Securitatea lucrarilor de mentenanta in centrul atentiei odata cu lansarea noii campanii „Locuri de munca sanatoase”

foto_1_28_04.jpgPentru a marca Ziua mondială a sănătăţii şi securităţii în muncă din 28 aprilie, Agenţia Europeană pentru Sănătate şi Securitate în Muncă (EU-OSHA) a lansat noua sa campanie „Locuri de muncă sănătoase" pe 2010/11, care promovează securitatea lucrărilor de mentenanţă în întreaga Europă. În unele ţări europene, până la 20% din totalul accidentelor de la locul de muncă au legătură cu lucrările de mentenanţă, iar într-un număr de sectoare mai mult de jumătate din totalul accidentelor sunt asociate lucrărilor de mentenanţă.

Mentenanţa este esenţială pentru a preveni riscurile de la locul de muncă, dar este în sine o activitate cu risc ridicat pentru lucrătorii care o desfăşoară. Se estimează că, în Europa, 10-15% din accidentele mortale de la locul de muncă pot fi puse pe seama operaţiunilor de mentenanţă. Prin urmare, este esenţial ca lucrările de mentenanţă să se desfăşoare în mod corect, ţinând cont de securitatea şi sănătatea lucrătorilor.

Cu ocazia lansării campaniei la sediul Comisiei Europene din Bruxelles, dr. Jukka Takala, directorul EU-OSHA, împreună cu comisarul european pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale şi incluziune, dl László Andor, a evidenţiat obiectivele campaniei şi regulile fundametale ale mentenanţei în condiţii de siguranţă, ca element-cheie pentru locuri de muncă sănătoase.

Dl Andor şi-a manifestat sprijinul deplin pentru campanie, afirmând: „ Mentenanţa face parte zi de zi din fiecare loc de muncă şi sector. Procentul de 20% de accidente legate în prezent de lucrările de mentenanţă este prea ridicat şi indică faptul că acesta este un domeniu în care trebuie să sporim gradul de sensibilizare şi să ne intensificăm eforturile". Acesta a adăugat: „Strategia noastră globală este să reducem accidentele de muncă din UE cu peste 25% în următorii ani. Această campanie ne va ajuta să sporim gradul de sensibilizare cu privire la riscurile legate de mentenanţă, salvând vieţi în întreaga Europă şi apropiindu-ne mai mult de obiectivul nostru principal, acela de oferi locuri de muncă mai sigure şi mai sănătoase".

foto_3_28_04.jpgActivităţile şi procedurile de mentenanţă gestionate în mod deficitar sporesc riscurile de accidente la locul de muncă, inclusiv de accidente mortale, care implică lucrătorii de la toate nivelurile în cadrul unei mari varietăţi de industrii. Într-unul dintre cele mai grave incidente de acest tip din Europa, dezastrul Piper Alpha din 1988, platforma de petrol şi gaze din Marea Nordului s-a transformat într-un infern cuprins de flăcări în câteva secunde, omorând 167 de lucrători - un exemplu tragic privind potenţialele consecinţe ale procedurilor de mentenanţă inadecvate.

Puteţi descărca ghidul oficial al campaniei şi alte materiale de campanie (prezentări, publicaţii şi materiale promoţionale în 22 de limbi) şi găsi evenimente de campanie care vor avea loc în apropierea reşedinţei dumneavoastră pe site-ul web al campaniei„Locuri de muncă sănătoase" pe 2010/11: http://hw.osha.europa.eu

Site-ul web al campaniei "Securitatea lucrărilor de mentenanţă"

Mentenanţa dintr-o singură privire

Note pentru redactori:

1. Misiunea Agenţiei Europene pentru Sănătate şi Securitate în Muncă (EU-OSHA) este de a face din Europa un loc de muncă mai sigur, mai sănătos şi mai productiv. EU-OSHA a fost înfiinţată de Uniunea Europeană pentru a ajuta la acoperirea necesarului de informaţii în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă. Având sediul la Bilbao, Spania, EU-OSHA îşi propune să îmbunătăţească viaţa oamenilor la locul de muncă prin stimularea fluxului de informaţii tehnice, ştiinţifice şi economice între toţi cei implicaţi în probleme de sănătate şi securitate în muncă. http://osha.europa.eu

2. Campania „Locuri de muncă sănătoase" pe 2010-2011, care este coordonată de Agenţia Europeană pentru Sănătate şi Securitate în Muncă şi partenerii acesteia din cele 27 de state membre ale UE şi din afara Uniunii, sprijină o mare varietate de activităţi la nivel naţional şi european care promovează securitatea lucrărilor de mentenanţă. Campania se bucură de susţinerea preşedinţiilor UE ale Spaniei şi Belgiei în 2010 şi ale Ungariei şi Poloniei în 2011, a Parlamentului European şi a Comisiei Europene, precum şi a partenerilor sociali europeni.

