Stiri calde

Proiectele "Podul de peste Dunăre" și "Drumul expres Constanța-Tulcea-Brăila", discutate la Tulcea


 
Miercuri, președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu a fost gazda unei delegații conduse de ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, sosită la Tulcea pentru prezentarea investițiilor de importanță majoră pentru județul Tulcea și nu numai, în principal podul de peste Dunăre, dar și drumul expres Constanța-Tulcea-Brăila sau centura ocolitoare a orașului Babadag, potrivit unui comunicat remis de Consiliul Județean Tulcea.

Pe lângă reprezentantul Ministerului Transporturilor, Florin Scarlat, director general adjunct și Narcis Neaga, director general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, oaspeți au mai fost și reprezentanții Asocierii de firme IHI Infrastructure Systems Co. din Japonia și Astaldi din Italia, câștigătoarea licitației pentru construirea podului suspendat peste Dunăre Tulcea-Brăila: Dragoș Burlan, director tehnic Astaldi, Alessandro Minniti, director adjunct de proiect Astaldi, Pier Luca Canino, director Astaldi pe România, Shinji Murata, senior manager IHI Ifrastructure, Kudo Mitsuhiro, manager de proiect la firma japoneză.

La întâlnire au mai fost prezenți prefectul Lucian Furdui, vicepreședinții Consiliului Județean, Dumitru Mergeani și Petre Badea, administratorul public al județului, Vasile Strat și deputatul Lucian Simion.


„Podul de peste Dunăre este un proiect strategic de importanță majoră nu numai pentru județul Tulcea, ci pentru întreaga țară.
Mi-aș dori ca lucrurile să ne fie clare și să dispară semnele de întrebare care au fost puse de locuitorii județului Tulcea, cum că această investiție ar avea o doză de risc. Nu are nicio doză de risc, podul este pe un drum clar, această investiție se va realiza, fiind un obiectiv atât de importanță strategică, cât și cea economică, o investiție reper pentru România, respectiv al patrulea pod ca importanță al Europei“, a declarat președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu.


„Sunt proiecte despre care am vorbit de foarte mulți ani de zile, de peste două decenii se tot discută despre acest pod peste Dunăre. Iată că s-a făcut un pas extrem de important. Pot să vă asigur că veți avea aici, pe aceste obiective de investiții, o monitorizare cum n-ați mai avut de mulți ani de zile. Veți avea tot timpul banii la dispoziție, dar țin foarte mult să fiu implicat direct în tot ceea ce înseamnă aceste proiecte, că vorbim de descărcare arheologică, că vorbim de finanțări, că vorbim de relocări de utilități, exproprieri, mă pricep destul de bine, o să fiu un ghimpe zi de zi pentru toți: și pentru structurile locale sau centrale, și pentru proiectant sau executant.

Cei care vor avea ocazia sau onoarea de a tăia panglica la acest pod sigur îi vor invita la acel moment și pe cei de la care a pornit această idee de a finanța un astfel de obiectiv și, aici, domnul președinte Teodorescu are principalul merit și nimeni n-o să îi știrbească din acest merit de a promova la București un astfel de proiect“, a declarat ministrul Eugen Teodorovici.

Potrivit datelor prezentate de proiectanți, din cei 23 de kilometri ai acestui proiect, circa 17 km sunt pe limita județului Tulcea. Contractul a fost semnat în luna ianuarie a acestui an, ordinul de începere a lucrărilor de proiectare a fost dat pe 2 martie 2018, urmând ca pe 1 martie 2019, toată proiectarea să fie gata, celelalte avize și permise să fie luate și autorizația de construcție să fie emisă. Astfel, pe 2 martie 2019 ar urma începerea execuției efective a lucrărilor, programate pe trei ani, finalizarea lucrărilor urmând să aibă loc la începutul lunii martie 2022.

Chiar dacă a fost dat doar un ordin de începere pentru proiectare, din 2 martie au avut loc și diverse investigații geotehnice și geologice în teren, respectiv realizarea a peste 4.800 metri liniari de foraje în circa 69 de puțuri de forat. Dintre acestea, circa 70% au fost realizate pe zona județului Tulcea, deoarece 65% din proiect este în județul Tulcea. „Conform planificării, pe perioada de proiectare vom prezenta pe data de 22 august la beneficiar propunerea noastră pentru partea de proiect, respectiv pentru obținerea auditului de siguranță a traficului, iar pe 22 septembrie vom prezenta proiectul tehnic, urmând cele 60 de zile pentru verificare, pentru a intrat în Comitetul Tehnico Economic în vederea aprobării. Săptămâna trecută, am finalizat niște studii mai speciale pentru fundațiile la acest pod suspendat“, a precizat Dragoș Burlan, director tehnic Astaldi.

