#citeșteDobrogea: In memoriam Gheorghe Vitanidis, cel mai cunoscut regizor dobrogean

  • Astăzi se împlinesc 93 de ani de la nașterea regizorului Gheorghe Vitanidis, care a venit pe lume la Mangalia, într-o familie de etnie greacă, la 1 octombrie 1929.
Născut din părinți de etnie greacă, a absolvit Școala grecească din Constanța, apoi Institutul Național de Artă Teatrală și Cinematografică din București, în 1953. În anul 1958, s-a lansat ca asistent de regie, alături de realizatorul francez Louis Daquin, cu filmul „Ciulinii Bărăganului”, pelicula fiind selecționată și nominalizată la Palme D'Or, în cadrul Festivalului de la Cannes din același an.

Deși toate filmele sale au fost regizate în perioada comunistă, când cinematografia era cel mai important instrument de propagandă, Vitanidis a rămas în istoria filmului cu 19 titluri marcante, realizate cu talent și intuiție artistică. Ciprian Porumbescu (1972), Dimitrie Cantemir (1973), Burebista (1980) sau Masca de argint (1985) rămân repere valabile, vizionate și azi de cinefilii iubitori de istorie.



În 1961, Vitanidis devine profesor la IATC, desfășurând o activitate didactică de trei decenii, până în 1989. A condus o bună perioadă de timp și Catedra de Regie Film.
Multe generații de regizori și producători români de film l-au avut ca dascăl și au colaborat apoi în cele 19 producții cinematografice semnate de Gheorghe Vitanidis.
În 1990, Gheorghe Vitanidis s-a aflat printre membrii fondatori ai Uniunii Elene din România (UER), fiind considerat una dintre personalitățile de etnie greacă care au contribuit la îmbogățirea culturii și spiritualității românești.
 
S-a stins din viață la vârsta de 65 de ani, pe 25 noiembrie 1994, în Atena.
 

Gheorghe Vitanidis – Filmografie:

În fiecare zi mi-e dor de tine (1987)
Zi de sărbătoare (1986)
Colierul de turcoaze (1985)
Masca de argint (1985)
Dragostea și revoluția (1983)
Burebista (1980)
Clipa (1979)
Războiul Independenței (Serial TV) / Razboiul Independentei (1977)
Casa de la miezul noptii (1976)
Muschetarul roman (1975) - regizor
Dimitrie Cantemir (1973) - regizor
Ciprian Porumbescu (1972)
Facerea lumii (1971)
Răutăciosul adolescent (1969)
Șeful sectorului de suflete (1967)
Gaudeamus igitur (1965)
Post restant (1961)
Băieții noștri (1959)
Ciulinii Bărăganului (1958)
 
Sursa foto: captură youtube/arhiva TVR

Citește și:

90 de ani de la nașterea regizorului dobrogean Gheorghe Vitanidis
 

Ti-a placut articolul?



Nume:

Email:

Comentariu*:

Din aceiași categorie

#citeșteDobrogea: Zone de agrement în Dobrogea interbelică (I)

#citeșteDobrogea: Zone de agrement în Dobrogea interbelică (I)

851
#GhidDobrogean1924: „Împrejurimile  Constanței“ - Cernavodă și Mangalia

#GhidDobrogean1924: „Împrejurimile Constanței“ - Cernavodă și Mangalia

1124
#GhidDobrogean1924: „Împrejurimile Constanței“ - Adamclisiul și Canara

#GhidDobrogean1924: „Împrejurimile Constanței“ - Adamclisiul și Canara

2428
#citeșteDobrogea: Forța de muncă în Dobrogea interbelică

#citeșteDobrogea: Forța de muncă în Dobrogea interbelică

1686
#GhidDobrogean1924: „Ce e de văzut la Constanța?“ - Cazinoul, Sala de arme, Monumentul Eroilor

#GhidDobrogean1924: „Ce e de văzut la Constanța?“ - Cazinoul, Sala de arme, Monumentul Eroilor

2389
#citeșteDobrogea: Instituții bancare în Dobrogea în prima jumătate a secolului XX

#citeșteDobrogea: Instituții bancare în Dobrogea în prima jumătate a secolului XX

1987
#GhidDobrogean1924: „Ce e de văzut la Constanța?“ - Așezăminte de cult (II)

#GhidDobrogean1924: „Ce e de văzut la Constanța?“ - Așezăminte de cult (II)

2138
#GhidDobrogean1924: „Ce e de văzut la Constanța?“ - Așezăminte de cult

#GhidDobrogean1924: „Ce e de văzut la Constanța?“ - Așezăminte de cult

2575
#citeșteDobrogea: Activitatea portuară în Sulina interbelică și în perioada celui de-al Doilea Război Mondial

#citeșteDobrogea: Activitatea portuară în Sulina interbelică și în perioada celui de-al Doilea Război Mondial

1889
#GhidDobrogean1924: Situația învățământului constănțean în perioada interbelică

#GhidDobrogean1924: Situația învățământului constănțean în perioada interbelică

2123
#GhidDobrogean1924: O plimbare prin Constanța interbelică (II)

#GhidDobrogean1924: O plimbare prin Constanța interbelică (II)

2585
#GhidDobrogean1924: O plimbare prin Constanța interbelică (I)

#GhidDobrogean1924: O plimbare prin Constanța interbelică (I)

2197
Constanța culturală: Retrospectiva volumelor lansate în Constanța în anul 2022

Constanța culturală: Retrospectiva volumelor lansate în Constanța în anul 2022

1503
#citeșteDobrogea: Portul Mangalia în perioada interbelică

#citeșteDobrogea: Portul Mangalia în perioada interbelică

1995
#StrăzidinConstanța - atunci și acum: Odihna și tratamentele la mare în anii 1960

#StrăzidinConstanța - atunci și acum: Odihna și tratamentele la mare în anii 1960

2320
2022: Retrospectiva demersurilor inițiate de ZIUA de Constanța dedicate memoriei culturale dobrogene

2022: Retrospectiva demersurilor inițiate de ZIUA de Constanța dedicate memoriei culturale dobrogene

2586
#StrăzidinConstanța - atunci și acum: Excursie la Histria în anii 1960

#StrăzidinConstanța - atunci și acum: Excursie la Histria în anii 1960

2432
#citeșteDobrogea: Activitatea sindicală în Dobrogea interbelică

#citeșteDobrogea: Activitatea sindicală în Dobrogea interbelică

2119
​#StrăzidinConstanța - atunci și acum: Murfatlar în anii 1960 (GALERIE FOTO)

​#StrăzidinConstanța - atunci și acum: Murfatlar în anii 1960 (GALERIE FOTO)

2692
#citeșteDobrogea: Colonizările agricole după Primul Război Mondial, în localităţile dobrogene

#citeșteDobrogea: Colonizările agricole după Primul Război Mondial, în localităţile dobrogene

2588