Stiri calde

Robert Turcescu „La mulți ani, Europa!” De unde vine numele bătrânului continent?

 
 
Europa. Supranumit și „Bătrânul continent”, Europa este al treilea continent după Asia și Africa ca număr de locuitori. Totuși, de unde vine denumirea de Europa și ce înseamnă acest substantiv propriu?
Denumirea de Europa a fost folosită pentru prima dată în Legendele Olimpului. Se pare că Zeus, conducătorul zeilor, s-a îndrăgostit de inocenta nimfă pe nume Europa (sora lui Cadmus şi fiica regelui Agenor al Feniciei făcută cu Telephasa) ce culegea flori împreună cu însoţitoarele sale pe litoralul pontic.
De ziua Europei, deputatul PMP de Constanţa, Robert Turcescu încearcă şi alte explicaţii despre posibila etimologie a numelui acesteia:
„Europa, posibilă etimologie (autor necunoscut). Nu avem până în prezent o explicaţie sigură, de natura etimologică, a cuvântului. Unii autori i-au atribuit origine orientală, într-una din limbile semitice vorbite în vechime în vestul Asiei: feniciană sau akkadiană.
Astfel, în limba akkadiană „erib” sau „erebu” înseamnă „seară” sau „apus”. Se presupune că de aici ar putea deriva „Europa”, ţinutul din apus”. Explicaţia era, în mod firesc, completată de faptul că în aceeaşi limbă „asu” sau „acu” înseamnă „răsărit” şi de aici provenea probabil numele celuilalt continent: Asia, „ţinutul din răsărit”. Totuşi, între cuvântul semit „erebu” şi numele „Europei”, deosebirea este prea mare şi nu s-a identificat nici o veriga de legătură în Orient sau în Grecia, pentru a explica tranziţia.
A doua explicaţie de natură etimologică a continentului nostru porneşte de la constatarea că în limba greacă cuvântul „opia” înseamnă „pământ”. De altfel, în piesele lui Sofocle şi Euripide, cei mai cunoscuţi autori de tragedii din Grecia Antica, numele continentului este ortografiat „Europia”.
Există însă şi o a treia explicaţie etimologică a cuvântului. Deşi este mai complicată, aceasta este preferată uneori ca o prefigurare a destinului deosebit pe care l-a avut continentul Europa. Analiza aceasta se bazează pe posibilitatea ca numele Europei – „Europia”, să fie format din cuvintele greceşti „eurus”= amplu, larg şi „ops”= ochi. “Euruope” semnifică deci, în limba elină (greaca veche) „cu ochi mari” sau „care vede departe”. „Se pare ca forma feminină europa însemnă o femeie cu faţa frumoasă şi senină şi cu ochii mari” (Heikki Mikkeli). La Homer se întâlneşte deja acest adjectiv legat de numele lui Zeus – „Zeus europé” adică, “Zeus care vede departe”” – explică deputatul într-o descriere plastică etimologia numelui bătrânului continent.
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Robert Turcescu (PMP) - „Orice zi în plus cu Viorica, Arafat, miliţieni, procurori şi judecători lipsiţi de discernământ înseamnă crimă cu premeditare!“

29 Jul 2019 803

Deputatul PMP Robert Turcescu a obţinut datele oficiale de la MAI Revoltător! În România condusă de PSD - ALDE, 4.450 de condamnaţi sunt în libertate! (documente)

04 Jul 2019 1047

Turcescu (PMP) - „Voturile PRO România şi ale minorităţilor, esenţiale pentru succesul moţiunii de cenzură“

13 Jun 2019 2301

Deputatul PMP Robert Turcescu, despre condiţiile ce trebuie să vină la pachet cu moţiunea de cenzură care să răstoarne guvernul Dăncilă

06 Jun 2019 819

Robert Turcescu (PMP) - „Opoziţia are nevoie în această toamnă de un candidat unic la prezidenţiale!“

29 May 2019 1035

Până după alegerile generale de anul viitor Deputatul Robert Turcescu spune că cel mai bun prim-ministru pe care l-ar putea avea România ar fi Traian Băsescu

28 May 2019 774

Robert Turcescu(PMP)Meleşcanu, Carmen Dan şi Dăncilă ar trebui să demisioneze. Şi-au bătut joc de votul românilor"!

26 May 2019 342

Deputatul PMP Robert Turcescu - „Dosarul Mineriadei din iunie 1990, cu Ion Iliescu inculpat, considerat NUL. Csf? Ncsf…“

09 May 2019 1255

Robert Turcescu (PMP) - „Isărescu va mai sta încă doi ani în fruntea BNR“

02 May 2019 1015

Robert Turcescu (PMP) - „Deși întrebările de la referendum nu sună foarte emoțional, miza este dincolo de aceste întrebări, este aceea de a pune încă o stavilă atacurilor PSD-ALDE asupra justiției și nu numai!“ (video)

26 Apr 2019 1917

La ROMEXPO are loc lansarea candidaților PMP pentru alegerile europarlamentare. Traian Băsescu deschide lista (galerie foto)

20 Apr 2019 783

Deputatul Robert Turcescu „Va dura mulți ani să reparăm tot ce s-a strâmbat în jurul nostru, dar altă șansă n-avem. E acum ori niciodată!”

18 Apr 2019 655

Un fost deţinut politic s-a suspendat din GDS Turcescu (PMP) - „Filipescu e un erou, e un OM de bun-simţ, o voce importantă a societăţii româneşti ante şi post '89!“

18 Apr 2019 951

PMP, proiect de lege privind eliminarea pensiilor speciale Turcescu - „Suntem bucuroşi că PNL şi USR ne susţin, dar să dea Cezarului ce-i al Cezarului!“

15 Apr 2019 6523

Deputatul Robert Turcescu, în delegația PMP la Palatul Cotroceni. Ce au discutat cu președintele

11 Apr 2019 644