Stiri calde

Proiectul de modificare a Legii 304/2004 privind organizarea judiciară, adoptat de plenul Camerei Deputaților

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat miercuri, pe articole, proiectul de modificare a Legii 304/2004 privind organizarea judiciară, informează Agerpres.ro., 
 
Comisia parlamentară specială pentru legile Justiţiei a adoptat o serie de modificări la acest proiect de lege, cea mai importantă dintre acestea fiind înfiinţarea Secţiei de investigare a unor infracţiuni din Justiţie în cadrul Parchetului General. Secţia de investigare va fi condusă de un procuror şef de secţie şi va funcţiona cu un maxim de 20 de posturi, dintre care 8 procurori.
 

"În cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie se înfiinţează şi funcţionează Secţia de investigare a unor infracţiuni din Justiţie, care are competenţa exclusivă de a efectua urmărirea penală pentru infracţiunile de corupţie şi cele asimilate acestora, prevăzute de Codul penal şi de Legea 78/2000, infracţiunile de serviciu sau în legătură cu acestea, precum şi infracţiunile contra înfăptuirii justiţiei săvârşite de judecători şi procurori, inclusiv cei care au calitatea de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, precum şi de procurorii şi judecătorii militari", au decis parlamentarii.

 
Un alt amendament admis precizează că procurorii care vor să lucreze la Direcţia Naţională Anticorupţie trebuie să susţină un concurs în faţa Secţiei de Procurori a CSM, iar pentru a fi numiţi în cadrul DNA "procurorii trebuie să nu fi fost sancţionaţi disciplinar, să aibă o bună pregătire profesională, o conduită morală ireproşabilă, cel puţin 8 ani vechime în funcţia de procuror sau judecător şi să fi fost declaraţi admişi în urma unui concurs susţinut în faţa Secţiei de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii".
 
Un alt amendament adoptat spune că procurorii numiţi în cadrul DNA pot fi revocaţi prin ordin al procurorului şef al instituţiei cu avizul conform al Secţiei de Procurori a CSM în cazul exercitării necorespunzătoare a atribuţiilor specifice funcţiei sau în cazul aplicării unor sancţiuni disciplinare.
 

"Hotărârile judecătoreşti trebuie redactate în termen de cel mult 30 de zile de la data pronunţării, iar în cazuri temeinic motivate termenul poate fi prelungit", mai spune proiectul de modificare a legii privind organizarea judiciară.

 
Ministerul Justiţiei va face, la doi ani, împreună cu corpul magistraţilor, un audit asupra sistemului de repartizare aleatorie a cauzelor completelor de judecată, a decis, miercuri, Camera Deputaţilor.
 
Deputaţii au adoptat în plen un singur amendament, al deputatului USR Lucian Stanciu-Viziteu, respins iniţial în Comisia specială parlamentară.
 

"Sistemul de repartizare aleatorie a cauzelor pe complete de judecată se auditează extern, la fiecare doi ani, sub coordonarea Ministerului Justiţiei şi cu implicarea societăţii civile şi a organizaţiilor profesionale ale magistraţilor. Concluziile auditului sunt publice", prevede amendamentul adoptat.

 
Votul final asupra proiectului de lege urmează să se dea tot miercuri.

Sursa: Agerpres.ro., 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Legea privind registrul comerțului, schimbată radical! Toate firmele trebuie să se alinieze reglementărilor

23 Apr 2019 525

Ministrul Muncii, despre legea pensiilor - „Până la 30 septembrie 2019 vom implementa legea”

02 Mar 2019 820

Precizările lui Tudorel Toader, cu privire la recursul compensatoriu

16 Jan 2019 570

Protest la Ministerul Justiţiei. Membri ai mişcării #Rezist au aruncat vopsea roșie pe treptele instituției

14 Jan 2019 476

Avocatul Poporului a decis să solicite informații suplimentare Guvernului României privind ordonanţa pe legile Justiţiei

18 Oct 2018 379

Tudorel Toader " Mesajul meu este de încredere şi stabilitate"

17 Oct 2018 358

Războiul pe justiţie continuă Stelian Ion (USR) - „Tudorel Toader a promovat o ordonanţă de urgenţă prin care încalcă recomandarea Comisiei de la Veneţia!“

12 Oct 2018 841

Dosarul în care se verifica modul în care ministrul Tudorel Toader a devenit notar, clasat de Parchetul General

01 Oct 2018 318

Posturile de director de penitenciar, scoase la concurs. Cine a făcut anunțul

20 Aug 2018 809

Document oficial. Ministerul Muncii și Justiției Sociale a lansat în dezbatere publică proiectul noii legi a pensiilor (document)

09 Aug 2018 1556

Cei patru candidați la șefia DNA respinși

27 Jul 2018 480

Klaus Iohannis a promulgat legea privind organizarea judiciară. Declarații despre Legile Justiţiei (video)

19 Jul 2018 594

PNL şi USR au contestat din nou la CCR legile Justiției. Reacția dură a lui Liviu Dragnea

29 Mar 2018 1007

Comisia specială a hotărât! CSM va putea numi şi revoca şefii Înaltei Curţi. Iohannis, eliminat din procedură

19 Mar 2018 521

Klaus Iohannis, la bilanţul Parchetului General. Declaraţiile preşedintelui - "Românii nu îşi doresc ca infractorii să facă legea"

07 Mar 2018 675