Premieră pe piaţa imobiliară din România Consultanţii fiscali ai PwC România şi Avocaţii Pachiu şi Asociaţii au obţinut victoria la CEJ în cazul Gran Via Moineşti referitor la deducerea şi ajustarea TVA pentru clădirile demolate

Bucureşti, 3 decembrie 2012. Curtea Europeană de Justiţie (CEJ) a confirmat interpretarea prevederilor legale descrisă de consultanţii fiscali ai PwC România şi avocaţii Pachiu şi Asociaţii în cazul Gran Via Moineşti SRL împotriva Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF). Decizia, se referă la dreptul companiei de a deduce TVA pentru achiziţia de terenuri şi clădiri şi de a nu ajusta această deducere în cazul demolării clădirilor achiziţionate, dacă dezafectarea se face pentru a construi noi imobile în care se vor desfăşura operaţiuni taxabile. Aceasta este prima decizie având ca obiect un litigiu privind TVA înaintat de către o societate din România în faţa CEJ.

Sentinţa CEJ a dat dreptate argumentelor aduse de către consultanţii juridici şi fiscali care au reprezentat compania, susţinând că „o societate care a achiziţionat o suprafaţă de teren şi construcţii edificate pe aceasta din urmă, în vederea demolării acestor construcţii şi a realizării unui complex rezidenţial pe suprafaţa de teren respectivă, are dreptul de a deduce taxa pe valoarea adăugată aferentă achiziţionării construcţiilor menţionate". De asemenea, CEJ precizează în decizia sa că „demolarea unor construcţii, achiziţionate împreună cu suprafaţa de teren pe care au fost edificate, efectuată în vederea realizării unui complex rezidenţial în locul acestor construcţii, nu determină o obligaţie de regularizare a deducerii iniţiale a TVA aferente achiziţionării construcţiilor menţionate".

Această victorie se datorează parteneriatului dintre PwC România şi casa de avocatură Pachiu şi Asociaţii, care au asistat societatea Gran Via Moineşti în acest litigiu fiscal.

„Este o decizie istorică a Curţii Europene de Justiţie, prima implicând un litigiu privind TVA reclamat de o companie din România. Aceasta va avea implicaţii profunde asupra sectorului imobiliar din România şi nu numai, permiţând dezvoltatorilor să deducă TVA pentru clădirile şi terenurile achiziţionate şi să nu regularizeze deducerea iniţială în cazul în care din motive comerciale se decide demolarea construcţiilor achiziţionate pentru construcţia unora noi", a declarat Daniel Anghel, Partener, Liderul Departamentului de Taxe Indirecte, PwC România.

„Considerăm că această hotărâre creează o oportunitate pentru dezvoltatorii imobiliari în ceea ce priveşte recuperarea cotelor de TVA generate de demolarea clădirilor vechi", a adăugat Anghel.

„Această remarcabilă soluţie a CEJ este rezultatul unei analize obiective a problematicii de drept fiscal privind regularizarea TVA, analiză care a avut în vedere raţionamentul economic care fundamentează acţiunea marilor dezvoltatori imobiliari care achiziţionează clădiri vechi, inutilizabile, şi le demolează în vederea edificării unui proiect imobiliar", a precizat Vlad Radoi, avocatul din cadrul firmei de avocatură Pachiu şi Asociaţii care a reprezentat Gran Via Moinesti în fata CEJ.

Prin urmare, dezvoltatorii care au suportat costuri de TVA aferentedemolării construcţiilor vor avea şansa de a recupera respectivele sume plătite către bugetul de stat, decizia CEJ având putere de precedent.

Despre Pachiuşi Asociaţii

Pachiu şi Asociaţii este o firmă specializată în domeniul avocaturii de business, înfiinţată de către unul dintre primii avocaţi de business din România. Firma este apreciată pentru soluţiile prompte, eficiente şi personalizate în domeniul fuziunilor şi achiziţiilor, finanţărilor, problemelor de drept financiar şi bancar, energie şi infrastructură, insolvenţă şi dreptul muncii, investiţii şi tranzacţii imobiliare, parteneriate public-private şi finanţări publice, probleme de drept fiscal, optimizări fiscale transnaţionale şi proprietate intelectuală, experienţă dobândită prin participarea frecventă la unele dintre cele mai cunoscute şi semnificative proiecte din România. Mai multe detalii pe www.pachiu.com

Despre PwC

Firmele din reţeaua PwC ajută organizaţiile şi indivizii să creeze valoarea de care au nevoie. Suntem o reţea de firme prezentă în 158 de ţări cu aproape 180.000 de specialişti determinaţi să ofere servicii de calitate de audit, consultanţă fiscală şi consultanţă pentru afaceri. Spuneţi-ne care sunt lucrurile importante pentru dumneavoastră şi descoperiţi mai multe informaţii despre noi vizitând site-ul www.pwc.com/ro

PwC se referă la reţeaua de firme PwC şi/sau la una dintre firmele membre, fiecare dintre acestea fiind o entitate juridică separată. Vă rugăm să accesaţi pagina de internet www.pwc.com/structure pentru mai multe detalii."

© 2012 PwC. Toate drepturile rezervate.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Publicare de comunicate în presa națională, locală sau regională, plus promovare, cu eAdvertising

12 Dec 2022 1212

Purtătorul de cuvânt al Ambasadei Chinei în România răspunde la întrebările reporterilor cu privire la vizita lui Pelosi în Taiwan

13 Aug 2022 1258

ISU Prahova Buletin informativ - Măsuri de prevenire pentru perioadele caniculare

22 Jun 2021 1292

ISU Ialomița Comunicat de presă - 15.06.2021

15 Jun 2021 1226

IPJ Iași Buletin de presă - 3.06.2021

03 Jun 2021 1388

ISU Ialomița Comunicat de presă - 28.05.2021

28 May 2021 1528

IPJ GalațiBuletin informativ - 24.05.2021

24 May 2021 1983

IPJ Bistrița Năsăud Buletin de presă - 21.05.2021

21 May 2021 1592

ISU Bihor Buletin de presă - Incendiu la un garaj din Oradea

21 May 2021 1535

IPJ Iași Buletin de presă - Acţiuni desfăşurate de poliţişti pentru limitarea răspândirii virusului SARS-CoV 2

20 May 2021 1460

Ministerul Sanatatii Informare cu privire la incendiul care s-a produs în această dimineață la Spitalul de Psihiatrie din Cavnic

15 Mar 2021 1633

Ministerul Sanatatii Comunicat de presa 19 februarie 2021

19 Feb 2021 1875

„Mărturii de epocă privind istoria Dobrogei (1878-1947)“ Cu amărăciune, despre „plămânii bolnavi ai viitoarei metropole a românismului dobrogean”.

01 Sep 2020 3818

Editorial Campania din spatele prezidenţiabililor

19 Oct 2019 3142

Interviu live Punem proiectele pe masă. Priorităţile Consiliului Judeţean Constanţa în 2019!

14 Jan 2019 6222