Primarul Horia Laurențiu Tiseanu, sub control judiciar

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de astăzi faţă de inculpatul:
 
TISEANU HORIA LAURENȚIU, primar la municipiului Câmpina, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, luare de mită.
 
De asemenea, procurorii anticorupție au mai dispus efectuarea urmăririi penale faţă de suspecţii:
 
ECATERINESCU GHEORGHE, la data faptei director economic în cadrul Primăriei municipiului Câmpina, cu privire la săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,
 
GHEORGHE CARMEN DANIELA, la data faptei director executiv în cadrul Poliției Locale Câmpina, cu privire la săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,
 
MICU COSTIN-OCTAVIAN, reprezentant legal al unei societăți comerciale, cu privire la săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,
 
În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt: în cursul anului 2014, inculpatul Tiseanu Laurențiu Horia, în calitate de primar al municipiului Câmpina, a pretins de la reprezentantul unei societăți comerciale un procentaj de 10% din valoarea unui contract de execuție lucrări în sumă totală de 317.817 lei,  din care a primit efectiv suma de 17.000 de lei. În schimbul acestor bani, inculpatul a facilitat firmei omului de afaceri câștigarea selecţiei de oferte (la cererea primarului Tiseanu Horia Laurențiu au fost întocmite alte 2 oferte la preţuri superioare, fapt ce a asigurat desemnarea ca şi câştigătoare a ofertei societăţii reprezentate de omul de afaceri) și a procedat la aprobarea încheierii contractului respectiv.          
 
În cursul anului 2014, inculpatul Tiseanu Horia Laurențiu, în calitate de primar al municipiului Câmpina, beneficiind de ajutorul suspecților Ecaterinescu Gheorghe, Micu Costin-Octavian și Gheorghe Carmen Daniela, a dispus achiziționarea unei mașini marca Opel Insignia, în scopul folosirii personale și exclusive, cu  încălcarea dispozițiilor legale. Autoturismul a fost cumpărat din fondurile alocate Poliției Locale Câmpina (unitate fără personalitate juridică aflată în subordinea primarului) deoarece, conform prevederilor legale, primăria mun. Câmpina nu avea dreptul de a achiziționa niciun fel de autoturism pentru folosința proprie.

Pentru a păstra o aparență de legalitate au fost întocmite două facturi pentru cumpărarea autoturismului, ambele emise de societatea reprezentată de suspectul Micu Costin-Octavian, în valoare totală de 131.600,66 lei (79.802,20+51.798,46 lei), echivalent al sumei de 29.654 euro.
 
Ulterior, documentele respective au fost înregistrate în contabilitatea instituției publice în conturi separate, cu consecința aparentei respectări a pragului valoric legal  de 18.000 de euro, în contextul în care s-a considerat că o achiziție în această limită ar fi fost legală (este de menționat că potrivit O.U.G. 34/2009, cu completările ulterioare,  instituțiilor publice li se interzisese la acea dată însuşi dreptul de a achiziționa autoturisme).

 
Prin aceste demersuri, inculpatul  Tiseanu Laurențiu Horia a prejudiciat bugetul local, fiind totodată  creat un folos necuvenit atât pentru acesta, prin utilizarea nelegală a autovehiculului, cât şi pentru societatea reprezentată de suspectul Micu Costin-Octavian, achiziţia făcându-se cu încălcarea dispozițiilor legale.
          
Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul Tiseanu Horia Laurențiu, trebuie să respecte următoarele obligaţii:
a)        să se prezinte la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Ploieşti sau la sediile instanțelor de judecată,  ori de câte ori este chemat,
b)       să informeze de îndată organele judiciare  cu privire la schimbarea locuinţei,
c)        să se prezinte la Inspectoratul de Poliție Județean Prahova  - Biroul Supravegheri Judiciare, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat,
d)       să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar,
e)        să nu exercite funcția de primar al municipiului Câmpina,
f)       să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme.
 
Inculpatului i s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care le revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.
 
Inculpatului și suspecților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 și 307 Cod de procedură penală.
 
Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale, respectiv punerea în mișcare a acțiunii penale reprezintă etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activități care nu pot, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Dosar DNA Constanta! Cazul presupusului şantaj de la SOCEP se va rejudeca! Tribunalul Constanța anunță primul termen

02 May 2024 441

Curtea de Apel Constanța repune pe rol un dosar al DNA Constanța! S-a calculat un presupus prejudiciu de aproape 10 milioane euro

01 May 2024 6388

Procurorul Sorin Constantinescu, fostul șef al DNA Constanța, eliberat din funcţie, prin pensionare!

29 Apr 2024 561

Dănăilă Sorin, fost director Îmbunătățiri Funciare Galați, trimis în judecată de DNA!

29 Apr 2024 573

Delegarea procurorului Mihai Stanciu în fruntea DNA Constanța, contestată! Înalta Curte anunță primul termen în dosar

27 Apr 2024 702

Stănculescu Cătălin Liviu, șeful Direcției Energie din Complexul Energetic Oltenia, reținut de DNA

26 Apr 2024 572

Surse - perchezitiții DNA la Complexul Energetic Oltenia

25 Apr 2024 384

Elena Marinela Negulici, fost director economic al CNE Cernavodă, proces contra Statului Român, după achitarea definitivă într-un dosar DNA Constanța!

24 Apr 2024 584

Dosarul SOCEP, instrumentat de DNA Constanța, se va rejudeca! (MINUTĂ)

24 Apr 2024 518

Trimitere în judecată DNA S-a lăudat cu influență asupra unor judecători din cadrul Curții de Apel București

24 Apr 2024 445

Ce averi au procurorii Vasile Iftinchi și Stoica Elena, propuși să lucreze la DNA Constanța, după plecarea lui Bodean Andrei și Conortos Constantin (DOCUMENTE)

23 Apr 2024 937

DNA o trimite în judecată pe Nadia Florentina Racz, fost inspector șef adjunct al Inspectoratului Teritorial de Muncă Bihor

23 Apr 2024 476

Procurorii Vasile Iftinchi și Stoica Elena, propuși să-i înlocuiască la DNA Constanța pe Bodean Andrei și Conortos Constantin

23 Apr 2024 764

Dosar DNA Constanța Vasile Iliuță, șeful Consiliului Județean Călărași, termen azi la Curtea de Apel București! (RECHIZITORIU)

23 Apr 2024 678

Curtea de Apel Constanța, în pronunțare într-un dosar DNA cu un presupus prejudiciu de aproape 10 milioane euro

21 Apr 2024 961