Stiri calde

Protestul de vineri din Piaţa Victoriei, în aer. Ce spune Primăria Capitalei


Primăria Capitalei precizează că manifestaţia anunţată pentru vineri, în Piaţa Victoriei, nu are organizatori, pentru că niciunul dintre cei care au anunţat autorităţile că organizează protestul nu a vrut să semneze protocolul cu municipalitatea. Primăria susţine că posibilitatea de a formula doar notificări către autorităţile publice despre organizarea unor eveniment nu este prevăzută de lege.
 
PMB precizează, miercuri seara, că în şedinţa Comisiei de avizare a cererilor de organizare şi desfăşurare a adunărilor publice, care a avut loc astăzi, au fost discutate două cereri de organizare a unui miting, în Piaţa Victoriei, în 10 august, potrivit România TV.

Prima notificare a fost formulată de Alexandru-Dan Băban-Neacşu, reprezentat de Cristian Mihail Dide şi Tudor Cârstoiu, şi înştiinţează primăria cu privire la organizarea, vineri, de la ora 19.00, în Piaţa Victoriei, a unei adunări publice. Prin aceeasi notificare se solicită Primăriei Municipiului Bucureşti să asigure „toate condiţiile necesare pentru desfăşurarea paşnică a adunării precum şi siguranţa şi securitatea participanţilor”, se arată în comunicatul Primăriei, care precizează că Mihail Dide şi Tudor Cârstoiu au refuzat încheierea vreunui protocol şi semnarea acestuia.

Cealaltă notificare aparţine Şcolii Romano-Bizantine Ortodoxe, care aduce la cunoştinţa Primăriei organizarea unui miting, cu 1,8 milioane de participanţi, care urma să înceapă în faţa primăriilor de sector. Ulterior, coloana de manifestanţi urma să se deplaseze către Piaţa Victoriei şi Piaţa Constituţiei. Potrivit Primăriei, reprezentanţii Şcolii Romano-Bizantine Ortodoxe au renunţat astăzi la această cerere.

”În ceea ce priveşte decizia anumitor organizatori de adunări publice de a formula notificări către autorităţile publice în vederea organizării acestor evenimente, subliniem faptul că această posibilitate NU este prevăzută în Legea 60/1991, privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice, nu are nicio acoperire juridică, aceasta fiind nulă din punct de vedere legal. Primăria Municipiului Bucureşti reaminteşte faptul că, potrivit Legii 60/1991, organizatorul unei adunări publice are obligaţia să ia legătura, cu câteva zile înaintea evenimentului, cu Poliţia Capitalei, Brigada Rutieră, Poliţia Locală a Municipiului, Jandarmeria, IGSU, Serviciul de Ambulanţă, pentru a stabili concret, împreună cu autorităţile, detaliile tehnice legate de organizarea mitingului, în deplină siguranţă pentru participanţi, cât şi pentru bucureştenii care se vor afla în acel perimetru sau în zonele adiacente. Mai mult decât atât, în conformitate cu legislaţia în vigoare, şi potrivit protocoalelor încheiate cu autorităţile publice, orice organizator de evenimente, fie că vorbim despre manifestări culturale, sociale, marşuri sau mitinguri, îşi asumă atât numărul de participanţi, cât şi măsurile logistice, astfel încât evenimentul respectiv să se desfăşoare în deplină siguranţă pentru toţi participanţii”, subliniază Primăria.

Partidul Platforma Acţiunea Civică a Tinerilor (PACT) a precizat, miercuri, la finalul întâlnirii cu autorităţile locale din cadrul Comisiei de ordine publică din cadrul Primăriei Capitalei, că a notificat municipalitatea despre protestul diasporei din 10 august, însă nu îşi asumă organizarea lui, ci doar „mobilizarea oamenilor”. Viceprimarul Aurelian Bădulescu a spus că reprezentanţii PACT au fost chemaţi la discuţii fiind următorii după Federaţia Românilor de Pretutindeni care au transmis municipalităţii informare despre organizarea protestului, însă au refuzat semnarea protocolului.

Primăria Capitalei a transmis marţi că Federaţia Românilor de Pretutindeni ignoră faptul că protestul din 10 august al românilor din diaspora a fost autorizat, şi că organizatorii vor să inducă ideea că au primit doar o negaţie la solicitarea de a organiza acest eveniment, în condiţiile în care el a fost autorizat după întâlnirea pe care primarul Gabriela Firea a avut-o cu autorităţile competente.

În timp ce reprezentanţii celor două organizaţii afirmă că legea nu obligă la semnarea unui protocol pentru desfăşurarea unei manifestaţii, preşedintele Federaţiei Românilor de Pretutindeni, Emanuel Cioacă, a spus că nu îşi mai asumă organizarea mitingului pentru că nu a primit niciun act oficial de la Primăria Capitalei.

Marţi seară, PMB a transmis jurnaliştilor, la câteva ore după comunicatul de presă privind mitingul românilor din diaspora din 10 august, protocolul semnat cu autorităţile cu competenţe în domeniu. Documentul a fost trimis şi organizatorului protestului, Federaţia Românilor de Pretutindeni. Protocolul nu este datat şi conţine detalii despre organizarea evenimentului.

Sursă: România TV
Sursă foto: Rezistenţii din Piaţa Victoriei

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Anchetă a Poliției Capitalei după acțiunea de protest a taximetriștilor. Un bulevard a fost blocat

22 Jan 2019 211

Protest în Capitală! Sute de persoane, prezente în Piața Victoriei

21 Jan 2019 258

Protest în centrul Atenei. Zeci de mii de persoane manifestează împotriva acordului privind noul nume al Macedoniei

20 Jan 2019 404

Mii de polonezi au protestat luni împotriva urii şi a violenţei. Acțiunea de protest are loc după decesul primarului din Gdansk

14 Jan 2019 257

Protest la Ministerul Justiţiei. Membri ai mişcării #Rezist au aruncat vopsea roșie pe treptele instituției

14 Jan 2019 315

Protestul „vestelor galbene” la Paris. 74 de persoane, în arest preventiv

12 Jan 2019 370

Atenționare de călătorie în Franța. Sunt anunțate acțiuni de protest. Ce recomandă MAE

11 Jan 2019 250

Protest al transportatorilor, programat astăzi la Bucureşti

11 Jan 2019 293

Protest la Constanța în fața Prefecturii la 29 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989. Cine sunt eroii martiri ai Constanței

18 Dec 2018 443

Noi proteste violente la Budapesta. Mii de oameni în stradă

13 Dec 2018 702

Imagini incredibile surprinse în timpul protestului de sîmbătă de la Paris. Mii de persoane au participat la acțiunea de protest (galerie foto+video)

10 Dec 2018 352

Grevă a lucrătorilor din sectorul feroviar din Germania. Vor fi afectate trenurile de pasageri și cele de marfă

09 Dec 2018 410

Sute de persoane reținute în a patra zi de proteste de pe teritoriul Franței. Cele mai multe persoane reținute, la Paris

08 Dec 2018 464

Alertă la Paris, în apropiere de Champs-Elysée. Forțele de ordine au folosit gaze lacrimogene împotriva manifestanţilor din mişcarea 'vestelor galbene'

08 Dec 2018 475

Atenționare de călătorie în Franța. Sunt anunțate acțiuni de protest

07 Dec 2018 543