ALEGERI PREZIDENTIALE

Este nevoie de un guvern urgent care vine şi repară greşelile făcute de PSD în economie. Nu vor exista tăieri de salarii şi pensii!

„Căderea guvernului PSD este rezultatul firesc al reacţiei întregii societăţi faţă de abuzurile şi incompetenţa acestui guvern. Succesul moţiunii de cenzură confirmă un proces care a început cu ceva vreme în urmă, odată cu votul din 26 mai de la referendum şi europarlamentare. Acest proces se numeşte intrarea în istorie a PSD”, a afirmat preşedintele României, Klaus Iohannis.

Preşedintele a felicitat Partidul Naţional Liberal pentru iniţiativa moţiuni de cenzură, pentru efortul liderilor şi parlamentarilor liberali de a găsi susţinere şi sprijin pentru reuşita unui demers absolut necesar pentru România dar şi celelalte partide de opoziţie care au pus umărul la îndepărtarea Guvernului.

„Românii au cerut căderea Guvernului PSD. Românii au cerut oprirea distrugerii justiţiei şi stoparea amnistiei şi graţierii. Românii au cerut, prin vot, să nu se producă îndepărtarea ţării noastre de Uniunea Europeană. Bilanţul de astăzi vorbeşte de la sine: am reuşit să îndeplinim toate aceste solicitări legitime şi să blocăm dezastrul PSD. Mă bucur că raţiunea a prevalat şi la nivelul Parlamentului s-a conturat o opoziţie care, în pofida viziunii şi orientărilor politice diferite, s-a implicat şi a arătat că poate lucra împreună pentru a da jos acest guvern dezastruos.”, a mai spus Iohannis.

Preşedintele a convocat partidele parlamentare la prima rundă de consultări şi spune că va propune o soluţie de Executiv cu un mandat foarte clar, care să asigure o guvernare responsabilă şi eficientă până la următoarele alegeri parlamentare, indiferent când se vor desfăşura acestea.

„Din acest moment, prioritară devine punerea în aplicare a celei mai bune soluţii constituţionale pentru ca românii să fie cât mai puţin afectaţi de efectele acestei perioade post-moţiune. Sunt chestiuni care necesită o rezolvare urgentă. România are nevoie de un buget corect pentru anul viitor. De asemenea, trebuie ca în cel mai scurt timp să facem o nominalizare de comisar european care să respecte standardele de profesionalism şi credibilitate cerute de partenerii noştri din Uniunea Europeană. Suntem aproape în pragul alegerilor prezidenţiale şi avem responsabilitatea să asigurăm desfăşurarea lor corectă şi organizarea în cele mai bune condiţii, inclusiv pentru românii din diaspora.

Sunt, aşadar, probleme care nu suportă nicio amânare. Voi lua o decizie cu respectarea Constituţiei şi având în vedere ca, indiferent de opţiunea aleasă, să fie asigurată stabilitatea României. Faptul că moţiunea de cenzură a trecut reprezintă fără îndoială o mare reuşită, dar bătălia cu PSD nu s-a încheiat aici. De aceea este esenţial ca românii să iasă în număr mare, cât mai mare, la vot, pentru că, într-o democraţie, votul la prezidenţiale, la alegerile locale şi parlamentare este singurul care poate hotărî în ce direcţie merge România”, a mai spus Klaus Iohannis.

„Ne îndreptăm spre un Guvern PNL sau în jurul PNL”


Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, după consultările de la Palatul Cotroceni, că luni sau marţi va avea un nume de premier şi a explicat de ce este foarte dificil să fie organizate alegeri anticipate. „PNL este dispus să preia guvernarea, chiar dacă este complicat, chiar dacă se anunţă un parcurs dificil. Celelalte formaţiuni care au venit toate au afirmat că vor sprijini, într-o formă sau alta, o astfel de abordare. Aşa că de pe acum deja este destul de clar că ne îndreptăm înspre un guvern PNL sau un guvern în jurul PNL, urmând în zilele următoare să se clarifice aceste nuanţe.

