Ceaiul de gutui, balsam pentru ficat și pancreas

  • Cunoscute încă din Antichitate, gutuile au fost dintotdeauna apreciate datorită proprietăților astringente ale fructelor și frunzelor ajunse la maturitate, precum și pentru efectele hemostatice, emoliente, hidratante și tonice ale semințelor fructului.
Dacă infuzia din flori de gutui calmează accesele de tuse, decoctul din gutui ameliorează inflamațiile gastrointestinale datorită pectinei, care are rolul de a stabiliza și menține activitatea tractului intestinal și a florei microbiene.
 
Cunoscute încă din Antichitate, gutuile au fost dintotdeauna apreciate datorită proprietăților astringente ale fructelor și frunzelor ajunse la maturitate, precum și pentru efectele hemostatice, emoliente, hidratante și tonice ale semințelor fructului.
 
Cei care suferă de afecțiuni ale ficatului sau pancreasului trebuie să consume gutui zilnic ajungând astfel la regenerarea celulei hepatice. De asemenea, dezvoltarea microorganismelor care declanșează hepatita, poate fi inhibată  prin consumul cojilor de la două trei gutui zilnic, în stare proaspătă sau sub formă de decoct.
 
Acesta se prepară astfel: se pune un ibric 300 de ml de apă rece de izvor și câteva bucăți de gutuie cu tot cu coajă (aproximativ 200 g) și se lasă la foc potrivit timp de 10 minute. Decoctul se acoperă alte cinci minute după care se strecoară și se bea imediat. Gutuile fierte rămase, se consumă cât încă mai sunt calde.
 
Consumul alternativ de gutui proaspete și decoct stimulează eliminarea toxinelor, ajutând atât ficatul cât și pancreasul suprasolicitat, scrie autoarea Mariana Borloveanu în cartea sa numită "Leacuri mănăstirești".
 
Pe lângă decoctul obținut din fructe, și decoctul din frunze de gutui are proprietăți vindecătoare. Patru frunze proaspete sau uscate de gutui se măruntesc și se pun la fiert în 250 ml de apă. După 10 minute, ceaiul se ia de pe foc și se toarnă într-o ceașcă. Se bea numai cât este cald, deoarece se oxidează foarte repede. Acesta este un bun remediu pentru eliminarea nisipului de la rinichi.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

GastroArt Dulceață de gutui (rețetă interbelică)

10 Mar 2022 1496

Ziua compotului de fructe. Cum pregătim un compot de gutui întregi. Rețeta completă

01 Mar 2022 1358

CentrulNatura.ro Ceaiul din frunze uscate de gutui este adjuvant în caz de insuficiență cardiacă și în bolile de ficat

01 Feb 2022 2157

Efectele benefice ale pulberii de gutui

07 May 2021 3154

Gutuile, ideale în salate. Iată beneficiile!

15 Oct 2020 3515

Beneficiile consumului de gutui

06 Nov 2019 2361

De ce este bun sucul de gutui

25 Jan 2019 1717

Sucul proaspăt de gutui face minuni în vindecarea pancreatitei

21 Jan 2019 1709

Gutuile, remediu pentru tuse și răgușeală

04 Dec 2018 6760

Sucul proaspăt de gutui face minuni în vindecarea pancreatitei

30 Oct 2018 4792

Gutuile conțin o mare cantitate de minerale și sunt o bună sursă de vitamina C

05 Oct 2018 2061

Gutuile îmbunătăţesc starea de spirit

05 Nov 2016 1969

Sănătate Ce legătură există între coaja gutuilor şi hepatită

21 Dec 2015 2346

Chișinău-Jurnal.md Rusia anulează restricţiile la exportul de fructe din Republica Moldova

14 Jun 2015 2442

Sănătate Gutuile, medicamentul toamnei

06 Nov 2014 1958