Decizia CNA Campania electorală începe pe 10 mai pentru alegerile din iunie







 
  • Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis să înceapă campania electorală pe posturile de radio şi de televiziune, publice şi private, pentru alegerile locale din iunie, pe data de 10 mai , ora 0.00, şi să se încheie pe 7 iunie, ora 7.00, potrivit știripesurse.ro.

„Reflectarea campaniei electorale în audiovizual începe vineri, 10 mai 2024, ora 0.00, şi se încheie în ziua de vineri, 7 iunie 2024, ora 7.00. Candidaţii şi reprezentanţii partidelor politice, alianţelor politice, alianţelor electorale şi ai organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, precum şi candidaţii independenţi, denumiţi în continuare competitori electorali, au acces gratuit la posturile de radio şi de televiziune, publice şi private, în condiţiile art. 66 - 68 din Legea nr. 115/2015, cu modificările şi completările ulterioare”, potrivit deciziei luate de către CNA.

De asemenea, conform deciziei CNA, „radiodifuzorii publici şi privaţi sunt obligaţi să asigure desfăşurarea unei campanii electorale echitabile, echilibrate şi corecte pentru toţi competitorii electorali, respectând următoarele principii:
- echitate - toţi candidaţii trebuie să aibă posibilitatea de a se face cunoscuţi electoratului;
- echilibru în prezentarea activităţilor de campanie ale competitorilor electorali;
- corectitudine - toţi competitorii electorali să beneficieze de un tratament obiectiv şi echidistant”.
 
Pentru reflectarea campaniei electorale, radiodifuzorii pot realiza şi difuza numai următoarele tipuri de emisiuni cu caracter electoral:
 
„- emisiuni informative, prevăzute la art. 67 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 115/2015, cu modificările şi completările ulterioare, în care pot fi difuzate informaţii privind sistemul electoral, tehnica votării şi activităţile de campanie ale candidaţilor; în acest scop, durata programată a emisiunii informative poate fi mărită cu cel mult 15 minute; emisiunile informative electorale pot fi difuzate în zilele de luni până duminică;
- emisiuni electorale, prevăzute la art. 67 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 115/2015, cu modificările şi completările ulterioare, în care competitorii electorali îşi pot prezenta programele politice şi activităţile de campanie electorală; în situaţia transmiterii în direct a unor activităţi de campanie, durata acestor transmisii se va încadra în timpul de antenă acordat fiecărui competitor electoral potrivit prevederilor art. 68 din Legea nr. 115/2015, cu modificările şi completările ulterioare; emisiunile vor fi identificate ca atare la începutul emisiunii, în cazul posturilor de radio şi, respectiv, vor fi semnalate prin marcajul «emisiune electorală», afişat în mod vizibil pe toată durata difuzării, în cazul posturilor de televiziune; emisiunile electorale pot fi difuzate în zilele de luni până vineri;
- de dezbatere electorală, prevăzute la art. 67 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 115/2015, cu modificările şi completările ulterioare, în care radiodifuzorii pun în discuţie programele electorale şi temele de interes public legate de campania electorală, cu participarea a cel puţin doi candidaţi sau reprezentanţii lor; în cazul neparticipării unui candidat sau a unui reprezentant al acestuia, acest fapt este menţionat; emisiunile vor fi identificate ca atare la începutul emisiunii, în cazul posturilor de radio şi, respectiv, vor fi semnalate prin marcajul «emisiune de dezbatere electorală», afişat în mod vizibil pe toată durata difuzării, în cazul posturilor de televiziune; emisiunile de dezbateri electorale pot fi difuzate în zilele de luni până duminică.

 
Totoadă, emisiunile informative sunt supune obligaţiei de obiectivitate, echitate şi de informare corectă a publicului, iar candidaţii care deţin funcţii publice pot apărea în emisiunile informative numai în probleme legate de exercitarea funcţiei lor; în aceste situaţii radiodifuzorii au obligaţia să asigure echidistanţa şi pluralismul de opinii.
 