 Podul suspendat, care reprezintă circa 70% din valoarea întregii lucrări, este considerat, la nivel de proiect, ca al patrulea din Europa ca deschidere centrală (1.120 m), la care se adaugă două deschideri laterale de 469 m și, respectiv, de 364 de metri. Podul suspendat va avea și două viaducte de acces de o parte și de alta, de circa 90 de metri fiecare, și va face legătura între orașul Brăila și, în final, orașul Tulcea, ținând cont că va deschide o legătură directă, nu prin intermediul bacului, pentru legarea Tulcei de restul țării, fără a mai fi nevoie de ocolul pe la Giurgeni-Vadul Oii sau Fetești.

În afară de podul suspendat, proiectul cuprinde și 17 km de drum nou, la nivel de patru benzi pe circa 4 km, urmând ca de la sensul giratoriu spre Smârdan, respectiv Jijila, să rămână la o singură bandă pe sens. De asemenea, în afară de podul suspendat, proiectul mai cuprinde circa 32 de structuri (poduri), din care 13 sunt cu deschideri mai mari de 14 m.

„Chiar dacă ordinul de începere a execuției este la 2 martie 2019, noi am făcut pregătirile pentru ca, în prima parte a trimestrului IV, să începem efectiv primele lucrări în teren, cu tot suportul Consiliului Județean, pentru platformele și drumurile de acces la cele două lucrări majore de la podul suspendat, respectiv blocul de ancoraj și pilon. Este singurul pod suspendat peste Dunăre, cea mai mare investiție nu numai în România dar și ca investiție europeană într-un proiect de o asemenea complexitate“, au mai precizat reprezentanții Asocierii IHI Infrastructure – Astaldi.


 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Tulcea. Festivalul Rowmania Fest va lansa la apă Flotila România Centenar

27 Aug 2018 539

Tulcea. Proiectul Hericoast, la finalul primei faze de implementare. În cadrul proiectului se are în vedere restaurarea și reabilitarea Farului Vechi Sulina

23 Aug 2018 311

Tulcea. Ziua Marinei Române, sărbătorită cu oaspeți din Soroca și Izmail (galerie foto)

15 Aug 2018 841

Județul Tulcea, înfrățit cu Raionul Soroca din Republica Moldova (galerie foto)

14 Aug 2018 437

Tulcea Masă rotundă a autorităţilor publice locale cu reprezentanţii delegaţiilor participante la Peştişorul de Aur (galerie foto)

11 Aug 2018 2323

Tradițiile multiculturale din județul Tulcea, promovate la Bruxelles. Tulcea a fost promovată și sub aspect gastronomic

05 Jul 2018 1368

Ce a transmis Consiliul Județean Tulcea despre incendiul ce a distrus locuința unor pensionari din Casimcea

13 Jun 2018 678

În atenţia specialiştilor în istorie! Concurs de studii de istorie dedicat zilei de 14 noiembrie, cu premii de mii de euro

11 May 2018 786

Tulcea. Ceremonial militar și religios, la Monumentul Independenței

09 May 2018 867

Delegație a Consiliului Raional Soroca în vizită oficială la Tulcea. Oaspeții, primiți de președintele Consiliului Județean Tulcea (galerie foto)

18 Apr 2018 696

Spre știință pentru civili și militari. Un imobil, din Tulcea, trece de la Ministerul Apărării la Consiliul Județean. Ce trebuie să fie acolo (document)

09 Apr 2018 2402

Ziua Infanteriei Marine, sărbătorită la Tulcea printr-un exercițiu demonstrativ (galerie foto)

31 Mar 2018 1105

Crucea Roșie Tulcea, ședință de bilanț al activității din anul 2017

27 Mar 2018 584

Consiliul Județean Tulcea participă în premieră la Fishing & Hunting Expo 2018. Care este scopul urmărit de autoritățile din Tulcea (galerie foto)

23 Mar 2018 568

Copiii supradotați din județul Tulcea vor beneficia de un program educațional diferențiat

14 Mar 2018 713

Înfiinţează un organism propriu de promovare După CCINA, Consiliul Judeţean Tulcea s-a retras din Asociaţia Litoral - Delta Dunării

08 Jan 2018 1407

Sportivii și antrenorii, premiați la Gala fotbalului tulcean - ediția 2017

22 Dec 2017 924

În prag de sărbătoriConsiliul Județean Tulcea a dăruit cadouri pentru copiii din grădinițele din Turcoaia și Dorobanțu

21 Dec 2017 692

Dezbatere pe tema dezvoltării durabile a Deltei Dunării, la Tulcea

15 Dec 2017 818

Primarii din Delta Dunării chemați la discuții la CJ Tulcea. Au fost analizate principalele probleme ale comunităților locale

22 Nov 2017 1205

Ziua Dobrogei sărbătorită la Tulcea. Ce evenimente au fost organizate de autorități cu această ocazie

