Stiri calde

UPDATE. Protest în fața sediului ABADL din Constanța. Ce nemulțumiri au protestatarii (galerie foto)

Grupul de Dialog și Bună Conviețuire Constanța a organizat astăzi un protest în fața sediului Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral. 

PROTESTUL s-a desfășurat între orele 11.00 - 12.00 și a fost autorizat de comisia de specialitate a Primăriei Constanța. Acesta are un caracter pașnic și va cuprinde solicitările cetățenilor ridicate în dezbaterile publice ce le-am organizat.

La acțiunea de protest au participat aproximativ 15 persoane care au instalat prosoape de plajă pe trotuarul din fața sediului ABADL, galetușe cu nisip și jucării. 

„În urma dezbaterilor din 7 Iulie 2019, s-au stabilit următoarele puncte pentru care solicitam răspunsuri autorităților:

- nerespectarea gradului de ocupare al plajelor, 70%(ocupat) - 30%(liber)

- nerespectarea suprafeței de 5 metri pătrați aferenți fiecărui șezlong.

- neaplicarea legilor în vigoare de către autorități.

- cerere adresata europarlamentarilor romani, proaspăt votați și aleși de noi, de a ne pune la dispoziție contractul de modernizare al plajelor cu fonduri europene.

- nerespectarea termenului european de 5 ani în privința utilizării comerciale a plajelor nou create.

- panouri cu schița plajei instalate obligatoriu pe fiecare plaja” - se arată într-un mesaj transmis de Grupul de Dialog și Bună Conviețuire Constanța. 

Protestatarii au intrat în sediul ABADL pentru a discuta cu directorul instituției. 

UPDATE. Oficial de la ABADAL

Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-litoral a luat act de protestul organizat de Grupul de Dialog si Bună Conviețuire Constanţa si Grupul Civic "Baricada Verde" si a invitat reprezentantii celor două organizaţii la o discuţie privind motivele protestului.
 
În urma dialogului între reprezentanții A.B.A.D.L. si a celor două organizanizații au fost aduse la cunostinţă nemultumirile protestatarilor, printr-un un document scris care a fost inregistrat la A.B.A.D.L.
 
Principalele probleme abordate se referă la modul de exploatare turistică a plajelor, precum si a verificărilor/controalelor efectuate de către inspectorii A.B.A.D.L.
Problemele reclamate de către participanţii la protest sunt:
suprafata de plajă destinată sezlongurilor si suprafaţa de plajă pentru plaja pe nisip; respectarea zonei de interventie de 5 m de la linia apei;
modul si atributiile de desfăsurarea a activităţii de inspecţie.
 
Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral a informat liderii celor două organizaţii prezente la discuţii despre atribuţiile care revin fiecărei instituţii, atribuţii ce derivă din actele normative in vigoare.
 
Reamintim că Administraţia Naţională APELE ROMÂNE prin Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-litoral (A.B.A.D1) are calitatea de administrator al domeniului public al statului reprezentat de plajă şi a inchiriat plaja in condiţiile H.G. nr. 241/2006 si Ordinul ministrului mediului si schimbărilor climatice nr. 454/2013 actualizat.
 
Activitatea de verificare a modului de exploatare a plajelor intră in competenţa mai multor instituţii, competențe ce derivă din actele normative ce reglementează activitaţile ce se pot desfasura pe plajă, si anume:
- Ministerul Administraţiei si Internelor:
- Ministerul Turismului;
- Ministerul Apelor si Pădurilor prin A.N. Apele Române
- Garda Naţională de Mediu;
- Autorităţi ale administraţilor publice locale;
 
Pentru neconformitătile constatate la verificările pe teren, fiecare institutie aplică sanctiuni contravenţionale conform competentelor ce le revin conform reglementărilor legale.
 
Conform adresei transmise în luna august 2011, de Comisia Europeana-Directoratul General pentru Politici Regionale si Urbane, plajele nou create pot fi inchiriate având in vedere că Proiectul de Reabililare a litoralului romănesc s-a incheiat, respectiv Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral a depus raportul final de inchidere a proiectului.
 
Având in vedere cele prezentate, aceste plaje au un regim normal de exploatare, fără a exista restrictii, dar cu respectarea normelor legale in vigoare la această dată privind exploatarea turistica a plajelor.


 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

„A căzut Guvernul! Sărbătorim victoria în Piața Victoriei!” Manifestare astăzi, în Piața Victoriei, după demiterea Guvernului

10 Oct 2019 548

„Mâncători de suflete“, „needucaţi“ Educatoarea unei grădiniţe, sancţionată disciplinar de ISJ Constanţa. Povestea mai puţin ştiută a cazului

09 Oct 2019 2603

Un nou protest al bicicliştilor. Doar 1,3 km de pistă în Constanţa, oraşul maşinilor!

12 Sep 2019 292

Editorial 10 august a fost o tragedie în 2018. Cum au ieşit la protest unii, în 2019, doar pentru a posta imagini pe Facebook

12 Aug 2019 870

UPDATE La un an de la protestul din 10 august 2018, manifestație de amploare în Piața Victoriei (galerie foto)

10 Aug 2019 1161

Se anunță protest de amploare în Piața Victoriei, la un an de la evenimentele din 10 august

09 Aug 2019 676

În semn de protest față de „ororile” din sănătate Diana Cârjaliu a renunțat la conducerea secției de Psihiatrie din Constanța

02 Aug 2019 1164

Pentru Alexandra. Împotriva unui stat nepăsător - protest în fața Prefecturii Constanţa

27 Jul 2019 1259

Protest în fața Ministerului Transporturilor. Ce se scandează

11 Jul 2019 562

Protest în Piaţa Victoriei din Capitală împotriva adoptării de către Guvern a OUG privind Codul Administrativ

07 Jul 2019 665

Manifestare la Penitenciarul Rahova pentru susţinerea şi eliberarea lui Liviu Dragnea

04 Jul 2019 855

Artiştii bucureşteni protestează în această seară în Piaţa Victoriei

30 Jun 2019 593

Constănţeanul supărat Protest inedit al locuitorilor din zona Spitalului Judeţean. Un imobil va fi ridicat pe un teren retrocedat

15 Jun 2019 3837

Câte trasee vor fi făcute în următoarea perioadă de către Primărie? Bicicliştii din Constanţa pregătesc un nou protest pe două roţi

10 Jun 2019 1719

Câteva sute de persoane sărbătoresc rezultatele alegerilor europarlamentare și condamnarea lui Liviu Dragnea, în Piața Victoriei

27 May 2019 548