Activităţi organizate de către misiunile României în străinătate cu ocazia Zilei Internaţionale a Francofoniei

20 martie 2011

Francofonia sărbatorită la Zurich

Ambasada României în Confederaţia Elveţiană, în colaborare cu Asociaţia Studenţilor din Zurich (ASZ), organizează la 18 martie, o seară de film în cadrul căreia va fi prezentat filmul documentar Triptic, realizat la Editura Video de către scriitoarea şi regizoarea de origine română Ana Simon. Filmul prezintă aspecte din viaţa şi activitatea a trei mari muzicieni români care au trăit în Elveţia - Constantin Brăiloiu, Clara Haskil şi Dinu Lipatti. Manifestarea din acest an se va desfăşura în clădirea centrală a Universităţii din Zurich.

Tot la Universitatea din Zurich, la 30 martie, va avea loc deschiderea oficială a catedrei de studii sud-est europene Dimitrie Sturdza. Manifestarea va prilejui prezentarea contribuţiei României în cadrul OIF şi a influenţei exercitate de cultura franceză în dezvoltarea culturii româneşti.

Cu această ocazie vor lua cuvântul prof. dr. Andreas Fischer, rectorul Universităţii Zürich, prof. dr. Bernd Roeck, decanul Facultăţii de Filosofie, prof. dr. Alexandru-Florin Platon, decanul Facultăţii de istorie a Universităţii din Iaşi, Ştefan Sturdza, consul onorific al României la Zurich şi ambasadorul României în Confederaţia Elveţiană, Ionel Nicu Sava.

Concert susţinut de artişti români la Paris

La Paris, pentru celebrarea Zilei Internaţionale a Francofoniei, Ambasada României a organizat miercuri 16 martie, un concert omagial George Enescu. Invitaţi să concerteze au fost tinerii artişti Vlad Stănculeasa (vioară) şi Claudia Bara (pian). Programul a inclus piese de Mozart, Brahms şi Enescu.

Francofonia în Australia

Ambasada României la Canberra aniversează şi în acest an francofonia, alături de alte ţări partenere.

Astfel, la 5 martie la Alliance Francaise din Canberra a avut loc „Ziua porţilor francofone deschise", la care România s-a alăturat Belgiei, Greciei, Franţei, Ciprului şi Scolii franceze Telopeea cu un stand de prezentare. Cu această ocazie francofonia românească a fost susţinută, alături de materialele promoţionale tradiţionale, cu o colecţie de colaje dedicate activităţii artistice a lui Constantin Brâncuşi, muzică folclorică reprezentativă şi un scurt video-clip cu imagini din România.

În acelaşi context, Ambasada României organizează, la data de 17 martie, la şcoala franceză Telopeea, pentru elevii din clasa a 11-a o lecţie deschisă despre „România, stat UE, membră a mişcării francofone internaţionale", iar pentru elevii mici o întâlnire cu basmul românesc.

Manifestările dedicate Francofoniei continuă la data de 19 martie, la sediul Alliance Francaise din Sydney, cu o zi dedicată tradiţiilor statelor francofone, la care participă şi Consulatul General al României la Sydney.

În Commowealth Square din Canberra, la 24 martie, va avea loc "Ceremonia drapelului francofoniei". Alocuţiunea de deschidere va fi susţinută, din partea australiană, de rectorul Universităţii Naţionale Australiene. Programul va conţine prezentarea drapelului francofoniei, premierea câştigătorilor la concursul Francofonia în cultura generală, premierea câştigătorilor diverselor activităţi/concursuri iniţiate de şcoala franceză Telopeea şi dedicate Zilei Internaţionale a Francofoniei, manifestarea încheindu-se cu o recepţie comună.

Pe parcursul organizării manifestărilor dedicate la Canberra „Zilei Internaționale a Francofoniei", Ambasada României şi-a adus contribuţia, atât privind regulamentul şi conţinutul, cât şi premiile oferite la finalizarea concursului „Francofonia în cultura generală". Concursul se adresează publicului larg australian şi constă dintr-un set de întrebări (câte 4 întrebări privind fiecare dintre statele francofone acreditate la Canberra, inclusiv România, şi 4 întrebări despre OIF). Concursul a fost lansat cu ocazia „Zilei porţilor francofone deschise", pe 5 martie și se va încheia cu premiile acordate de organizatori câştigătorilor, cu prilejul Ceremoniei drapelului francofoniei (24 martie).