„Emisiunile electorale se realizează în direct sau se înregistrează, în cadrul timpului de antenă acordat fiecărui competitor electoral, în proporţiile stabilite de aceştia. Radiodifuzorii sunt obligaţi să precizeze calitatea în care se exprimă persoanele invitate în emisiuni, cum ar fi cea de candidat sau de reprezentant al acestuia; în cazul posturilor de televiziune, numele şi calitatea persoanelor invitate vor fi vizibile pe ecran la momentul intervenţiei acestora. În cadrul emisiunilor electorale şi de dezbateri electorale este interzisă combinarea de culori, semne grafice sau sunete care să evoce simbolurile naţionale ale României ori ale altui stat”, mai spune sursa citată.

Conţinutul spoturilor electorale trebuie să respecte următoarele cerinţe:

 
- să nu pună în pericol ordinea constituţională, ordinea publică, siguranţa persoanelor şi a bunurilor;
- să nu facă afirmaţii care pot aduce atingere demnităţii umane sau moralei publice;
- să nu incite la ură sau discriminare pe considerente de rasă, religie, naţionalitate, sex, orientare sexuală sau etnie.

Începând cu 48 de ore înainte de începerea votării şi până la încheierea votării sunt interzise:
- prezentarea de sondaje de opinie, televoturi sau anchete făcute pe stradă;
- difuzarea de spoturi de publicitate electorală;
- invitarea sau prezentarea candidaţilor şi/sau a reprezentanţilor competitorilor electorali în emisiunile şi programele posturilor de radio şi de televiziune, inclusiv de televiziune prin cablu, cu excepţia situaţiilor prevăzute la art. 76 alin. (4) din Legea nr. 115/2015, cu modificările şi completările ulterioare;
- comentarii privind desfăşurarea campaniei, precum şi cele privind candidaţii şi competitorii electorali.

„În ziua votării sunt interzise prezentarea de sondaje realizate la ieşirea de la urne înainte de încheierea votării; comentarii referitoare la competitorii electorali, înainte de încheierea votării; îndemnuri de a vota sau de a nu vota un candidat ori candidaturile depuse de competitorii electorali”, conform deciziei luate de către CNA.

 
Citește și
Secțiunea „Alegeri pentru Parlamentul European - 9 iunie 2024” a fost activată pe pagina de internet a MAE

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

O nouă televiziune apare în România! Ce vedete vor apărea pe post

17 Jan 2024 964

CNA Subiectul sesizării și analizării versurilor unor melodii trap, nu a figurat pe ordinea de zi a ședințelor

10 Aug 2023 886

Monica Gubernat, numită în funcţia de preşedinte al Consiliului Naţional al Audiovizualului

07 Mar 2023 1180

Viorel Hrebenciuc a fost eliberat din închisoare. Fusese condamnat în dosarul Giga TV, alături de fosta șefă CNA, Laura Georgescu

06 Jul 2022 1353

Trei posturi TV, sancționate de Consiliul Național al Audiovizualului. Ce nereguli au fost constatate

28 Apr 2022 1674

CNA Reuniune a autorităţilor de reglementare în audiovizual din Flancul Estic

11 Apr 2022 1270

Posturi de televiziune din Ucraina, retransmise de canalele TVR. "Este foarte important gestul"

10 Mar 2022 1573

CNA va monitoriza emisiunile de miercuri ale televiziunilor de ştiri şi generaliste referitoare la scumpirea benzinei

10 Mar 2022 1698

Amenzi de 50.000 de lei şi 5.000 de lei date de CNA pentru România TV. O ştire punea la îndoială că Mihai Şora ar mai trăi

03 Mar 2022 1683

CNA a interzis postul de televiziune Russia Today în spațiul audiovizual românesc

28 Feb 2022 1479

Televiziunile vor trebui să informeze publicul în cazul difuzării filmelor româneşti realizate înainte de 1989. Care este motivul

01 Feb 2022 1537

CNA Inițiativa AUR privind depistarea „celor mai toxice şi false organe de presă"

27 Jan 2022 1447

Consiliul Național al Audiovizualului. Amendă record pentru un post tv din România

25 Nov 2021 1736

Ordinea de zi a şedințelor de marți, 31 august 2021, și joi, 2 septembrie 2021 - orele 1000

30 Aug 2021 898

Curtea de Conturi, în control la Consiliul Național al Audiovizualului. Ce au descoperit în urma verificărilor

02 Mar 2021 1683