În cei doi ani ai campaniei, numeroase evenimente şi activităţi vor fi organizate în cadrul statelor membre. Una dintre activităţile principale de susţinere a campaniei o constituie premiile europene pentru bune practici care sunt organizate special pentru a identifica exemple de bune practici legate de securitatea lucrărilor de mentenanţă.

Alte evenimente importante ale campaniei includ două săptămâni europene pentru sănătate şi securitate în muncă, în octombrie 2010 şi octombrie 2011. Săptămânile europene, care se desfăşoară începând cu anul 2000, sunt evenimente anuale care promovează îmbunătăţirea securităţii şi sănătăţii la locul de muncă.

Persoane fizice şi organizaţii de toate mărimile pot lua parte la aceste evenimente sau îşi pot organiza propriile evenimente. De exemplu, se pot implica în demonstraţii de securitate, evenimente de formare, seminarii şi ateliere de lucru. Pentru organizaţiile paneuropene sau internaţionale care doresc să se implice mai substanţial în cadrul campaniei şi îşi pot multiplica eforturile prin intermediul membrilor reţelelor acestora, există, de asemenea, posibilitatea de a deveni un partener oficial de campanie europeană. Campania anterioară privind locurile de muncă sănătoase a atras 43 de organizaţii multinaţionale, parteneri sociali europeni, ONG-uri şi alte părţi, EU-OSHA propunându-şi o creştere considerabilă a acestei cifre pentru campania actuală privind securitatea lucrărilor de mentenanţă.

Campania se axează pe sporirea gradului de sensibilizare cu privire la riscurile asociate activităţilor de mentenanţă, promovarea bunelor practici şi sprijinirea politicilor, activităţilor şi iniţiativelor UE şi ale statelor membre în acest domeniu. De asemenea, campania evidenţiază importanţa mentenanţei (a fabricilor, echipamentelor, utilajelor şi locurilor de muncă) pentru a elimina pericolele de la locul de muncă şi pentru a asigura condiţii de muncă mai sigure şi mai sănătoase în locurile de muncă din întreaga Europă. Obiectivul final, desigur, este de a ajuta la reducerea numărului de persoane care suferă vătămări sau se îmbolnăvesc ca urmare a unor lucrări de mentenanţă inadecvate sau a lipsei lucrărilor de mentenanţă, atât în prezent, cât şi în viitor.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Publicare de comunicate în presa națională, locală sau regională, plus promovare, cu eAdvertising

12 Dec 2022 1228

Purtătorul de cuvânt al Ambasadei Chinei în România răspunde la întrebările reporterilor cu privire la vizita lui Pelosi în Taiwan

13 Aug 2022 1278

ISU Prahova Buletin informativ - Măsuri de prevenire pentru perioadele caniculare

22 Jun 2021 1300

ISU Ialomița Comunicat de presă - 15.06.2021

15 Jun 2021 1239

IPJ Iași Buletin de presă - 3.06.2021

03 Jun 2021 1403

ISU Ialomița Comunicat de presă - 28.05.2021

28 May 2021 1539

IPJ GalațiBuletin informativ - 24.05.2021

24 May 2021 1997

IPJ Bistrița Năsăud Buletin de presă - 21.05.2021

21 May 2021 1605

ISU Bihor Buletin de presă - Incendiu la un garaj din Oradea

21 May 2021 1550

IPJ Iași Buletin de presă - Acţiuni desfăşurate de poliţişti pentru limitarea răspândirii virusului SARS-CoV 2

20 May 2021 1469

Ministerul Sanatatii Informare cu privire la incendiul care s-a produs în această dimineață la Spitalul de Psihiatrie din Cavnic

15 Mar 2021 1644

Ministerul Sanatatii Comunicat de presa 19 februarie 2021

19 Feb 2021 1883

„Mărturii de epocă privind istoria Dobrogei (1878-1947)“ Cu amărăciune, despre „plămânii bolnavi ai viitoarei metropole a românismului dobrogean”.

01 Sep 2020 3848

Editorial Campania din spatele prezidenţiabililor

19 Oct 2019 3161

Interviu live Punem proiectele pe masă. Priorităţile Consiliului Judeţean Constanţa în 2019!

14 Jan 2019 6238