Francofonia în Italia

Ambasada României în Italia participă la Zilele Internaţionale ale Francofoniei de la Roma, prin proiecţia filmului „Nuntă în Basarabia", o comedie romantică, coproducţie cinematografică moldo-româno-luxemburgheză, în regia lui Nap Toader. Evenimentul va avea loc pe 25 martie, orele 21.00, la sediul Centrului Cultural San Luigi di Francia.

Cea de-a doua ediţie Francofilm de la Roma, organizată de Centrul Cultural San Luigi di Francia, în colaborare cu Ambasadele şi reprezentanţele statelor membre Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei, se va desfăşura pe parcursul a 7 zile la sediul Centrului din strada Largo Toniolo 22. În cadrul manifestării vor fi prezentate 13 filme de lung metraj, 8 în concurs şi 5 în afara concursului, provenite din Algeria, Belgia, Canada, Franţa, Haiti, Luxembourg, România, Republica Cehă, Elveţia şi Tunisia.

O săptămână dedicată unor proiecţii de film, unele dintre ele în premieră, îmbogăţită de numeroase întâlniri cu regizorii, care se va încheia pe 26 martie prin acordarea a 3 premii: „Premiul Publicului", „Premiul Juriului" şi o „Menţiune specială a juriului".

Filmele aflate în concurs sunt:

Les barons de Nabil Ben Yadir (Belgia)

Verso de Xavier Ruiz (Elveţia)

Mange ceci est mon corps de Michelange Quay (Haiti)

Illégal d'Olivier Masset-Depasse (Luxembourg)

981 de Riccardo Trogi (Quebec)

Tu te souviens d'Adil de Mohamed Zineddaine (Maroc)

Mariage en Bessarabie de Nap Toader (România)

 Making off di Nouri Bouzid (Tunisia)

Filmele în afara concursului:

Incendies de Denis Villeneuve (Canada)

Océans de Jacques Perrin et Jacques Cluzaud (Franţa)

Délice Paloma de Nadir Moknèche (Algeria)

Les mondes parallèles de Petr Vaclav (Republica Cehă)

 Amour, Sexe et mobylette de Maria Silvia Bazzoli et Christian Lelong (Franţa/Germania)

Francofonia celebrată la Washington

Ambasada României la Washington va participa la manifestările culturale din cadrul Festivalului Francofoniei, eveniment organizat de misiunile francophone.

România va fi prezentă la Festival cu o expoziţie de covoare tradiţionale maramureşene realizate de Victoria Berbecaru şi ţesătoare din comuna Botiza. Expoziţia este iniţiată şi concepută de artistul vizual Mircea Cantor.

Expoziţia va fi găzduită de Ambasada Franţei la Washington / La Maison Française, în perioada 28 martie-15 aprilie 2011 şi este organizată în parteneriat cu Institutul Cultural Român din New York. Expoziţia propune o perspectivă contemporană asupra artelor tradiţionale şi va include peste 20 de covoare de mari dimensiuni şi 21 fotografii, realizate de Mircea Cantor, care surprind procesul de realizare a acestor covoare, de la prelucrarea lânii, vopsirea ei, la ţesutul la război şi locul şi rolul acestor covoare în spaţiul de locuit dar şi în spaţii publice sau religioase. Totodată, expoziţia va fi însoţită de o serie de demonstraţii şi ateliere pentru copii, realizate de Victoria Berbecaru. Acest proiect marchează cea mai importantă prezenţă de până acum a României la Festivalul Cultural al Francofoniei din Washington, DC.

Lla Haga, o expoziţie de pictură românească

Vernisajul expoziţiei de pictură „Artişti români contemporani", a avut loc, la sediul Oficiului European de Brevete (EPO) din Rijswijk/Haga, la data de 7 martie. Eveniment a fost organizat de Asociaţia „Soleil de l'Est" din Franţa, în parteneriat cu Asociaţia „Amicale" (EPO) şi Ambasada României la Haga, în contextul manifestărilor de sărbătorire a Francofoniei.

