Buletin informativ - Garda de Coastă

În ultimele 24 ore, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au desfăşurat activităţi specifice în zona de competenţă care au vizat supravegherea şi controlul frontierei de stat, prevenirea şi combaterea eficientă a migraţiei ilegale şi infracţionalităţii transfrontaliere în zonele de competenţă, precum şi asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică.
 
Carnet de marinar fals descoperit în Portul Midia
Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au identificat în P.T.F. Midia un cetăţean român, membru al echipajului unei nave sub pavilion Panama, care a prezentat la controlul de frontieră un carnet de marinar fals.
 
În data de 18.06.2014, în jurul orei 16.35, în urma controlului de frontieră efectuat la P.T.F. Midia asupra unei nave sub pavilion Panama, sosită din direcţia Siria, a fost descoperit un carnet de marinar care nu îndeplinea condiţiile de formă şi fond ale unuia autentic, fiind fals.
În urma verificărilor a fost stabilit faptul că respectivul carnet de marinar, ce purta însemnele statului Panama, este fals şi aparţine unui cetăţean român, în vârstă de 63 ani, domiciliat în judeţul Galaţi, membru al echipajului navei.
Bărbatul în cauză a declarat faptul că îi expirase vechiul carnet de marinar şi a dorit să-şi achiziţioneze unul nou, pe care l-a obţinut în Siria, de la o persoană necunoscută.
Poliţiştii de frontieră au întocmit actele premergătoare pentru săvârşirea infracţiunii de „uz de fals”, faptă prevăzută şi sancţionată de art. 323 Cod Penal.
 
100 kilograme de peşte confiscate de poliţiştii de frontieră constănţeni
 
Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au acţionat, alături de reprezentanţi ai Direcţiei Politici şi Inspecţii Maritime - Compartiment Constanţa din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură, pe linia prevenirii şi combaterii braconajului piscicol în zona de competenţă, depistând trei cetăţeni români care pescuiau fără a îndeplini condiţiile legale, asupra unuia fiind găsită cantitatea de 100 kilograme peşte.
 
● În data de 18.06.2014, în jurul orei 06.00, poliţiştii de frontieră din cadrul Grupului de Nave Constanţa, alături de reprezentanţi ai Direcţiei Politici şi Inspecţii Maritime - Compartiment Constanţa din cadrul A.N.P.A., au desfăşurat o acţiune pe linia prevenirii şi combaterii braconajului piscicol în partea de nord a staţiunii Mamaia, la un punct pescăresc din zona Hanul Piraţilor.
În urma verificărilor a fost identificat cetăţeanul român R.V., în vârstă de 63 ani, care pescuise cantitatea de 100 kilograme peşte din specia hamsie, folosind o ambarcaţiune în care se afla o unealtă de pescuit tip talian marin, cu o greutate de 250 kilograme plasă.

Bărbatul, domiciliat în oraşul Năvodari, nu deţinea autorizaţie de pescuit comercial şi licenţă de pescuit, astfel încât întreaga cantitate de peşte a fost ridicată în vederea confiscării şi predată spre valorificare unei societăţi comerciale de profil, conform procedurilor legale.
 
● În aceeaşi zi, în jurul orei 08.30, poliţiştii de frontieră din cadrul S.P.F. Cernavodă au acţionat pe braţul Borcea unde i-au surprins pe Z.A.L., în vârstă de 25 ani şi R.M., în vârstă de 30 ani, domiciliaţi în judeţul Ialomiţa, care pescuiau dintr-o barcă cu motor prin intermediul a trei plase din aţă, în lungime de aproximativ 200 metri, fără a îndeplini condiţiile legale.

 
Poliţiştii de frontieră îi cercetează pe cei trei bărbaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de „pescuitul comercial fără licenţă sau autorizaţie de pescuit”, „deţinerea fără documente legale a peştelui obţinut din activităţi de pescuit” şi „folosirea la pescuit de către persoane neautorizate a altor tipuri de unelte de pescuit comercial”, fapte prevăzute şi sancţionate de art. 64, lit. a, h şi i din O.U.G. 23/2008 modificată şi aprobată prin Legea 317/2009, cu aplicarea art. 38, alin. 1 din Codul Penal.
 
