Stiri calde

Protestul de vineri din Piaţa Victoriei, în aer. Ce spune Primăria Capitalei


Primăria Capitalei precizează că manifestaţia anunţată pentru vineri, în Piaţa Victoriei, nu are organizatori, pentru că niciunul dintre cei care au anunţat autorităţile că organizează protestul nu a vrut să semneze protocolul cu municipalitatea. Primăria susţine că posibilitatea de a formula doar notificări către autorităţile publice despre organizarea unor eveniment nu este prevăzută de lege.
 
PMB precizează, miercuri seara, că în şedinţa Comisiei de avizare a cererilor de organizare şi desfăşurare a adunărilor publice, care a avut loc astăzi, au fost discutate două cereri de organizare a unui miting, în Piaţa Victoriei, în 10 august, potrivit România TV.

Prima notificare a fost formulată de Alexandru-Dan Băban-Neacşu, reprezentat de Cristian Mihail Dide şi Tudor Cârstoiu, şi înştiinţează primăria cu privire la organizarea, vineri, de la ora 19.00, în Piaţa Victoriei, a unei adunări publice. Prin aceeasi notificare se solicită Primăriei Municipiului Bucureşti să asigure „toate condiţiile necesare pentru desfăşurarea paşnică a adunării precum şi siguranţa şi securitatea participanţilor”, se arată în comunicatul Primăriei, care precizează că Mihail Dide şi Tudor Cârstoiu au refuzat încheierea vreunui protocol şi semnarea acestuia.

Cealaltă notificare aparţine Şcolii Romano-Bizantine Ortodoxe, care aduce la cunoştinţa Primăriei organizarea unui miting, cu 1,8 milioane de participanţi, care urma să înceapă în faţa primăriilor de sector. Ulterior, coloana de manifestanţi urma să se deplaseze către Piaţa Victoriei şi Piaţa Constituţiei. Potrivit Primăriei, reprezentanţii Şcolii Romano-Bizantine Ortodoxe au renunţat astăzi la această cerere.

”În ceea ce priveşte decizia anumitor organizatori de adunări publice de a formula notificări către autorităţile publice în vederea organizării acestor evenimente, subliniem faptul că această posibilitate NU este prevăzută în Legea 60/1991, privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice, nu are nicio acoperire juridică, aceasta fiind nulă din punct de vedere legal. Primăria Municipiului Bucureşti reaminteşte faptul că, potrivit Legii 60/1991, organizatorul unei adunări publice are obligaţia să ia legătura, cu câteva zile înaintea evenimentului, cu Poliţia Capitalei, Brigada Rutieră, Poliţia Locală a Municipiului, Jandarmeria, IGSU, Serviciul de Ambulanţă, pentru a stabili concret, împreună cu autorităţile, detaliile tehnice legate de organizarea mitingului, în deplină siguranţă pentru participanţi, cât şi pentru bucureştenii care se vor afla în acel perimetru sau în zonele adiacente. Mai mult decât atât, în conformitate cu legislaţia în vigoare, şi potrivit protocoalelor încheiate cu autorităţile publice, orice organizator de evenimente, fie că vorbim despre manifestări culturale, sociale, marşuri sau mitinguri, îşi asumă atât numărul de participanţi, cât şi măsurile logistice, astfel încât evenimentul respectiv să se desfăşoare în deplină siguranţă pentru toţi participanţii”, subliniază Primăria.

Partidul Platforma Acţiunea Civică a Tinerilor (PACT) a precizat, miercuri, la finalul întâlnirii cu autorităţile locale din cadrul Comisiei de ordine publică din cadrul Primăriei Capitalei, că a notificat municipalitatea despre protestul diasporei din 10 august, însă nu îşi asumă organizarea lui, ci doar „mobilizarea oamenilor”. Viceprimarul Aurelian Bădulescu a spus că reprezentanţii PACT au fost chemaţi la discuţii fiind următorii după Federaţia Românilor de Pretutindeni care au transmis municipalităţii informare despre organizarea protestului, însă au refuzat semnarea protocolului.

Primăria Capitalei a transmis marţi că Federaţia Românilor de Pretutindeni ignoră faptul că protestul din 10 august al românilor din diaspora a fost autorizat, şi că organizatorii vor să inducă ideea că au primit doar o negaţie la solicitarea de a organiza acest eveniment, în condiţiile în care el a fost autorizat după întâlnirea pe care primarul Gabriela Firea a avut-o cu autorităţile competente.

În timp ce reprezentanţii celor două organizaţii afirmă că legea nu obligă la semnarea unui protocol pentru desfăşurarea unei manifestaţii, preşedintele Federaţiei Românilor de Pretutindeni, Emanuel Cioacă, a spus că nu îşi mai asumă organizarea mitingului pentru că nu a primit niciun act oficial de la Primăria Capitalei.

Marţi seară, PMB a transmis jurnaliştilor, la câteva ore după comunicatul de presă privind mitingul românilor din diaspora din 10 august, protocolul semnat cu autorităţile cu competenţe în domeniu. Documentul a fost trimis şi organizatorului protestului, Federaţia Românilor de Pretutindeni. Protocolul nu este datat şi conţine detalii despre organizarea evenimentului.

Sursă: România TV
Sursă foto: Rezistenţii din Piaţa Victoriei

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Se anunță protest în Piața Victoriei! Manifestanții, solidari cu românii din diaspora

26 May 2019 235

Controversatul proiect imobiliar al celor de la Cambela Prod, de pe bulevardul Lăpuşneanu, suspendat de instanţele constănţene

21 May 2019 2440

Zeci de persoane participă la manifestația „Toți pentru Europa” de la Constanța. Manifestanții au pornit în marș (galerie foto+video)

19 May 2019 772

"România iubeşte Europa". Mii de persoane participă la acțiunea din Piața Victoriei (video)

19 May 2019 388

Un protest inedit al artiștilor a avut loc în fața sediului Ministerului Finanțelor și în fața Guvernului

16 May 2019 305

Mii de persoane au protestat la Iași după ce mitingul organizat de PSD a luat sfârșit

09 May 2019 339

Protest la Sibiu, în apropiere de Summitul UE. Manifestanţii cer unirea României cu Republica Moldova

09 May 2019 526

Protest la Parchetul General, după ce ÎCCJ a decis să retrimită Dosarul Mineriadei la procurori

08 May 2019 336

Oficial de la Parchetul General. Noi acuzaţii pentru conducerea Jandarmeriei Române, în dosarul violenţelor din 10 august 2018

03 May 2019 382

Cambela Prod construieşte nestingherită pe bulevardul Lăpuşneanu „Verde Urban“ acuză Disciplina în Construcţii şi ISC că asistă în mod pasiv la abuzuri

24 Apr 2019 913

Protestatari care participă la acțiunea din Piața Victoriei, sancționați de jandarmi

17 Apr 2019 560

Protest al transportatorilor în Piața Victoriei din București. Ce revendicări au manifestanții (galerie foto)

17 Apr 2019 461

Taximetrişti din Constanţa în marş către Bucureşti. Protest împotriva ordonanţei pentru transportul alternativ gen Uber si Bolt (galerie foto)

17 Apr 2019 1663

Protest al magistraţilor la Constanţa, în semn de solidaritate cu cei de la Bruxelles

04 Apr 2019 552

„Pericol iminent de OUG coduri penale! Ieșim în stradă!". Protest în Piața Victoriei din București împtriva Guvernului (video)

03 Apr 2019 677