Expoziţia este găzduită de EPO până la 25 martie. Sunt expuse 75 de tablouri realizate, în ultimii doi ani, de 15 artişti români participanţi la taberele de creaţie, organizate bianual în Franţa, de Asociaţia „Soleil de l'Est": Dorin Baba, Călin Beloescu, Cristina Ciobanu, Dan Cioca, Marian Condruz, Gelu Costea, Carmen Cretzu-Iacob, Horea Cucerzan, Mirela Iordache, Robert Köteles, Lisandru Neamţu (prezent la vernisaj), Christian Paraschiv, Cristian Sida, Vasile Tolan şi Corneliu Vasilescu.

La acest eveniment au participat reprezentanţi ai corpului diplomatic acreditat la Haga, angajaţilor internaţionali ai EPO şi comunităţii de români din Olanda.

Deschiderea Festivalului Francofoniei 2011 în Norvegia la Ambasada României la Oslo

Ediţia 2011 a Festivalului Francofoniei din Regatul Norvegiei a fost inaugurată, în premieră, la Ambasada României la Oslo, la data de 7 martie, printr-o recepţie oferită de ambasadorii statelor francofone - Belgia, Bulgaria, Canada, Elveţia, Franţa, Grecia, Maroc, România şi Tunisia. La eveniment au asistat oficiali norvegieni, oameni de cultură şi artă, diplomaţi, români din diaspora.

Seara a continuat cu un program artistic susţinut de artişti români lirici, angajaţi ai Operei Naţionale din Oslo - tenorii Gabriel Bîrjovanu şi Florin Demit, pianista Monica Tomescu-Røhde, acompaniaţi de soprana sârbă Jelena Markovic.

Participarea românească la Festivalul Francofoniei a continuat cu proiecţia unui film românesc pe 8 martie, eveniment prin care s-a deschis Gala filmului francofon la Oslo. În acelaţi context, a avut loc, primirea, la Ambasadă, a elevilor norvegieni câştigători ai Consursului literar de Francofonie şi participarea la festivitatea de premiere a elevilor câştigători ai acestei competiţii, organizată de reprezentanţa diplomatică franceză.

Evenimente dedicate Francofoniei la Beijing

La data de 8 martie, la Ambasada României la Beijing, a avut loc ceremonia de deschidere a Festivalului Filmului Francofon de la Beijing, cu prezentarea filmului românesc „Schimb valutar", în regia lui Nicoale Mărgineanu. Au participat ataşaţi culturali de la ambasade ale ţărilor francofone, studenţi chinezi şi studenţi români, reprezentanţi ai diasporei.

Ambasada României va găzdui timp de 4 săptămâni, în fiecare zi de marţi, proiecţia a 4 filme, prilej cu care publicul chinez şi francofon va avea ocazia să cunoască mai multe aspecte despre bogăţia şi diversitatea culturală a ţărilor francofone.

Francofonia aniversată la Beirut

Evenimentele organizate de România pentru marcarea Zilei francofoniei, vor a avut loc la Baalbek (17martie) şi va urma la Zahle (24 martie) şi Zouk Mikael (30 martie) şi vor include o serie de proiecţii de filme, conferinţe şi expoziţii despre România şi moştenirea culturală francofonă.

În cadrul conferinţei de presă organizate cu ocazia lansării programelor Lunii Francofoniei în Liban, ministrul libanez al culturii a apreciat în mod special participarea constantă a României în cadrul acţiunilor francofone.

Aniversarea Francofoniei în Nairobi

Ambasada Franţei la Nairobi a organizat la data de 14 martie, împreună cu misiunile diplomatice ale statelor membre sau cu statut de observator ale OIF, un dejun destinat aniversării Zilei Internaţionale a Francofoniei, intitulat „Semaine de la Francophonie a Nairobi, du 12 au 20 mars 2011".

