Rețetă pentru o ceașcă de ciocolată fierbinte. Aztecii considerau bobul de cacao hrana zeilor

  • A venit sezonul sărbătorilor de iarnă.
  • Nutriționistul Mihaela Bilic ne propune o rețeță de ciocolată caldă.
 
Aztecii considerau bobul de cacao hrana zeilor, un tonic cu proprietății revigorante și energizante. În ciocolată găsim o mulțime de nutrienti valoroși.
 
 
Iată ce spune nutriționistul!
 
 
 
Dacă tot am reputația de medic nutriționist care nu interzice nimic, profit de acest lucru și vă propun un desert de sezon: ciocolată caldă. De unde ideea de a topi ciocolata și a o transforma într-o băutură? Nu e nimic nou în asta, dacă ținem cont că la origini ciocolata se consuma doar sub formă lichidă. Inițial era o băutură amară, preparată după un ritual complex care presupunea măcinarea și fierberea boabelor de cacao. Mult mai târziu, după ce a traversat oceanul și a ajuns în Spania, rețeta ciocolatei a fost îmbunătățită prin adaos de zahăr. Meritul transformării ei într-un produs solid- tableta de ciocolată pe care o știm astăzi- este în continuare un motiv de dispută între Franța și Elveția.
 
 


Ce e de fapt ciocolata? Extractul rezultat din miraculosul fruct de cacao, adică un amestec de unt de cacao, masă de cacao și zahăr. Aztecii considerau bobul de cacao hrana zeilor, un tonic cu proprietății revigorante și energizante.
 
 



Ciocolata este produsul premium din categoria dulciuri și, spre deosebire de zahăr care are doar calorii goale, în ciocolată găsim o mulțime de nutrienti valoroși: amine care dau stare de bine, alcaloizi cu efect stimulant, antioxidanți, minerale și multe fibre.

 


Este mai degrabă un produs gras decât unul dulce, mai ales atunci când vorbim de ciocolata neagră.
 
100g ciocolată neagră are 550cal, 35% grăsime (niciun strop de colesterol) și 7,5g fibre. Puterea antioxidantă ieșită din comun se datorează polifenolilor ce pot reprezenta 12-48% din greutatea bobului de cacao.
 
 


Ciocolata este un aliment funcțional cu beneficii reale pentru sănătate și indice glicemic scăzut(IG=25). Cat despre calorii nu merită numărate, atâta timp cat porția corectă înseamnă 30g (2-3 pătrățele). Ciocolata are densitate calorică mare (calorii multe concentrate într-un volum mic), asemănător cu oleaginoasele de tip măsline, migdale, nuci, semințe.
 



 
Cum facem să mai reducem din această densitate calorică? Ei bine, ați ghicit: o diluăm cu apă. Cele câteva bucățele de ciocolată pe care de obicei le înghițim rapid, nemestecate, se pot transforma într-o ceașcă de lichid ce poate fi savurat pe îndelete, timp de câteva minute. Consumând ciocolată caldă, adică ciocolată transformată într-un lichid, reduceți la un sfert conținutul de calorii.
 
 



Ca variante de rețete în loc de apă puteți dilua ciocolata cu lapte- laptele înseamnă 87% apă. Ciocolata neagră se topește fie la microunde, fie în bain-marie. Atenție la cuptorul cu microunde, setați puterea la maxim 500W și mestecați des, din minut în minut. Pentru 25g ciocolată folosiți 100 ml lichid.
 
 

 
În funcție de preferințele personale, fiecare este liber să adauge suplimentar ingrediente care să aducă un plus de aromă: vanilie, scorțișoară, rom, coniac, frișcă, caramel- orice combinație vă face plăcere, totul e permis! Nu mai spun că puteți înmuia în ciocolata caldă bucățele de fructe sau biscuiți, bezea, turtă dulce sau cozonac…
 




S-a deschis sezonul sărbătorilor de iarnă, răsfățați-vă cu o ceașcă de ciocolată fierbinte și parfumată- plăcere diluată, nevinovată și garantată!




Sursa:Facebook/Mihaela Bilic
 
Surssa foto: ZIUA de Constanța
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

De 1 Martie Polițiștii din Tulcea vin în întâmpinarea doamnelor si domnișoarelor cu flori și ciocolată (FOTO)

01 Mar 2024 608

Alertă alimentară Biscuiți retrași din magazinele LIDL. Pot să conțină corpuri străine metalice

22 Feb 2024 2556

Justiție la Constanța! 9 ani de închisoare pentru un tânăr care a furat o ciocolată și tabletă de vitamina C! Cum s-a ajuns la această pedeapsă

19 Nov 2023 2581

Cum poți pregăti o delicioasă pască cu ciocolată și aluat de cozonac? Iată ingredientele (VIDEO)

02 Apr 2023 1412

A poftit la dulce! Constanța. Închisoare cu executare pentru furtul a două baxuri de ciocolată!

11 Mar 2023 2111

Atenție Suspiciune de contaminare cu corp străin în două produse de ciocolată, distribuite în două mari hipermarketuri din Constanța

25 Jan 2023 1479

7 iunie - Ziua Înghețatei de Ciocolată

07 Jun 2022 1232

GastroArt Lapte de pasăre în ciocolată (rețetă interbelică)

17 May 2022 1617

OMS 151 de cazuri de salmoneloză asociate consumului de ciocolată

27 Apr 2022 1611

Desertul sănătos care se prepară în 5 minute, din 3 ingrediente (VIDEO)

17 Apr 2022 7864

Ferrero opreşte producţia la fabrica din Belgia. Întreaga gamă de produse Kinder de aici este retrasă de la comercializare. Sunt temeri privind o epidemie de salmonella

08 Apr 2022 1591

Auchan retrage din magazine ciocolată Kinder cu suspiciune de salmonella. Lista produselor vizate

06 Apr 2022 6855

Ouă de ciocolată retrase de pe piață, după ce zeci de oameni s-au infectat cu salmonella

05 Apr 2022 2383

Ziua ciocolatei cu caramel. Ciocolata, secretul curelor de slăbit. Rezultatele unui studiu

19 Mar 2022 1325

GastroArt Cremă de nuci (rețetă interbelică)

14 Mar 2022 1786