Scăderea prețului petrolului O ieftinire limitată a carburanților?!

Summit-ul european care a adus reguli noi pentru disciplina fiscală în Europa nu a reușit să îndepărteze tensiunile din piețe. Economia europeană încă riscă recesiunea în 2012, estimările reputatului institut german IFO indicând pentru Germania o creștere de 0,5% în scenariul «optimist» în care Italia și alte state vulnerabile evită o nouă rundă de agresiune din partea piețelor. SUA au dovedit o rezistență peste estimări, însă debutul anului viitor poate aduce o slăbire a activității, iar efectele crizei europene ar putea să muște din resursele de creștere. În Asia, motoarele Chinei, al doilea marea importator mondial de petrol au încetinit, ducând la măsuri de stimulare pe partea de politică monetară. «Anul 2012 nu aduce perspective extrem de optimiste, iar petrolul, sursa preferată de energie, a fost întotdeauna sensibil la estimările privind amplificarea sau contracția activității economice.În plus, piețele au lăsat deoparte riscurile geopolitice în Orientul Mijlociu și s-au focalizat pe elemente fundamentale, care țin de cerere și oferta. Presiunea de scădere a fost însă puternic accentuată de decizia OPEC de limitare a productiei la 30 de milioane de barili, o cifră care practic nu pune vreo restricție pe partea de ofertă», a arătat Victor Safta, directorul sucursalei din România a X-Trade Brokers. In fapt, se așteaptă ca limita stabilită de OPEC să nu fie atinsă în 2012, din moment ce producția estimată în prezent se apropie de 27 - 28 de milioane de barili, întrunirea recentă reprezentând mai degrabă o dezamăgire pentru cei care așteptau o creștere a prețului țițeiului.

Prețul petrolului a scăzut de la începutul lunii decembrie cu 4,6%. În aceeași perioadă Leul s-a depreciat în fața Dolarului American cu 2,8%. «Din nou ar exista argumente pentru o ieftinire modestă de 1-2% a benzinei la pompă. Pentru efecte vizibile, ar fi nevoie ca tendințele actuale de scădere a prețului petrolului să continue, ceea ce este teoretic posibil pe termen scurt», a precizat Victor Safta. Dincolo de potențialul unei scăderi într-un orizont de timp limitat, pe termen mai lung apar mai multe semne de întrebare. La adresa trendului descent al petrolului există însă și amenințări: în primul rând tentația repornirii tiparniței în SUA, care ar conduce la o inflație sporita si, in consecinta, ar duce la achiziții de mărfuri - și petrol în special - ca protecție la eventuale presiuni inflaționiste în al doilea rând, o accelerare a exercițiilor militare în Iran, al doilea mare producător de petrol din cadrul OPEC.

Pentru România, trebuie luat în considerare și efectul cursului de schimb, în principal în fața Dolarului american. Deși relativ stabil în fața Euro, Leul a pierdut teren în fața Dolarului american aflat în ascensiune pe piețele valutare. O continuare a crizei datoriilor europene nu poate fi scoasă din calcul în lipsa unor decizii ferme din partea autorităților europene, dar și a unor contribuții de sprijin financiar la nivel internațional. Iar tendința de depreciere a Euro în fața Dolarului s-ar traduce printr-o slăbire a Leului în fața monedei americane. «În perioada imediat următoare, o ieftinire a carburanților este posibilă și ar fi binevenită pentru România. Jocurile geopolitice, criza europeană care afectează evaluarea Leului și riscul de politică monetară pot fi factori de risc pentru pretul carburanților pe termen mai lung», a arătat Victor Safta.

****

Despre X- Trade Brokers DM SA

X- Trade Brokers DM SA este o casă de brokeraj înfiinţată în Polonia, în anul 2002. In prezent, compania are sucursale in 19 tari din Europa, Asia si America Centrala, fiind autorizată şi monitorizată de instituţiile locale care reglementează pieţele de profil din fiecare tara in care isi desfasoara activitatea. Sucursalele au identitati juridice distincte si se supun legislatiilor fiecarei tari. Fondurile clientilor sunt separate de fondurile companiei, decontarile tranzactiilor se realizeaza in fiecare tara in care compania are sucursale.