Recital extraordinar de pian la Luxemburg

Ambasada României la Luxemburg va organiza un recital extraordinar de pian, al artistului Victor Nicoară. Concertul care va avea loc la 5 aprilie, la sala de concerte ArcA - Musek a Konscht din oraşul Bertrange. Pianistul român va interpreta bucăţi muzicale aparţinând compozitorilor G. Enescu, C. Debussy şi F. Liszt. Manifestarea este organizată în parteneriat cu primăria oraşului Bertrange şi cu Asociaţia RomLux.

Expoziţie de pictură a artistului român Barbu Bejan la Damasc

Ceremonia de deschidere a Zilelor Francofoniei în Siria - ediţia 2011 a avut loc la Khan Assad Pasha, Damasc, în prezenţa reprezentanţilor corpului diplomatic al statelor francofone prezente la Damasc şi a unor personalităţi siriene din mediul universitar şi cultural.

România va participa la aceste manifestări cu o expoziţie de pictură a artistului român Barbu Bejan, prezentată la galeria Centrului Cultural Francez, din Damasc, în perioada 20-30 martie.

Săptămâna francofoniei la Sevilla

La Sevilla, în cadrul Săptămânii francofoniei la Sevilla, în perioada 14 - 17 martie, au fost organizate o serie de evenimente culturale si artistice sub titlul "Călători şi călătorii" în ţările francofone. La acest eveniment au participat Consulatele Generale ale Franţei, României, Luxemburgului, Belgiei, Marocului, Senegalului, Universitatea din Sevilla şi Centrul de Iniţiative Culturale din Sevilla.

Consulatul General al României la Sevilla, în colaborare cu Institutul Cultural Român din Madrid, a participat la "Săptămâna Francofoniei", cu o serie de proiecte.

Conferinţa cu tema "Literatura emigrantă şi migrată" susţinută de Felicia Mihali - tânără scriitoare consacrată în două ţări francofone, România şi Canada, jurnalistă şi profesoară, născută în România şi rezidentă în Canada. Acţiunea a avut loc la Universitatea din Sevilla, la data de 14 martie.

În aceeaşi zi, 14 martie, zi rezervată României, a avut loc proiecţia documentarului "Vinicer. Un septiembre rumano" (Septembrie românesc) - la Facultatea de Geografie din Madrid, în cadrul tematicii "Filme francofone despre călătorii" cu participarea de excepţie a celor doi producători spanioli Carmen Rubio şi Jose Manuel Onoro. Filmul s-a bucurat de interesul larg al publicului român şi spaniol prezent la eveniment.

La 16 martie a avut loc în Aula Magna de la Universitatea din Sevilla o masă rotundă cu titlul "Francofonia în ţările francofone", în cadrul căreia consulul general al României a susţinut intervenţia "Où va la francophonie roumaine ?".

La această masă rotundă au mai participat consulul general al Frantei, consulul general al Belgiei, directoarea Centrului de Studii Francofone din cadrul Universităţii din Sevilla şi studenţi din cadrul Universităţii.

Participarea Ambasadei României la Kiev la marcarea Zilelor Francofoniei în Ucraina

România participă, în cadrul evenimentelor de marcare a Zilei Francofoniei în Ucraina, la Festivalul filmului francofon de scurt metraj. În cadrul festivalului, România va fi prezentă cu filmele din calupul „5 succese mari pentru cinci filme mici": „O zi bună de plajă", „Valuri", „Alexandra", „Lecţia de box" şi „Acasă". Festivalul se va desfăşura sub forma unei nopţi întregi de vizionare în care vor fi rulate toate filmele statelor participante, în noaptea de 18 spre 19 martie, în oraşele Kiev, Odessa, Rivne, Sevastopol, Simferopol, Zaporojie.

Ambasadorul României va participa la masa rotundă cu tema „Enjeux de la francophonie en Ukraine", în cadrul Universităţii Naţionale „T. Şevcenko" din Kiev, la 18 martie. La această dezbatere sunt invitaţi să participe ambasadori ai statelor francofone prezente la Kiev, reprezentanţi ai MAE al Ucrainei, ai Ministerului Culturii şi Ministerului Învăţământului local. Totodată, vor fi prezenţi profesori ucraineni de limba franceză, studenţi, membri ai asociaţiilor francofone din Kiev. În intervenţia sa, ambasadorul României va relata despre importanţa pe care o acordă România Europei Centrale şi de Est în cadrul activităţii sale în OIF, precum şi elemente concrete legate de promovarea Francofoniei în Ucraina de către România.

