Evenimente in Constanta

Eveniment cultural dedicat Zilei Limbii Tătare, la Centrul Multicultural Educativ pentru Tineret „Jean Constantin”

Uniunea Democrată a Tătarilor Turco – Musulmani din România în parteneriat cu Primăria Municipiului Constanța organizează duminică, 5 mai, începând cu ora 17,00 un eveniment cultural dedicat Zilei Limbii Tătare. Evenimentul va avea loc la Centrul Multicultural Educativ pentru Tineret „Jean Constantin” (fostul Cinematograf „Republica”). Programul artistic va fi susținut de soliști și ansambluri ale UDTTMR, iar copiii care urmează cursurile de limba tătară organizate în cadrul Școlii Comunitare vor recita poezii în limba maternă.

Prin Legea nr. 256/2010, ziua de 5 mai a fost instituită a Zi a Limbii Tătare. Potrivit acestei legi, cu prilejul acestei zile, în localitățile în care trăiesc membri ai comunității tătare se organizează manifestări culturale dedicate acestei sărbători. Aceeași lege mai precizează că „autoritățile centrale și locale pot contribui cu sprijin logistic și / sau financiar, după caz”. „În instituțiile de învățământ în care se predau limba tătară ca limbă maternă și religia islamică, în ziua de 5 mai se organizează manifestări culturale dedicate acestei sărbători. Societatea Română de Televiziune și Societatea Română de Radiodifuziune vor include, în cadrul emisiunilor dedicate minorităților naționale, aspecte de la manifestările anuale ocazionate de sărbătorirea Zilei limbii tătare”, mai prevede legea.

De la adoptarea legii, Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România a organizat an de an manifestări cu prilejul zilei de 5 mai, manifestări în care au fost implicați în mod special tinerii comunității, ei fiind principalii beneficiari ai demesurilor de păstrare și promovare a limbii materne și mesagerii valorilor identitare tătare. Ca și anul trecut, și de data aceasta, UDTTMR beneficiază, pentru organizarea evenimentului din data de 5 mai, de sprijinul financiar al Primăriei Municipiului Constanța.

Și anul acesta, UDTTMR îi invită pe toți membrii comunității dar și pe prietenii de alte etnii să sărbătorească împreună Ziua Limbii Tătare.

Intrarea la spectacolul organizat de UDTTMR duminică, 5 mai, este libera!
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#sărbătoreşteDobrogea Mesajul profesorului universitar doctor Ibram Nuredin

25 Nov 2017 1955

Eveniment de amploare şi oaspeţi de seamă Ziua Limbii Tătare a pus în valoare bogăţia folclorului tătarilor din Dobrogea (galerie foto)

07 May 2015 1492

Ziua Limbii Tatare - 6.05.2015

06 May 2015 1181

Spectacol dedicat Zilei Limbii Tătare, pe scena Casei de Cultură Constanţa

05 May 2015 1217

Editorial Confortul vieţii de tătar dobrogean

05 May 2015 3251

UDTTMR organizează un spectacol dedicat Zilei Limbii Tătare

04 May 2015 966

Ziua Limbii Tătare, marcată la Constanţa Preşedintele UDTTMR - „Dorim să transmitem bucuria de a trăi pe aceste pământuri“ (galerie foto)

12 May 2014 2601

În parteneriat cu Departamentul de Relații Interetnice UDTTMR organizează duminică o acțiune importantă

09 May 2014 1505

Ziua Limbii Tătare, celebrată de UDTTMR în parteneriat cu DRI, la Constanţa

05 May 2014 2032

UDTTMR marchează Ziua limbii tătare. Iată ce acţiune va avea loc la Medgidia!

03 May 2013 1217