumția de nevinovăție se metamorfozează în vanitate!

09 Jul 2023 1431

Nimeni la fileu! Reputația ei, imaginea lor!

29 May 2023 2326

Studiu mediaTRUST Miniștrii PSD au dominat media în luna aprilie

17 May 2023 1031

Coroană funerară depusă de doi parlamentari USR la sediul Institutului Cultural Român

07 Mar 2023 1476

Unul dintre cei mai vechi politicieni locali, Constantin Avătavului s-a stins, astăzi, din viață!

14 Feb 2023 2128

USR dorește eliminarea pensiilor speciale atât pentru primari, cât și pentru parlamentari

04 Oct 2022 1585