Totodată, Ambasadorul României va participa la ceremonia de închidere a săptămânii Francofoniei în Ucraina, la 19 martie. Ceremonia va avea loc la Filarmonica Naţională din Kiev, în cadrul căreia va avea loc un concert de muzică clasică.

Manifestare culturală dedicată „Zilei Francofoniei" organizată de Liceul „Orce Nikolov" din Skopje

În incinta Liceului bilingv macedoneano-francez „Orce Nikolov" din Skopje a avut loc, la data de 16 martie, o manifestare cultural-artistică având ca protagonişti elevii şi cadrele didactice din cadrul acestei prestigioase unităţi de învăţământ din ţara de reşedinţă.

Manifestarea a fost onorată de prezenţa ambasadorului Republicii Franceze în Republica Macedonia, Jean-Claude Schlumberger. La eveniment au mai participat reprezentanţi ai corpului diplomatic străin din cadrul misiunilor statelor francofone acreditate în Republica Macedonia, ai autorităţilor macedonene şi ai presei locale scrise şi audiovizuale.

Programul manifestării a cuprins o secţiune dedicată prezentării rolului actual al „Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei" (OIF), a contribuţiei specifice a statelor membre ale OIF, urmată de prezentarea Liceului „Orce Nikolov" din Skopje, a realizărilor acestuia şi de o serie de interesante momente culturale - poezie, muzică, coregrafie - având ca referinţă limba franceză şi creaţia francofonă.

În intervenţiile avute pe parcursul manifestării găzduite de Liceului „Orce Nikolov", reprezentantul României a vorbit despre activitatea şi iniţiativele României în cadrul Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei.

Marcarea Zilei Internaţionale a Francofoniei la Ottawa

Ambasada României la Ottawa, în colaborare cu Universitatea Ottawa, a organizat proiecţia pentru studenţi a filmului „Elevator" de George Dorobanţu, la data de 15 martie. Prezentarea filmului s-a derulat în contextul organizării de către Universitatea Ottawa, în perioada 15 -19 martie a „Săptămânii francofoniei".


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Publicare de comunicate în presa națională, locală sau regională, plus promovare, cu eAdvertising

12 Dec 2022 1212

Purtătorul de cuvânt al Ambasadei Chinei în România răspunde la întrebările reporterilor cu privire la vizita lui Pelosi în Taiwan

13 Aug 2022 1258

ISU Prahova Buletin informativ - Măsuri de prevenire pentru perioadele caniculare

22 Jun 2021 1292

ISU Ialomița Comunicat de presă - 15.06.2021

15 Jun 2021 1226

IPJ Iași Buletin de presă - 3.06.2021

03 Jun 2021 1388

ISU Ialomița Comunicat de presă - 28.05.2021

28 May 2021 1528

IPJ GalațiBuletin informativ - 24.05.2021

24 May 2021 1983

IPJ Bistrița Năsăud Buletin de presă - 21.05.2021

21 May 2021 1592

ISU Bihor Buletin de presă - Incendiu la un garaj din Oradea

21 May 2021 1535

IPJ Iași Buletin de presă - Acţiuni desfăşurate de poliţişti pentru limitarea răspândirii virusului SARS-CoV 2

20 May 2021 1460

Ministerul Sanatatii Informare cu privire la incendiul care s-a produs în această dimineață la Spitalul de Psihiatrie din Cavnic

15 Mar 2021 1633

Ministerul Sanatatii Comunicat de presa 19 februarie 2021

19 Feb 2021 1875

„Mărturii de epocă privind istoria Dobrogei (1878-1947)“ Cu amărăciune, despre „plămânii bolnavi ai viitoarei metropole a românismului dobrogean”.

01 Sep 2020 3820

Editorial Campania din spatele prezidenţiabililor

19 Oct 2019 3142

Interviu live Punem proiectele pe masă. Priorităţile Consiliului Judeţean Constanţa în 2019!

14 Jan 2019 6222