Noile norme UE in materie de etichetare, inclusiv noua sigla ecologica a UE, intra in vigoare la 1 iulie

Noile norme UE privind etichetarea produselor alimentare ecologice, inclusiv obligaţia de a afişa noua siglă ecologică a UE, intră în vigoare la 1 iulie 2010. Aşa-numita „euro-frunză" va apărea de acum în mod obligatoriu pe alimentele ecologice preambalate produse în orice stat membru al UE şi care îndeplinesc standardele necesare. Pe lângă eticheta UE vor apărea în continuare şi alte sigle folosite de întreprinderile private sau la nivel regional ori naţional. Sigla rămâne opţională pentru produsele ecologice neambalate şi de import. Pe lângă siglă, noile norme în materie de etichetare prevăd şi afişarea informaţiilor obligatorii despre locul de producţie al ingredientelor produselor şi numărul de cod al organismului care a efectuat controalele. Operatorii dispun de o perioadă de tranziţie de doi ani pentru a se conforma acestor noi reguli de etichetare. O altă schimbare o reprezintă introducerea pentru prima dată de norme UE în materie de acvacultură ecologică.

Avem speranţa că noua siglă se va putea transforma într-un simbol larg recunoscut al producţiei alimentare ecologice în întreaga UE, oferindu-le consumatorilor garanţia că bunurile sunt produse în deplină concordanţă cu reglementările stricte ale UE privind agricultura ecologică", a declarat comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş. „Sper că aceste schimbări vor impulsiona sectorul agriculturii ecologice şi vor ameliora în acelaşi timp protecţia consumatorilor".

Modelul „euro-frunză" reprezintă stelele UE dispuse în formă de frunză pe un fond verde, ceea ce transmite două mesaje clare consumatorilor: natura şi Europa. Desenul a fost înregistrat de Comisie drept marcă înregistrată colectivă. Concepută de studentul german Dušan Milenković, sigla s-a impus detaşat drept câştigătoarea votului online, în urma unui concurs destinat studenţilor la arte din UE. Câştigătorul şi concurenţii de pe locurile următoare vor fi invitaţi la ceremonia oficială de decernare a premiilor de la Bruxelles, din 19 iulie 2010, organizată astfel încât să coincidă cu Conferinţa privind viitorul politicii agricole comune din 19 şi 20 iulie.

Noi condiţii privind acvacultura ecologică

Noile norme acoperă şi producţia de peşte, crustacee şi alge marine din cadrul acvaculturii ecologice. Normele stabilesc condiţii la nivelul UE pentru mediul producţiei acvatice şi pentru separarea unităţilor de producţie ecologică de cele de producţie neecologică şi precizează condiţiile privind bunăstarea animalelor, printre care şi nivelurile maxime de densitate a efectivelor, care reprezintă un indicator măsurabil al bunăstării. Normele precizează că biodiversitatea trebuie respectată şi interzic utilizarea reproducerii induse prin hormoni artificiali. Hrana ecologică pentru animale trebuie completată cu hrana din peşte rezultată din activităţile de pescuit gestionate în mod sustenabil. Au fost prevăzute dispoziţii speciale pentru producţia de moluşte bivalve şi pentru alge marine.

Referindu-se la noile norme, Maria Damanaki, comisarul pentru afaceri maritime şi pescuit a afirmat: „Normele europene pentru acvacultura ecologică au devenit realitate. Ele vor pune la dispoziţia consumatorilor o ofertă mai variată şi vor favoriza o producţie sănătoasă şi ecologică, constituind o alternativă viabilă faţă de demersul intensiv mai tradiţional. UE este cea mai importantă piaţă de fructe de mare din lume şi este normal ca Europa să joace un rol de lider în instituirea unor norme cuprinzătoare în acest domeniu. Printre priorităţile mandatului meu se numără şi sustenabilitatea şi coeziunea socială pentru sectorul pescuitului şi al acvaculturii. Aceste noi norme pentru acvacultura ecologică reprezintă un jalon important prin aceea că integrează aceste priorităţi în domeniul acvaculturii".

Se estimează că în 2008 în Europa îşi desfăşurau activitatea 123 de exploataţii certificate de acvacultură ecologică, dintr-un total de 225 de astfel de exploataţii existente în lume. Acestea au furnizat aproape jumătate din producţia mondială de 50000 de tone pentru 2008. Primele cinci state membre în ceea ce priveşte producţia sunt Regatul Unit, Irlanda, Ungaria, Grecia şi Franţa. Cea mai reprezentată specie este somonul.

Pe site-ul internet consacrat agriculturii ecologice pot fi găsite mai multe detalii despre noile norme, precum şi sigla ecologică a UE: www.organic-farming.europa.eu

Pentru mai multe detalii despre Conferinţa privind viitorul politicii agricole comune a se consulta site-ul

http://ec.europa.eu/agriculture/cap-post-2013/conference/index_en.htm


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Publicare de comunicate în presa națională, locală sau regională, plus promovare, cu eAdvertising

12 Dec 2022 1226

Purtătorul de cuvânt al Ambasadei Chinei în România răspunde la întrebările reporterilor cu privire la vizita lui Pelosi în Taiwan

13 Aug 2022 1276

ISU Prahova Buletin informativ - Măsuri de prevenire pentru perioadele caniculare

22 Jun 2021 1300

ISU Ialomița Comunicat de presă - 15.06.2021

15 Jun 2021 1239

IPJ Iași Buletin de presă - 3.06.2021

03 Jun 2021 1403

ISU Ialomița Comunicat de presă - 28.05.2021

28 May 2021 1539

IPJ GalațiBuletin informativ - 24.05.2021

24 May 2021 1996

IPJ Bistrița Năsăud Buletin de presă - 21.05.2021

21 May 2021 1605

ISU Bihor Buletin de presă - Incendiu la un garaj din Oradea

21 May 2021 1550

IPJ Iași Buletin de presă - Acţiuni desfăşurate de poliţişti pentru limitarea răspândirii virusului SARS-CoV 2

20 May 2021 1468

Ministerul Sanatatii Informare cu privire la incendiul care s-a produs în această dimineață la Spitalul de Psihiatrie din Cavnic

15 Mar 2021 1643

Ministerul Sanatatii Comunicat de presa 19 februarie 2021

19 Feb 2021 1883

„Mărturii de epocă privind istoria Dobrogei (1878-1947)“ Cu amărăciune, despre „plămânii bolnavi ai viitoarei metropole a românismului dobrogean”.

01 Sep 2020 3841

Editorial Campania din spatele prezidenţiabililor

19 Oct 2019 3160

Interviu live Punem proiectele pe masă. Priorităţile Consiliului Judeţean Constanţa în 2019!

14 Jan 2019 6238