Trebuie să consumaţi mai puţine mezeluri şi carne!

Specialiștii recomandă consumul de mezeluri și carne în cantități mici, ca urmare a evaluării publicate astăzi de Centrul internațional de cercetări asupra cancerului (CIRC), parte a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), care arată că mezelurile sunt cancerigene și carnea (cu excepția celei de pui și a altor păsări) ar putea fi la fel de nocivă.
 
Potrivit Agerpres, acest aviz nu schimbă radical recomandările făcute de diferite organisme ca Fondul mondial de cercetări împotriva cancerului (WCRF, Londra) sau Institutul național pentru cancer (INCa, Franța). Conform WCRF, sunt admise sub 500 de grame de carne roșie pe săptămână și "foarte puține sau zero" produse procesate (cârnați, salam, pateu și alte mezeluri). Ideal ar fi totuși să nu se consume mai mult de 300 de grame de carne roșie pe săptămână.
 
Dr. Dominique Bessette de la INCa adaugă că cele 500 de grame de carne pe săptămână ar trebui împărțite în porții care să nu depășească 70-100 de grame: "Însă mezelurile nu ar trebui să reprezinte un aliment zilnic".
 
În ceea ce privește cantitatea de carne ce poate fi consumată fără riscuri, Centrul internațional de cercetări asupra cancerului (CIRC), autorul evaluării publicate astăzi, răspunde și mai prudent: "Riscul crește pe măsura cantității de carne consumate, însă datele disponibile pentru această evaluare nu permit stabilirea unui nivel de siguranță".
 
Potrivit mai multor specialiști însă, riscul suplimentar de dezvoltare a unui cancer de colon-rect legat de consumul de carne ar fi "scăzut". Astfel, în cursul vieții, șase persoane din 100 fac o formă de cancer de intestin, potrivit dr. David Spiegelhalter de la Universitatea Cambridge: "Dacă cele 100 de persoane ar mânca zilnic un sandwich cu bacon (circa 50 de grame), ar exista șapte cazuri de cancer în loc de șase, adică unul mai mult".
 
"În Australia se recomandă consumul a 65-100 de grame de carne roșie preparată de trei-patru ori pe săptămână", arată Kathy Chapman, președinte al Comitetului de nutriție și activitate fizică din cadrul Cancer Council of Australia.
 
Toți specialiștii sunt de acord că alimentația trebuie să fie variată și echilibrată, ceea ce presupune consumul de fructe și legume, de cereale complete care asigură un aport de fibre bune pentru intestin, scrie AFP.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Asociatia Suflete Deschise, din Constanța, în sprijinul aproapelui Ajutoare pentru familiile care locuiau în ferma care a ars în Murfatlar

23 Feb 2024 995

Mâine, se deschide Târgul de Crăciun la Tulcea!

29 Nov 2023 1143

Incendiu la o fostă fabrică de mezeluri din municipiul Tulcea! (FOTO+VIDEO)

02 Nov 2022 1309

GastroArt Tartine cu Carne (Rețetă Interbelică)

27 Jul 2022 1699

Cât de sănătos este salamul și cum ar trebui consumat

20 Jun 2022 3789

Există alimente falsificate? Nutriționistul Mihaela Bilic ne răspunde

19 Jun 2022 1318

Alimentele de pe Masa de Paște pot conţine până la 152 de E-uri. Cum își pot seta consumatorii preferinţele de consum

19 Apr 2022 1183

Bancul zilei O bătrână comandă parizer

24 Feb 2022 1475

Județul Prahova Unul dintre pompierii răniți în incendiul de la fabrica din Mizil, intubat

22 Feb 2022 1174

UPDATE. Județul Prahova Doi pompieri răniți înr-un incendiu izbucnit la fabrica de mezeluri din Mizil (GALERIE FOTO)

22 Feb 2022 1897

Bancul zilei Bogătaș milos

20 Feb 2022 1700

Fiul patronului Cris-Tim, arestat preventiv pentru trafic de droguri de mare risc

15 Sep 2021 3846

Accident de muncă la Kaufland Constanța. S-a tăiat la feliatorul de mezeluri

26 Jul 2021 11526

Incendiu la o fabrică de mezeluri. Pagube semnificative. Pompierii chemați în ajutor

12 Dec 2019 1721

Ce spune ministrul Sănătății despre alimentele care le sunt oferite copiilor în grădinițe

22 May 2019 1419