#citeșteDobrogea: Personalități dobrogene marcante în domeniul juridic: Hurmuz Aznavorian, Alexandru T. Calcandi, Dorin Clocotici


  • Volumul II are 168 de pagini și face parte dintr-o serie de patru astfel de cărți. 
Publicat în anul 2005 de editura Ex Ponto, „Dicționarul de personalități dobrogene“ Volumul II este o adevărată comoară. Autorii acestui volum: dr. Constanța Călinescu, dr. Liliana Lazia, Ioan Popișteanu, Ion Faiter, Adriana Gheorghiu și Vanghele Culicea au reușit să portretizeze, așa cum precizează și numele cărții, o serie de personalități din regiune, marcante în diferite domenii. Coordonat de Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman“ și Biblioteca Universității „Ovidius“ Constanța, volumul II prezintă dobrogenii care s-au făcut remarcați în politică, administrație publică, armată sau justiție.
 
Într-un interviu acordat cotidianului ZIUA de Constanța din 2017, una dintre autoarele cărții, dr. Constanța Călinescu, preciza:
 
„Nu pot spune că „Dicţionarul“ este un demers exhaustiv. Este întemeiat însă pe o curajoasă reflecţie culturală, pe ideea acordării distincţiilor de neuitare faţă de oameni celebri, unii deschizători de drumuri în ştiinţa românească, ataşaţi de ţinutul pontic, cu rodnică activitate practică şi publicistică.“
 
În domeniul juridic, următoarele personalități s-au făcut remarcate:
 

Hurmuz Aznavorian
 

S-a născut pe 26 martie 1889 la Trabizonț, într-o familie de negustori armeni din Anatolia și a murit în 1961.
 
„În urma politicii de exterminare a armenilor dusă de sultanul Abdul al- Il-lea, tatăl său se refugiază împreună cu familia și elevii şcolii întemeiate pentru copiii armeni, la Constanța, în 1896. Aici, urmează școala primară, apoi gimnaziul la Liceul „Mircea cel Bătrân" din Constanța, avându-l ca profesor, printre alții, pe cunoscutul scriitor lon Adam.
 
Pleacă apoi la Bucureşti, unde este elev al Colegiului „Sf. Sava". Studiile universitare le începe la Paris.
 
Inițial a dorit să fie medic, apoi renunță şi se înscrie la Facultatea de Drept.
 
În cel de-al doilea război balcanic, ia parte, ca ofițer de rezervă, în luptele de la Balcic.
 
Se întoarce apoi la Paris, pentru terminarea studiilor, iar în 1916, îi incită pe studenți să se întoarcă în țară pentru a lupta în armata română. Intră şi în luptele de la Turtucaia unde cade prizonier (noiembrie 1916) şi este închis în lagăr, alături de George Topârceanu, și va fi eliberat în octombrie 1918.
 
 
În 1918 revine la Paris pentru pregătirea şi susținerea doctoratului. Este remarcat de delegația română la Conferința de pace de la Versailles fiind numit secretar al acesteia. În această calitate a redactat rapoarte despre ocupația germană din țară, a identificat cimitirele soldaților români duşi de germani în Alsacia şi Lorena şi a fost trimis la Fiume şi în Dalmația pentru relata despre situația locală în urma conflictului italiano-iugoslav din 1919.
 
Revenind în țară este angajat, în 1921, în cabinetul cunoscutului avocat Nicolae Papadat (soțul Hortensiei Papadat-Bengescu).
 
A colaborat la mai multe reviste juridice şi în special la Pandectele Române, sub conducerea cunoscutului jurist Constantin Hamangiu.
 
Ulterior, va pleda, pe cont propriu, mai multe cauze (Păltineanu-Lăzărescu şi Găetan), menționate în Biblioteca marilor procese. În 1934 este ales deputat liberal.
 
A fost ales, împreună cu alți jurişti, să redacteze Codul Penal (1934) şi să-l susțină în Parlament (1937), alături de profesorul Vintilă Dongoroz. Se retrage din politică în 1938 şi își continuă activitatea de avocat.
 
După 1950 este trimis la Canal, iar peste un an are domiciliu forțat la Vama Bucovinei.
În 1958 este implicat în procesul fruntaşilor liberali şi este condamnat la 25 de ani de temniță grea (Văcăreşti, Jilava, Galați).
 
Moare în închisoarea din Botoşani.“
 

Alexandru T. Calcandi

 
S-a născut pe 5 martie 1906 în Tulcea, fiind al treilea copil în familia Teodor şi Magdalena Calcandi și a decedat pe 10 decembrie 1990.
 
„Urmează liceul la actualul Colegiu dobrogean „Spiru Haret" Tulcea, pe care l-a absolvit în anul 1927-1928.
Se înscrie la Facultatea de Drept a Universități Bucureşti, obținând în 1934 Diploma de licență.
 