14 Nov 2017 1225

Iubitori ai mișcării din Constanța și Tulcea s-au întrecut, la Mamaia, la Crosul Dobrogei. Au fost prezente și valori ale sportului (galerie foto)

11 Nov 2017 1798

Drumul Stejaru – Cerna, din judeţul Tulcea va fi modernizat. Valoarea proiectului se ridică la 100 de milioane de lei (galerie foto)

05 Oct 2017 1211

Dezbatere la Consiliul Judeţean Tulcea pe tema problemelor din Delta Dunării

03 Oct 2017 1172

Pentru o datorie de 170.000 de lei O firmă din Tulcea a cerut insolvenţa Mara Construct SRL, inculpată în dosarul Cetăţii Capidava

10 Nov 2016 2531

Consiliul Județean Tulcea, un nou contract cu Deltalact SA în programul „Laptele și cornul“ (document)

23 Sep 2016 1708

cetateanul.net Consiliul Judeţean Tulcea are de recuperat 144.000 de lei de la o firmă a lui Ovidiu Tender

10 Dec 2015 992

Pregătiri pentru Raliul Deltei 2015 Consiliul Județean Tulcea a alocat 100.000 de lei pentru Clubul Nautic Motorsport

04 Jan 2015 2475

Consiliul Județean Tulcea, implicat în buna organizare a Târgului „Vacanţa” Constanţa 2014

24 Nov 2014 1085

Contract estimat la aproape 9 milioane de lei„Servicii de acordare credit – finanțare rambursabilă internă” pentru CJ Tulcea (document)

19 Oct 2014 1297

Consiliul Judeţean Tulcea concesionează un teren piscicol de 158 de hectare

16 Oct 2014 1051

O nouă ediţie a Sărbătorii Recoltei şi Vinului Dobrogean începe mâine

25 Sep 2014 1645

CJ Tulcea dă peste 630.000 de lei pentru managementul integrat al deşeurilor (document)

18 Sep 2014 1890

Litoral TV Managementul integrat al deșeurilor, un program vital pentru Tulcea

03 Sep 2014 892

S-a întâmplat la Tulcea! Contract atribuit prin negociere fără anunţ de participare şi apoi subcontractat (proces-verbal+20 acte)

17 Mar 2014 2923

Trei ofertanti au ravnit la un contract de aproape 2,5 milioane lei la Consiliul Judetean Tulcea (12 documente + proces verbal)

05 Mar 2014 3415

De la Est la Vest sau atribuirea contractelor pe puncte cardinale Contract pentru întreţinerea unor drumuri judeţene din Tulcea (18 documente + proces-verbal)

27 Feb 2014 2480

Contract pentru 85 de zile de şcolarizare Aproape jumătate de milion de lei pentru merele elevilor din judeţul Tulcea (document)

25 Feb 2014 1885

Dane de acostare în Delta Dunării

22 Feb 2014 1260

Interes sau concurenţă? Cinci ofertanţi pentru un contract de nici 3.000 lei (15 documente)

22 Feb 2014 2801

Contract de peste 500.000 de lei pentru o firmă din Sarichioi (20 documente + proces-verbal)

20 Feb 2014 5695

Cominicat PMP - Campanie strângere semnături moţiuni simple

12 Feb 2014 1232

Preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea, Horia Teodorescu - „Este nevoie de o promovare mai bună pentru Delta Dunării”

12 Feb 2014 1226

Ex-„Corleone” deszăpezeşte drumurile din judeţul Tulcea Firma fondată de un deputat PSD, beneficiara unui contract de peste 16 milioane lei (document)

07 Feb 2014 4386

CJ Tulcea a atribuit un contract de lucrări la digul Dunavăţu, în valoare de peste 90.000 lei (proces-verbal + 8 documente)

04 Feb 2014 3605

Pentru ce a dat Consiliul Judeţean Tulcea peste 400.000 lei firmei unuia dintre milionarii tulceni (proces verbal + 15 documente)

23 Jan 2014 5173

De la cine a cumpărat o ambarcaţiune rapidă Consiliul Judeţean Tulcea (proces verbal + 7 documente)

21 Jan 2014 3295

A amenajat spaţii medicale şi locuinţele de serviciu SC Rapavil Const SRL a câştigat aproape 800.000 de lei de la CJ Tulcea (proces-verbal + 12 documente)

20 Jan 2014 2860

SC Deltalact SA, câştigător de frunte Cine-i furnizează Consiliului Judeţean Tulcea merele şi lactatele pentru şcolarii şi preşcolarii din judeţ şi pe câţi bani (proces verbal + 18 documente)

18 Jan 2014 5110

Litoral TV O delegație de medici chinezi a vizitat unităţile sanitare din Tulcea

26 Dec 2013 1142