X-Trade Brokers cotizeaza la mai multe fonduri de compensare a investitorilor si se supune tuturor cerintelor de adecvare a capitalurilor si procedurilor de gestionare a fondurilor clientilor conform MIFID.

X- Trade Brokers acţionează ca intermediar pe Bursa din Varşovia şi ca formator de piaţă de instrumente derivate- Contracte pentru Diferenţă (CFD-uri) şi Opţiuni- având ca activ suport instrumente tranzacţionate pe toate continentele pe pieţele valutare (forex), monetare, de mărfuri şi, respectiv, de capital (acţiuni şi indici bursieri).

X-Trade Brokers tranzacţionează instrumente derivate pe piaţa extrabursieră, decontările tranzacţiilor efectuându-se direct între participanţii la piaţă (instituţii financiare, bănci, brokeri, dealeri sau investitori individuali- persoane fizice sau juridice). XTB deţine platforme de tranzactionare on-line de ultima tehnologie şi nu percepe taxe sau comisioane pentru utilizarea aplicaţiilor şi nici pentru deschiderea / închiderea poziţiilor. Clienţii au acces permanent la conturile de investiţii.

La nivel european, X-Trade Brokers are peste 20.000 de clienţi care tranzacţionează lunar un volum ce depăşeşte 25 miliarde Euro (in marja).

Incepand cu anul 2010, XTB este partener corporate in Formula 1 al Vodafone McLaren Mercedes.

Pe piaţa din România, X- Trade Brokers s-a lansat oficial în februarie 2009 şi este autorizatǎ de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM). Pana in prezent, X-Trade Brokers Romania a educat mai mult de 16.000 de persoane prin programele educationale pe care le desfasoara pe teritoriul tarii.

Volumele lunare de tranzactionare in Romania ating acum 1 miliard de euro (in marja).

Pentru mai multe informaţii vǎ invitǎm sǎ vizitaţi www.xtb.ro


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Publicare de comunicate în presa națională, locală sau regională, plus promovare, cu eAdvertising

12 Dec 2022 1240

Purtătorul de cuvânt al Ambasadei Chinei în România răspunde la întrebările reporterilor cu privire la vizita lui Pelosi în Taiwan

13 Aug 2022 1296

ISU Prahova Buletin informativ - Măsuri de prevenire pentru perioadele caniculare

22 Jun 2021 1306

ISU Ialomița Comunicat de presă - 15.06.2021

15 Jun 2021 1248

IPJ Iași Buletin de presă - 3.06.2021

03 Jun 2021 1410

ISU Ialomița Comunicat de presă - 28.05.2021

28 May 2021 1545

IPJ GalațiBuletin informativ - 24.05.2021

24 May 2021 2005

IPJ Bistrița Năsăud Buletin de presă - 21.05.2021

21 May 2021 1611

ISU Bihor Buletin de presă - Incendiu la un garaj din Oradea

21 May 2021 1557

IPJ Iași Buletin de presă - Acţiuni desfăşurate de poliţişti pentru limitarea răspândirii virusului SARS-CoV 2

20 May 2021 1474

Ministerul Sanatatii Informare cu privire la incendiul care s-a produs în această dimineață la Spitalul de Psihiatrie din Cavnic

15 Mar 2021 1651

Ministerul Sanatatii Comunicat de presa 19 februarie 2021

19 Feb 2021 1891

„Mărturii de epocă privind istoria Dobrogei (1878-1947)“ Cu amărăciune, despre „plămânii bolnavi ai viitoarei metropole a românismului dobrogean”.

01 Sep 2020 3867

Editorial Campania din spatele prezidenţiabililor

19 Oct 2019 3171

Interviu live Punem proiectele pe masă. Priorităţile Consiliului Judeţean Constanţa în 2019!

14 Jan 2019 6254