S-a înscris în Baroul de avocați Tulcea şi apoi în Colegiul avocaților de unde a fost radiat în anul 1948 din motive politice.
 
A stat cinci ani în diverse închisori (Canal, Jilava, Închisoarea militară Constanța), fără a putea fi condamnat, din lipsă de probe. În anii detenției se împrieteneşte cu poetul Virgil Carianopol care îi apreciază încercările literare (poezie, proză). Meloman şi poliglot şi-a salvat existența predând, între două închisori, limbile străine şi date de cultură muzicală.
 
Profund ataşat de interesele țărănimii a susținut, ca avocat, interesele acesteia, implicându-se în diferite procese, chiar fără suport financiar.
 
Este înmormântat în cimitirul „Eternitatea" din Tulcea.“
 

Dorin Clocotici

 
S-a născut pe 30 octombrie 1936 în comuna Horodiştea, județul Botoşani și a murit pe 19 mai 2003.
 
A absolvit Facultatea de ştiințe juridice - Universitatea „Al. I. Cuza" din laşi. Urmează un curs post- universitar de Drept procesual civil (1974) şi un curs de Drept maritim şi comercial (1976). Pentru specializări merge în Franța, Belgia, Grecia, Italia, Ungaria.
 
Ca bază a fost avocat la Baroul Constanța, apoi procuror la Negru Vodă, județul Constanța. A început să lucreze drept consilier juridic la Sfatul popular Constanța și mai apoi ca vicepreşedinte al Tribunalului Constanța.
 
Intra în politică ca secretar de stat în Ministerul Justiției.
 
Urmează o prodigioasă carieră didactica ca profesor asociat al Facultății de Drept din Chişinău (1990-1991), apoi conferențiar universitar la Universitatea „Ovidius" Constanța (1990-1998) și în cele din urmă profesor universitar şi decan la Facultatea de Drept a Universității „Spiru-Haret" din Constanța (1998-2003).
 
„A mai fost judecător la Curtea de Apel Constanța, membru al Curții supreme de justiție, arbitru al Camerei de arbitraj comercial internațional de pe lângă Camera de comerț şi industrie a României.
 
A fost căsătorit cu Murvegel Omer, profesoară de geografie.
 
A avut o activitate publicistică bogată, constând în volume şi peste 130 de studii şi articole publicate în reviste de specialitate privind dreptul penal, civil, internațional, constituțional, dreptul familiei, dreptul financiar, maritim, comercial.
 
În numeroase cazuri soluțiile date și propunerile făcute au contribuit la perfecționarea unor domenii ale legislației.
 
A redactat şapte cursuri de teorie generală a dreptului, de drept constituțional, drept internațional public, principii de drept.
 
 
A participat la numeroase manifestări ştiințifice la care a avut intervenții. Dintre cele remarcabile au fost: Congresele de la Paris, Brest, Atena, Liege, Universitatea Sorbona.
 
A reprezentat Ministerul de Justiție la Comisia Dunării de la Budapesta. A fost coordonator al Secției economico- juridice a Asociației oamenilor de ştiință din România – filiala Constanța.
 
Lucrări publicate: Evaziunea fiscală (Bucureşti, Editura „Lumina Lex", 1997); Dolul şi frauda în contractele comerciale (București, 1998); Operațiuni de leasing (București, 1999).“
 
Sursă de documentare: „Dicționarul de personalități dobrogene“ Volumul II de dr. Constanța Călinescu, dr. Liliana Lazia, Ioan Popișteanu, Ion Faiter, Adriana Gheorghiu și Vanghele Culicea
 

Sursă foto: ZIUA de Constanța
 
Citește și:
 
130 de ani de la nașterea avocatului Hurmuz Aznavorian. Destinul unui profesionist de renume

Personalități dobrogene marcante în domeniul politic - Virgil P. Andronescu, Constantin Angelescu, Mihail Coiciu

Personalități dobrogene din anul 1927 - „De astfel de elemente are nevoie românismul dobrogean“

Personalități dobrogene din anul 1927 - „Se distinge prin calităţi şi însuşiri excepţionale“


Personalități dobrogene marcante în domeniul militar - Grigore Andrei, Nicolae Carp, Gheorghe Eminescu
 

Ti-a placut articolul?Nume:

Email:

Comentariu*:

Din aceiași categorie

#GhidDobrogean1924: Reclame interbelice de la malul mării - „Cel mai luxos local de variete din Constanţa“

#GhidDobrogean1924: Reclame interbelice de la malul mării - „Cel mai luxos local de variete din Constanţa“

1005
#citeșteDobrogea: Scriitorul constănțean Constantin Cioroiu, la aniversare

#citeșteDobrogea: Scriitorul constănțean Constantin Cioroiu, la aniversare

1115
#DobrogeaDigitală: Portretul lui Dimitrie Anghel - „Cântăreţul grădinelor pline de flori şi al tinereţei“