De ce este nevoie urgent de un guvern, în afară de faptul că trebuie înlocuit rapid guvernul interimar Dăncilă – avem nevoie acum, urgent, de un guvern care asigură corectitudinea alegerilor prezidenţiale. Este nevoie de guvern care pregăteşte bugetul pentru anul viitor, pentru 2020. Este nevoie de un guvern care închide cu responsabilitate bugetul pe anul 2019. Şi, în acest context, este important de subliniat şi avertizez PSD să nu cheltuie banii românilor în această fază de interimat! Este nevoie de un guvern urgent care vine şi repară greşelile făcute de PSD în economie. Şi aici vreau să fac o afirmaţie, şi ştiu foarte bine ce spun, cu toată claritatea: nu vor exista tăieri de salarii şi pensii! Şi spun acest lucru pentru a contrazice o afirmaţie mincinoasă a pesediştilor şi vreau să repet: Nu vor exista tăieri de salarii şi pensii! Luni, cel târziu marţi, voi desemna un prim-ministru care va veni în Parlament cu o propunere de guvern. În contextul desemnării, să fie foarte clar: nu voi desemna un personaj din PSD! Nu voi desemna pesedişti pentru guvernare!”, a spus Klaus Iohannis.

În legătură cu declanşarea alegerilor anticipate, şeful statului a precizat că personal este în favoarea alegerilor anticipate, dar după prezidenţiale. Şi a explicat această remarcă: „Constituţia României nu favorizează alegeri anticipate, aş putea chiar să spun că, în Constituţia actuală, prevederea este făcută să inhibe alegeri anticipate. Ele se realizează foarte greu şi numai cu acordul şi sprijinul concret al unei majorităţi solide în Parlament. Ca sa fiu mai clar, în Constituţie spune foarte clar: se poate dizolva Parlamentul doar dacă două propuneri succesive de prim-ministru sau două propuneri succesive de guvern pică în Parlament.

Astfel de condiţii se întrunesc greu. Este o problemă şi sunt dispus să mă implic după prezidenţiale într-o discuţie aşezată, corectă, onestă, cu toate partidele politice, pentru a găsi cea mai bună soluţie. Al doilea motiv pentru care acum nu se poate purta această discuţie: dacă – repet - dacă ar pica două propuneri pe care le-aş face în perioada imediat următoare, atunci acest Guvern interimar Dăncilă ar rămâne în funcţie, lucru inacceptabil şi de neimaginat, şi ar rămâne - atenţie! - în funcţie până când s-ar organiza acele alegeri anticipate, adică undeva în primăvară. Acest scenariu nu poate fi luat în considerare, fiindcă ar adânci România într-o criză şi întru-un haos de nedescris. Aşadar, acum avem nevoie de un guvern rapid instalat, iar după alegerile prezidenţiale putem să redeschidem cu toţii împreună discuţia pe alegeri anticipate”, a conchis Klaus Iohannis. 
 
Material susţinut de Partidul Naţional Liberal

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

PLUS vrea să candideze tot pe spatele USR și la alegerile locale din 2020. Barna vorbește despre acorduri punctuale cu PNL și candidați unici

18 Nov 2019 1248

UPDATE Dezbaterea electorală anunţată de Klaus Iohannis va avea loc marţi la Biblioteca Centrală Universitară

16 Nov 2019 1162

Bogdan Huţucă (PNL) - „Asistăm în această perioadă la o adevărată campanie de tip fake-news a PSD îndreptată împotriva lui Klaus Iohannis“

16 Nov 2019 875

Klaus Iohannis, prezent la întâlnirea cu cetăţenii din Maramureş

15 Nov 2019 304

Cristian Tudor Băcanu, numit secretar de stat în Ministerul Justiției

15 Nov 2019 333

Iohannis, atac furibund la PSD Declarații de presă după turul I al alegerilor prezidențiale

13 Nov 2019 418

Schimbări în PNL Florin Roman, lider de partid

12 Nov 2019 410

Rezultate finale. Câte voturi au primit Iohannis, Dăncilă şi Barna în fiecare localitate din judeţul Constanţa (document)

12 Nov 2019 2960

Rezultatele finale ale primului tur al prezidențialelor la Constanța. Oficial de la Biroul Electoral Județean (document)

11 Nov 2019 635

Iohannis câștigă detașat. Dăncilă pe locul 3 în municipiu. Au început să vină rezultatele de la secțiile de votare din județul Constanța

10 Nov 2019 2933

S-au închis secțiile de votare pentru alegerile prezidențiale la Constanța

10 Nov 2019 363

Klaus Iohannis "Am reuşit să învingem PSD mai mult decât oricând în ultimii 30 de ani"

10 Nov 2019 292

Ce spune președintele PNL Constanța despre primul tur de scrutin al prezidențialelor (galerie foto)

10 Nov 2019 450

Exit Poll Alegeri Prezidențiale 2019 Primele cifre oficiale. Cum au votat românii

10 Nov 2019 925

UPDATE IPJ a preluat sesizarea. Primarul PSD de la Ciobanu a păzit toată ziua secțiile de votare din localitate (documente + galerie foto)

10 Nov 2019 1829