Mii de telefoane de jucărie, susceptibile a fi contrafăcute, confiscate în P.T.F. Constanţa Sud Agigea
 
Poliţişti de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au constituit o echipă comună de control împreună cu lucrătorii vamali, descoperind într-un container sosit în P.T.F. Constanţa Sud Agigea din China 5.100 telefoane de jucărie, susceptibile a fi contrafăcute, cu o valoare de aproximativ 75.000 lei dacă ar fi originale.
 
În data de 18.06.2014, în jurul orei 10.30, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă şi lucrătorii vamali au efectuat, la rampa existentă în cadrul P.T.F. Constanţa Sud Agigea, controlul unui container sosit din China pe adresa unei societăţi comerciale cu sediul în Bucureşti.
În urma controlului au fost descoperite 5.100 telefoane de jucărie, susceptibile a fi contrafăcute, cu o valoare de aproximativ 75.000 lei dacă ar fi originale.
Marfa care purta însemnele distinctive ale unor firme cunoscute a fost ridicată în vederea confiscării de către lucrătorii vamali.
Poliţiştii de frontieră au întocmit administratorului societăţii comerciale, un cetăţean chinez, în vârstă de 44 ani, cu reşedinţa în Bucureşti, dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de „punere în circulaţie, fără drept, a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare şi care prejudiciază pe titularul mărcii înregistrate”, faptă prevăzută şi sancţionată de art. 90, alin. 1, lit. b din Legea 84/1998 republicată.
 
Autoturism Audi A3 neînmatriculat, descoperit la Hârşova
 
Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au depistat în zona de competenţă o persoană de sex feminin care conducea un autoturism marca Audi model A3, pentru care autorizaţia de circulaţie provizorie era expirată.
 
În data de 17.06.2014, în jurul orei 23.10, poliţiştii de frontieră din cadrul S.P.F. Cernavodă au oprit pentru control, în oraşul Hârşova, un autoturism marca Audi model A3, cu numere provizorii, condus de H.G.C.. în vârstă de 22 ani.
În urma verificărilor a rezultat faptul că autorizaţia de circulaţie provizorie era expirată.
Şoferiţa, domiciliată în judeţul Constanţa, a declarat că a împrumutat autoturismul de la cetăţeanul român I.F.C., în vârstă de 28 ani.
Poliţiştii de frontieră au întocmit conducătoarei auto lucrare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „conducere pe drumurile publice a unui autoturism neînmatriculat”, iar bărbatul în cauză, proprietar al autoturismului, este cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de „punere în circulaţie pe drumurile publice a unui autoturism neînmatriculat”, fapte prevăzute şi sancţionate de art. 334, alin. 1 din Codul Penal.
 
 
Purtător de cuvânt al Gărzii de Coastă
 
Agent principal de poliţie
Marius Ovidiu NICULESCU
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ISU IașiEvenimente gestionate de către pompierii ieșeni în ultimele 48 de ore

26 Apr 2024 210

ISU HarghitaBilanțul misiunilor zilnice

26 Apr 2024 200

ISU Argeș - Incendii

25 Apr 2024 216

ISU HarghitaCoșul de fum deteriorat sau necurățat de funingine vă poate distruge locuința!

24 Apr 2024 306

IPJ Buzău Acţiuni preventive desfăşurate de poliţiştii de la Siguranţă Şcolară și Centrul Operaționa

24 Apr 2024 298

ISU BihorIncendiu la o societate comercială din Săcueni

24 Apr 2024 225

ISU Argeș - Pompierii au intervenit în comuna Valea Mare Pravăț în cazul unui eveniment rutier

24 Apr 2024 181

IPJ BuzăuAcţiuni preventive desfăşurate de poliţiştii de la Siguranţă Şcolară

23 Apr 2024 277

ISU Harghita Incendiu violent, în această dimineață

23 Apr 2024 241

ISU BihorO pisică blocată între două clădiri din Oradea, salvată de pompieri

22 Apr 2024 287

IPJ BuzăuAcţiuni preventive desfăşurate de poliţiştii de la Prevenirea Criminalității și Siguranţă Şcolară

22 Apr 2024 246

ISU Bihor O octogenară rănită a fost salvată de pompieri, în Oradea

22 Apr 2024 233

ISU HarghitaBilanțul misiunilor zilnice

19 Apr 2024 270

ISU IalomițaO singură victimă a fost transportată la Spitalul Orășenesc Țăndărei

19 Apr 2024 280

IPJ Buzău Acţiuni preventive desfăşurate de poliţiştii de la Siguranţă Şcolară

18 Apr 2024 322