#DobrogeaDigitală: Portretul lui Dimitrie Anghel - „Cântăreţul grădinelor pline de flori şi al tinereţei“

834
#citeșteDobrogea: Uzinele electrice din Dobrogea în perioada interbelică

#citeșteDobrogea: Uzinele electrice din Dobrogea în perioada interbelică

1080
#DobrogeaDigitală: În urmă cu 130 de ani se înființa Liga Culturală în Dobrogea

#DobrogeaDigitală: În urmă cu 130 de ani se înființa Liga Culturală în Dobrogea

816
Omagiu pentru Arșan Bogosian, ilustrul dobrogean care, la doar 16 ani, publica primul său volum

Omagiu pentru Arșan Bogosian, ilustrul dobrogean care, la doar 16 ani, publica primul său volum

1236
In memoriam: Se împlinesc șase ani de la dispariția dintre cei vii a traducătorului constănțean Sarchis Jamcocian

In memoriam: Se împlinesc șase ani de la dispariția dintre cei vii a traducătorului constănțean Sarchis Jamcocian

1301
În urmă cu 33 de ani, Adrian V. Rădulescu înființa filiala constănțeană a Asociaţiei Oamenilor de Ştiinţă din România

În urmă cu 33 de ani, Adrian V. Rădulescu înființa filiala constănțeană a Asociaţiei Oamenilor de Ştiinţă din România

919
#DobrogeaDigitală: Portretul lui Alexandru Cazaban - „Trece prin viaţă ca o albină care vrea să stoarcă, din florile câştigate de alţii, toată mierea...“

#DobrogeaDigitală: Portretul lui Alexandru Cazaban - „Trece prin viaţă ca o albină care vrea să stoarcă, din florile câştigate de alţii, toată mierea...“

1118
In memoriam: Ovidiu Papadima, ilustrul folclorist dobrogean persecutat și arestat de autoritățile comuniste

In memoriam: Ovidiu Papadima, ilustrul folclorist dobrogean persecutat și arestat de autoritățile comuniste

1119
#DobrogeaDigitală: Portretul Regelui Carol II - „A.S. Regală este nevoit să ţie discursuri la o vârstă când totul îl îndeamnă să bată mingia“

#DobrogeaDigitală: Portretul Regelui Carol II - „A.S. Regală este nevoit să ţie discursuri la o vârstă când totul îl îndeamnă să bată mingia“

984
#citeșteDobrogea: Propaganda comunistă la Canalul Dunăre - Marea Neagră (Galerie foto)

#citeșteDobrogea: Propaganda comunistă la Canalul Dunăre - Marea Neagră (Galerie foto)

861
In memoriam: Cristea Grosu, sculptorul care a restaurat Monumentul Independenţei de la Tulcea

In memoriam: Cristea Grosu, sculptorul care a restaurat Monumentul Independenţei de la Tulcea

699
#DobrogeaDigitală: Portretul lui Ovid Densușianu - „Îşi face zilnic plimbările obişnuite între filologie şi literatură, purtând cu sfială haina unei melancolii“

#DobrogeaDigitală: Portretul lui Ovid Densușianu - „Îşi face zilnic plimbările obişnuite între filologie şi literatură, purtând cu sfială haina unei melancolii“

726
#citeșteDobrogea: Reputatul istoric Stoica Lascu, la aniversare

#citeșteDobrogea: Reputatul istoric Stoica Lascu, la aniversare

939
 #DobrogeaDigitală: Titu Maiorescu - „om însemnat, mai mult avocat decât filosof”

#DobrogeaDigitală: Titu Maiorescu - „om însemnat, mai mult avocat decât filosof”

800
In memoriam Anghel Saligny, cel mai prestigios inginer al României moderne

In memoriam Anghel Saligny, cel mai prestigios inginer al României moderne

1154
#DobrogeaDigitală: Nae Ionescu – o minte sclipitoare, dar şi unul dintre cei mai şarmanţi bărbaţi din Bucureştiul interbelic

#DobrogeaDigitală: Nae Ionescu – o minte sclipitoare, dar şi unul dintre cei mai şarmanţi bărbaţi din Bucureştiul interbelic

875
Constanța culturală: Dublu eveniment editorial, sub semnul istoriei locale și al relațiilor internaționale

Constanța culturală: Dublu eveniment editorial, sub semnul istoriei locale și al relațiilor internaționale

1144
#citeșteDobrogea: Naționalizarea unor bunuri și a unor activități productive în Constanța, în vremea regimului comunist

#citeșteDobrogea: Naționalizarea unor bunuri și a unor activități productive în Constanța, în vremea regimului comunist

920