Stiri calde

Titus Corlățean, prezent la reuniunea interparlamentară „Stadiul dezbaterii privind Viitorul Europei”, la Bruxelles

La 10 octombrie 2018, senatorul Titus Corlățean, președinte al Comisiei speciale comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru coordonarea activităţilor parlamentare necesare pregătirii Președinției Consiliului Uniunii Europene, a participat la reuniunea interparlamentară „Stadiul dezbaterii privind Viitorul Europei”, organizată de Comisia pentru afaceri constituționale a Parlamentului European, la Bruxelles.

Reuniunea a constat într-un schimb de opinii cu parlamentele naționale pe marginea acestei teme cu obiectivul de a evalua evoluțiile politice și instituționale în contextul adoptării de către Parlamentul European a unor rezoluții relevante în contextul acestei dezbateri.

La reuniune au participat, alături de reprezentanții parlamentelor naționale, comisarul european pentru justiție, consumatori și egalitate de gen, Vera Jourova, reprezentanții Președinției austriece a Consiliului Uniunii Europene, ai Consiliului Economic și Social European și ai Comitetului Regiunilor.

În discuții au fost abordate provocările curente la adresa viitorului proiectului comunitar, precum Brexit, alegerile pentru viitorul Parlament European, reducerea bugetului Uniunii, riscurile securitare, migrația, schimbările climatice și demografice, funcționarea transparentă și democratică a Uniunii.

În cadrul schimbului de vederi, senatorul Titus Corlățean a arătat că, reprezentând Senatul României, statul care va prelua Președinția Consiliului Uniunii Europene la 1 ianuarie 2019, perspectiva asupra stadiului dezbaterii privind Viitorul Europei este dublă.

Pe termen scurt, aceasta este determinată de exercitarea mandatului semestrial de Președinție, iar pe termen mediu este dominată de unul dintre obiectivele Summit-ului special de la Sibiu, din 9 mai 2019, acela de a da Uniunii Europene o perspectivă pentru următorii cinci ani.

A subliniat abordarea constructivă și consensuală a României în asumarea Președinției și a responsabilității de a contribui la orientarea pozitivă a agendei europene, precizând că pentru asigurarea unui viitor comun al Europei este nevoie de voință politică, abordare echilibrată și  mai ales onestitate în luarea deciziilor și în realizarea îndatoririlor în slujba cetățenilor.

În această privință, a reliefat că, mai mult decât în trecut, alegerile europene de anul viitor sunt de o importanță deosebită, implicit din perspectiva viitorului politic al proiectului european, întrucât provocările cu care acesta se confruntă sunt deosebit de complexe, iar implicațiile cu potențial diviziv încă departe de a fi complet analizate și măsurate.

Senatorul Titus Corlățean s-a referit în această ordine de idei la consecințele ieșirii Marii Britanii din Uniune și la riscurile politice și societale ale amplificării în Europa a populismului, xenofobiei, rasismului, anti-semitismului și a discursului de incitare la ură, aspecte pe care Președinția Română a Consiliului Uniunii Europene le va aborda, la propunerea Parlamentului României, în decursul mandatului de anul viitor.

A insistat pe necesitatea unor măsuri care să prevină posibilitatea ca aceste curente să câștige teren în contextul viitorului scrutin electoral european și, mai mult, pe importanța unor eforturi conjugate în plan european și național, fundamentate pe rezultate și pe o strategie eficientă de comunicare, care să contribuie la coagularea unei majorități pro-europene puternice în viitorul Parlament European, dincolo de separările ideologice.

De asemenea, referindu-se la precondițiile asigurării rezilienței Uniunii Europene pe fondul multitudinii de factori ce o pot afecta, atât structural, cât și ca anvergură, senatorul Titus Corlățean a precizat că un aspect cheie este credibilitatea.

Aceasta poate fi privită și judecată din mai multe perspective - la nivel de cetățean, state membre și în plan global - și se reflectă în modul în care Uniunea produce rezultate cu impact pozitiv imediat pentru cetățeni, în modul în care funcționează instituțional după reguli aplicabile uniform și egal pentru toții membrii sau după cum înțelege să acționeze într-un spațiu vital pentru stabilitatea și securitatea sa, vecinătatea imediată.

În concret, a pledat pentru importanța respectării și menținerii perspectivei europene pentru R. Moldova și a arătat că obstacolele la îndeplinirea obiectivului României de aderare la Spațiul Schengen, în condițiile în care criteriile tehnice au fost îndeplinite, întreține frustrarea cetățenilor români față de inechitățile existente în Uniune.

A avertizat asupra riscurilor superficialității în abordarea temei referitoare la Viitorul Europei, făcând apel la o conștientizare mai acută a riscurilor și la o abordare mai profundă, axată pe interesele cetățenilor europeni, în analizarea și avansarea soluțiilor. 

Sursă foto:  tituscorlatean.ro 
 
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Senatorul Titus Corlățean, ales vicepreședinte al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei

23 Jan 2018 478

Corlățean despre asasinarea lui Karlov „E de așteptat o reacție foarte dură a Rusiei”

19 Dec 2016 727

Preşedintele Iohannis - "Votul dat astăzi în Senat reprezintă un semnal negativ pe care Parlamentul îl dă"

21 Jun 2016 804

UPDATE Titus Corlățean NU poate fi urmărit penal

21 Jun 2016 795

Dosarul ”Diaspora”. Soarta lui Titus Corlățean este astăzi la mâna senatorilor

21 Jun 2016 942

UPDATE DNA cere sesizarea Parlamentului pentru începerea urmăririi penale față de Titus Corlățean

16 May 2016 960

Participarea domnului senator Titus Corlățean la Conferința interparlamentară organizată de Comisia pentru politică externă (AFET) din cadrul Parlamentului European – 23 februarie 2016

24 Feb 2016 765

Întrevederea domnului senator Titus Corlățean, președintele Comisiei speciale Comune a Parlamentului României pentru aderarea României la Schengen

04 Feb 2016 823

Un constănțean în fundația lui Ponta "Black Sea Regional Projects 2020". Cum îl cataloga Mazăre în 2008

24 Jan 2016 1917

Comunicat de presa - Senatorul Titus Corlatean la Comisia pentru egalitate si nediscriminare a Adunarii Parlamentare a APCE, joi, 3 decembrie 2015

03 Dec 2015 1005

Comunicat de presa - Participarea senatorului Titus Corlatean la reuniunea Comisiei pentru egalitate si nediscriminare a APCE (Paris, 2 decembrie 2015)

02 Dec 2015 765

Comunicat de presa - Senatorul Titus Corlatean, reuniunea ministrilor de externe din statele membre NATO, pe 2 decembrie 2015, la Bruxelles, miercuri, 2 decembrie 2015

02 Dec 2015 762

Intrevedere presedinte Titus Corlatean - Jochen Bleicker, însărcinatul Ministerului Federal German de Externe

26 Nov 2015 624

Comunicat de presa - Intrevedere senator Titus Corlatean - Cord Meier-Klodt, Reprezentantul special (desemnat) al Preşedinţiei germane în exerciţiu a OSCE, în 2016 - 25.11.2015

25 Nov 2015 953

Corlăţean a stat cinci ore în sediul DNA!

05 Oct 2015 849